Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Metoder för att släcka brinnande litiumjonbatterier i elfordon

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Metoder för att släcka brinnande litiumjonbatterier i elfordon

    I detta ämne samlas exempel på metoder för att släcka bränder i batterimoduler i elbilar med litiumjonbatterier. I begreppet "att släcka" menas att stoppa spridningen av brand mellan battericeller under en längre period. Påverkan på oskadade battericeller kan trots denna "släckning" medföra att de vid ett senare tillfälle startar en ny okontrollerad termisk rusning.

    Jag hävdar att man för att hindra spridningen av den termiska rusningen i en batterimodul måste få in ett vätskebaserat släckmedel innanför batterihöljet. Metodiken som samlas nedan baseras på det antagandet. Jag beskriver i detalj varför jag anser det här >>>

    Nyckelord: litiumjonbatteri brandsläckning termisk rusning batteribrand

  • #2
    Muhrer släcklans för elbilar - 2020

    Det finns ett tyskt verktyg för att penetrera fordonsplåt och batterihölje för att få in släckmedel innanför batterihöljet. Det är tungt men fungerar väldigt smidigt ändå för att nå in till battericellerna. Tillverkarens hemsida är här: www.murer-feuerschutz.de/e-loeschlanze/
    Det finns ett samarbete mellan Muhrer och tillsatsmedlet F500EA då det visat sig att släckning av fordonsbatterier går snabbare med tillsatsmedel.

    I Sverige representeras Muhrer av Johnson Controls, +46 (0) 10 476 99 01.
    .

    Jag fick låna en släcklans och testade den tillsammans med Uppsala brandförsvar.
    Senast ändrad av PO; 2020-11-13, 09:55.

    Kommentera


    • #3
      Skärsläckarmetodik för att släcka litiumjonbatterier i fordon - 2020

      Cold Cut System, CCS, arbetar med en metod för att släcka brinnande fordonsbatterier med hjälp av skärsläckaren. Försök på brinnande batterier gjorda i Tjeckien visar att det fungerar bra att få åtkomst till batteriet uppifrån och kyla battericellerna genom att köra med abrasiv fram tills strålen är inne i batteriomslutningen för att därefter gå över till antingen rent vatten eller vatten med tillsatsmedel. Tillsatsmedel snabbar upp släckningen men även vatten fungerar för att stoppa värmespridningen till opåverkade celler.

      CCS släckmetod håller på att verifieras ur arbetsmiljösynpunkt och kommer att lanseras under 2021 givet att fortsatta tester löper väl ut.

      Klicka på bilden för större storlek  Namn:	        Cobra vs Li-ion battery.png Visningar:	0 Storlek:	389,1 kB ID:     	64363
      Senast ändrad av PO; 2022-03-11, 06:26.

      Kommentera


      • #4
        Renaults öppning för släckvatten i batteripacket - 2015

        I filmen om att att släcka batteribränder nämner jag Renault som ett föredöme vad gäller att tänka på räddningspersonalen och möjlighet att släcka batterier med termisk rusning. Deras lösning var att skapa en öppning med ett annat, lättsmältande, material än i resten av batteriet och som smälter sönder vid en termisk rusning. Brandmännen kan sen på ett enkelt sätt fylla batteriet med vatten och den termiska rusningen upphör på mellan en och fem minuter.



        I dagarna meddelade Renault att man kommer att fortsätta med denna tekniska lösning i sina kommande modeller. Bifogat, deras utredning från 2015.
        Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
        Senast ändrad av PO; 2021-04-26, 16:06.

        Kommentera


        • #5
          Hantera brinnande elbilar i trånga utrymmen, Finland - 2021

          En finsk uppfinning för att hantera brinnande elbilar ombord på fartyg beskrivs i artikeln nedan. I korta drag går det ut på att täcka över fordonet med en brandfilt, kyla batterierna från undersidan och sen bygga upp en bassäng runt bilen, där golvet/däcket blir botten av bassängen som vattenfylls upp till batteripackens ovansida.

          Vill man veta mer går det utmärkt att mejla kristiankuusikorpi@gmail.com som pratar utmärkt svenska.
          Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
          Senast ändrad av PO; 2021-09-23, 09:04.

          Kommentera


          • PO
            PO skriver
            Ändra kommentar
            Kombination fordonsbrandfilt och uppfällbar pool hanterar elbilsbranden

            Jag har kombinerat ovanstående inlägg med en pdf som beskriver hur systemet med den uppfällbara fordons-poolen är tänkt att fungera tillsammans med en fordonsbrandfilt. Pdf-en kommer från den finska tillverkaren av systemet.

        • #6
          Översvämningsbarriär skulle kunna användas att valla in brinnande elbilar - 2021

          Det finns barriärer som snabbt kan ställas ut för att styra vattenflöde eller bygga barriärer. I nedanstående filmklipp ser vi hur man bygger upp en bassäng av dessa. Kanske skulle något liknande kunna sättas upp runt en brinnande elbil. Antingen i efterhand för att brandsäkra bilen eller under en pågående insats, typ den finska varianten i inlägget ovan.

          Kommentera


          • #7
            Rosenbauer släcker batteribränder underifrån, 2021

            Rosenbauer har tagit fram en domkraft som trycker hål på batteripacket underifrån samtidigt som man kan fylla det med vatten från pumpen. Domkraften ställs på plats under batteripacket och sen kan den fjärrstyras på 8 meters avstånd från den brinnande bilen. Likaså kan den användas på flera andra vinklar om man hittar ett mothåll.

            https://www.rosenbauer.com/en/at/ros...rofahrzeugen-1

            Klicka på bilden för större storlek  Namn:	        csm_293095_bb3a526749.jpg Visningar:	0 Storlek:	80,8 kB ID:     	69389
            Senast ändrad av PO; 2021-10-28, 11:55.

            Kommentera


            • #8
              Rapport om försök med Muhrers släcklans, Österrike - 2021

              I samband med försök med brinnande elbilar i tunnlar testade man släcka ett brinnande batteripack med Muhrers släcklans som beskrivs högre upp i detta ämne. Jag bifogar ett utdrag ur rapporten här. Både i originalspråk, på tyska, och en maskinöversatt svensk version.

              Intressanta iakttagelser är att lansen stoppade propageringen av den termiska rusningen på 4 minuter. Man anser att lansen är mycket effektiv men att detta verktyg inte är något för frivilliga brandkårer. Det bör endast användas av personal som garanteras övning och utbildning med lansen. Intressant är också att en brandman kände att det kittlade i fingrarna från ström när han rörde en del av lansen som inte är isolerad.

              När man ser bilderna och läser rapporten från försöken finns det några saker som skiljer sig från ett verkligt fall. Till exempel att batteripacket ligger direkt på marken och att antändning av batteripacket skett med saltvatten. Saltvatten som spolas ut i samband med att rent vatten sprutas in via lansen. Att batteripacket ligger direkt mot marken och att saltvatten runnit ut gör att risken för strömgenomgång ökar jämfört med att batteriet varit torrt från start och batteriet suttit i en bil på gummidäck.
              Likaså känns det inte optimalt att föra in spettet från sidan utan det vore enklare att göra det uppifrån genom golvet i bilen, använda förlängningen som finns och på det viset få en enklare och säkrare arbetsställning.
              Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

              Kommentera


              • #9
                Släckverktyg för elbilsbatterier, AVL Stingray One - 2021

                Ytterligare ett släckverktyg som bygger på att göra hål i batteriet. Det heter Stingray One och tillverkas av österrikiska AVL.

                It looks like you‘ve reached a page that does not exist.


                Kommentera


                • #10
                  Intressant holländsk artikel om insats elbilar (med bilder) - 2021

                  En holländsk artikel om ett brandbefäl som uppfunnit en del utrustning som kan säkra upp elbilar och komma åt med vatten i batteripacket. Slang eller brandsläckare kopplas direkt in via koppling på bilen samt en sprint som trycks in på strategiskt bra platser som bryter högströmmen och markerar att högspänningen är bruten.

                  http://www.bndestem.nl/oosterhout/op...omen~a2c1afd6/

                  Kommentera


                  • #11
                    Övningsutrustning för att använda Murers släcklans - 2021

                    Murer som tillverkar släcklansen för bränder i fordonsbatterier har gjort en övningsmodul i form av en låda som kan sättas på golvet i en bil och där locket innehåller heltäckningsmatta, golvplåt och batteripacksplåt som man ska igenom med lansen.



                    http://www.murer-feuerschutz.de/_pdf...928_SCREEN.pdf

                    Klicka på bilden för större storlek  Namn:	        2021-12-17_13-41-46.jpg Visningar:	0 Storlek:	115,2 kB ID:     	70664

                    Kommentera


                    • #12
                      Släckförsök med Murers släcklans, Dekra - 2021

                      Dekra i Tyskland har under flera år arbetat för att hitta ett verktyg för att hantera brinnande litiumjonbatterier i sina verkstäder och fastnade tidigt för Murers släcklans. Nedan är en alldeles ny film som visar ett försök man gjort där vi får se hur räddningstjänsten arbetar med lansen.

                      Kommentera


                      • #13
                        Film när Murers släcklans släcker brinnande litiumjonbatteripack.

                        Filmklippen nedan är från släckförsöken som beskrivs ovan >>>

                        I denna första filmen ser vi inledningsvis hur en brandman förflyttar sig bort från batteripacket med en vätskebehållare. Det är saltvatten man använt för att starta termisk rusning i batteripacket. Det är alltså betydligt mer koncentrerat än de 3% som återvinningsföretag använder för att tömma batterier på energi. Denna antändningsmetod ger ett snabbare förlopp än till exempel om en enstaka cell med termisk rusning är det som påbörjar propageringen.



                        I filmen nedan ser vi att det inte räcker med handkraft för att trycka i lansen. Inte förrän släggan togs fram kom man in i batteripacket. Man ser också att det är en fördröjning innan man får effekt. Beroende på batteriutformning tar det olika lång tid innan vattnet är där det gör nytta. Man ser också att branddräkten fungerar bra för att arbeta i direkt närhet av batteripacket.



                        Kommentera


                        • #14
                          Användning av Rosenbauers domkraft för batteribilar - 2022

                          En räddningstjänst visar hur man praktiskt arbetar med Rosenbauers släckdomkraft. Domkraften som visas upp är en prototyp och jag vet inte hur stor skillnad det är mot den färdiga produkten.

                          Kommentera


                          • #15
                            Dokumentation om Murers släcklans för elbilsbatterier - 2021

                            De bifogade filerna innehåller en riskbedömning för användning av Murers släcklans, en rapport från försök där man mätte spänningar på hud och skyddskläder i samband med släckning av ett traktionsbatteri samt en instruktion för användning av lansen.
                            Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

                            Kommentera

                            Annonser

                            Kollapsa

                            Working...
                            X