Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Hur tung och otymplig får en röklucka som ska öppnas av räddningstjänsten vara?

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Hur tung och otymplig får en röklucka som ska öppnas av räddningstjänsten vara?

    Finns det någon som har tankar eller dokument om hur tung och hur otymplig en röklucka som ska öppnas av räddningstjänsten får vara? Ska den kunna öppnas av en person eller är det ok att det krävs flera? Krävs det underhållsrutiner för dessa rökluckor? Hur ska dessa i så fall dokumenteras?

    Mejla era svar till po@utkiken.net eller svara i detta ämnet.

  • #2
    Vi (RTÖG) fick frågan om vikt på rökluckor från en brandkonsult igår faktiskt. Då vi inte hittade något tydligt svar så hänvisade vi till att Arbetsmiljöverkets föreskrifter om belastningsergonomi, som åtminstone kan vara vägledande i frågan (se länk och citat längre ned). Oklart rent juridiskt vad som gäller eller om dessa kan sägas gälla rakt av när det är något annan som ska tillhandahålla ett arbetsredskap i någon annans arbetsmiljö på en plats som till vardags inte är en arbetsplats...

    Ett annat argument är ju att titta på vilket ord som faktiskt används: Lucka. Man kan tycka att det borde innebära att Inte block eller annat ord som antyder något otympligt, tungt eller svårarbetat.
    "Lyftarbete

    Vid tunga lyft är ländryggen särskilt utsatt, men även övriga delar av kroppen löper risk att skadas. Om lyft kombineras med sneda, böjda eller vridna arbetsställningar är risken för skada stor. Tunga lyft ska undvikas eftersom det finns risk för akut överbelastning redan vid ett enstaka lyft. Manuella lyft av bördor som väger mer än 25 kg ska normalt inte förekomma. Ett enstaka lyft på 25 kg kan man göra om bördan hålls nära kroppen och arbetsställningen är bra.

    I det dagliga arbetet är det inte alltid lätt att hålla bördan nära kroppen och lyften blir ofta fler. Då är det olämpligt att hantera bördor som är tyngre än 15 kg."


    Kommentera


    • #3
      En viktigare faktor än vikten är att luckan inte för lätt fastnar på grund av att den fryser fast eller kilas fast av sand o annat.
      Det är även vanligt att "man" för att undvika läckage in i byggnaden tätar luckan med någon mjukfog. Då får man inte uppluckan oavsett vikt.
      Så en lucka som är gjord för att inte fastna när den utsätts för väder o vind är steg 1.
      Steg 2 är att placera den så att den inte behöver fogas för att säkerställa läckage. dvs eventuellt läckage ska tas om hand på något sätt. ex genom dränerad schaktgrop.
      Sen får den såklart inte vara för tung.

      Kommentera


      • #4
        Rimligen ska en lucka kunna provas av fastighetsägaren själv som en del av underhållsrutinerna i dennes SBA. Om arbetstagaren inte klarar det på ett ergonomiskt riktigt sätt så kommer inte räddningstjänsten att kunna göra det heller. Och ur den synvinkeln så låter det väldigt bra att hänvisa till föreskrifter från AV eftersom det är arbetsgivarens egendom.

        Kommentera

        Annonser

        Kollapsa

        Working...
        X