Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Gammal miljödiesel som ställer till problem?

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Gammal miljödiesel som ställer till problem?

    Är det någon som har eller har haft problem med brandbilar som tankas med miljödiesel? Alltså problem i form av att det bildas slem i dieseltanken som sätter igen bränslerör.

    Har ni vidtagit någon åtgärd som förhindrar slembildningen eller har ni några andra kloka råd i sammanhanget?

  • #2
    Vet att Landstinget Sörmland fick problem med reservkraftverk till sina sjukhus eftersom att man använde miljödiesel (RME) till dessa. Problemet var någon form av "slembildning". Lösningen var att kassera och använda "vanlig" diesel istället.

    Kommentera


    • PO
      PO skriver
      Ändra kommentar
      Tack Axel, Det verkar vara så att den mesta dieseln innehåller 5-7% miljödiesel vilket räcker för att skapa slemmet. Men jag ska kolla upp var det finns ren diesel att köpa.

  • #3
    Hej.
    Vi använder Diesel antibacteria http://www.powerupshop.se/shop/anti-bacterial/ till några av de fordon som ej rullar så mycket och det fungerar mycket bra.
    Med vänlig hälsning Leif

    Kommentera


    • #4
      Hej

      Problemet är välkänt i bränsletankar på båtar sedan man började tillsätta RME/FAME till dieseln.


      "Slemmet" beror på mikroorganismer som växer i tanken. Risken ökar för tankar med låg omsättning på bränslet, t.ex. reservkraftverk, båtar eller fordon som används sällan.

      Svenska Petroleum och Biodrivmedel Institutet (SPBI) har en del info om det här:

      Som framgår av länken ovan innehåller de medel som säljs för att lösa problemet biocider, dvs gifter, varför det kan finnas nackdelar för männsika och miljö med att använda dem. Man bör även försäkra sig om att motor- respektive bränsletillverkarna inte har några synpunkter som kan påverka garantier, godkännanden etc. SPBI tar upp det här:


      MSB skriver i Projekteringsanvisning Reservkraftsystem Typ MSB 2010 följande (se s. 29 i pdf-filen på länken nedan):

      "Miljökraven på dieselmotorer och dieselbränsle har starkt utvecklats under senaste årftionden. De nya typerna av motorer, i kombination med moderna dieselbränslen, innebär låga emissionsvärden för avgaser. Det är vanligt att fordonsdiesel MK1 innehåller upp till 5% FAME (Fetty Acid Methyl Ester), som är ett biobränsle. Den vanligaste råvaran i FAME är rapsolja som
      förestras till rapsmetylester (RME).
      Inblandningen av RME i dieselbränslet innebär att lagringstiden för bränslet är mindre än ett år och att dieselns vattenkänslighet ökar. Därför bör man vid beställning av dieselbränsle till en reservkraftanläggning ange att man önskar ren fordonsdiesel MK1, utan inblandning av RME. Detta för att inte sänka tillgänglighetsgraden för reservkraftanläggningen."

      Samma lösning är vanlig på båtsidan och flertalet sjömackar säljer därför ren diesel utan RME/FAME, detta bör man dock undersöka innan man tankar så att man får rätt bränsle.

      Åtminstone en del av bränsleleverantörerna säljer diesel utan RME/FAME men det behöver troligen specialbeställas.

      Har man fått problem med mikroorganismer i tanken måste den tömmas och rengöras på ett miljösäkert sätt. Även filter och bränsledningar kan behöva bytas/rengöras för att undvika stopp i bränsleförsörjningen.

      Ola

      Kommentera

      Annonser

      Kollapsa

      Working...
      X