Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Verksamhetsklass för Bed & Breakfast eller litet hotell

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Verksamhetsklass för Bed & Breakfast eller litet hotell

    I detta ämne samlas frågor till, och svar från, Boverket som handlar om vilken verksamhetsklass man kan anse ett litet "bed & breakfast" tillhör.

    Nyckelord: BBR bed and breakfast hotell BBR 5:214 BBR 5:354
    Senast ändrad av MM; 2020-08-26, 08:15.

  • #2
    Bed and Breakfast eller litet hotell, Boverket - 2014

    Boverket besvarar en fråga om vilken verksamhetsklass man kan anse ett litet "bed and breakfast" tillhör. Frågeställaren hade hittat information om att små bed and breakfast kunde betraktas som privatbostäder.
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

    Kommentera


    • #3
      Verksamhetsklass på före detta elevhem som nu används som bed& breakfast, Boverket - 2022

      Boverket besvarar en fråga gällande verksamhetsklass på ett före detta elevhem som nu används som bed& breakfast:

      Jag har ett tillsynsärende där bed and breakfast (verksamhetsklass Vk4) idag bedrivs i byggnader som uppfördes i början av 1970-talet (byggnadslov medgavs 1971) som elevhem (internat).
      Vid tillsynsbesöket framkom att det byggnadstekniska brandskyddet inte uppfyller dagens krav på hotell i Vk4.

      När jag har varit i kontakt med kommunens byggnadsnämnd säger de att det inte finns något bygglov som medger hotellverksamhet och jag har delgivit dem tjänsteanteckningen från tillsynen då jag anser att detta är ett ärende som borde föranleda tillsyn enligt plan- och bygglagen.

      Nu har jag fått svar från kommunens bygglovschef där hen tydliggör att bygglov inte kommer att starta något tillsynsärende då hen menar att det enligt PBL:s mening är samma användning, alltså att elevhem är att likställa med hotell. Kan detta verkligen stämma?

      Jag vet att verksamhetsklasser inte fanns som en del av byggreglerna vid medgivande för byggnadslov, men idag gör man ju skillnad på brandskyddet vid uppförande av studentkorridor (Vk3B) kontra hotell (Vk4). När jag läser SBN 67 tolkar jag det snarare som att elevhem skulle kunna falla under hotell- och pensionatlagen som kom 1966 och att det i sådant fall att brandskyddet i byggnaden varit undermåligt sedan det byggdes
      Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

      Kommentera

      Annonser

      Kollapsa

      Working...
      X