Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

System för varning av medtrafikanter vid utryckning

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • System för varning av medtrafikanter vid utryckning

    I detta ämne samlas information om system som varnar omkringvarande trafikanter i samband med utryckningar och arbete på väg.

    Nyckelord: FM-radio arbete på väg utryckning varning
    Senast ändrad av PO; 2022-01-12, 13:46.

  • #2
    Enköping testade australiensiskt system för varning av medtrafikanter via FM-radio

    Systemet som testades heter GFW-01 och tillverkas av en australiensisk firma som heter EWS. www.ewsp.com.au

    Ursprungligen postat av matasb Visa inlägg
    Vi testade systemet tillsammans med ett Australiensiskt företag och systemet i sig fungerade bra, problemet då var att vi bara hade tillfällig dispens av PTS.
    Tack för ditt svar Mathias. Jag kan dessutom fylla på med ytterligare fakta efter en intervju med Lars Westerlund (Räddningstjänsten Enköping-Håbo), som också var delaktig i försöken.

    Systemet gick in och tog över alla radiokanaler i släckbilens närområde genom att sända på en starkare effekt än vad varje station nådde ut med på den aktuella platsen. Systemet var riktigt smart eftersom det begränsade sin effekt för varje radiokanal det sände på till att bara uppnå 300 meters räckvidd. Det uppnåddes genom att skanna av vilka radiokanaler som nådde ut till den aktuella platsen och mäta vilken styrka radiovågorna hade. Sen anpassades sändareffekten till att sända precis så mycket som behövdes för att nå 300 meter. Läser man på företagets hemsida så finns det även möjlighet att via RDS slå på radioapparater eller avbryta CD-lyssnande.

    Systemet var programmerat med vissa standardfraser som enkelt kunde väljas inne från förarhytten. Till exempel "räddningstjänst är på väg, sakta ner och håll till höger".
    Räddningstjänsten testade systemet under några månader på en dispens från Post- och Telestyrelsen. Att bryta en pågående radiosändning är ett allvarligt intrång på någon lag, jag vet inte exakt vilken, och därför var PTS väldigt restriktiva mot denna typ av verksamhet.

    För övrigt var man väldigt nöjda med systemet och upplevde att det innebar en säkrare framkörning.
    Senast ändrad av PO; 2018-01-25, 07:36.

    Kommentera


    • #3
      Danskt system för att sända FM-radio från brandbilen

      Jag fick nyligen ett tips om ett danskt system för att sända FM-radio från utryckningsfordon för att varna andra trafikanter.

      Länk till deras www.warningsystems.dk
      Senast ändrad av PO; 2018-01-25, 07:34.

      Kommentera


      • #4
        Sydamerikanskt system varnar för utryckning i bilradion

        Och här finns ytterligare ett system som varnar medtrafikanter om att det är utryckningsfordon på väg.


        Kommentera


        • #5
          Svenskt system varnar medtrafikanter via FM-radio vid utryckning

          Svenska EVAM-Systems har utvecklat ett system som kan ge stora fördelar vid arbete på väg och också vid utryckningskörning. Det kan gå in och bryta radioutsändningar och uppspelning av musik i fordon som närmar sig olycksplatsen och istället uppmana folk att köra försiktigt, köra åt sidan eller med andra meddelanden uppmärksamma trafikanter.

          Man har just nu ett tillstånd för att prova systemet i Stockholmsområdet och enligt Alex Hedberg på EVAM-systems använder man RDS-systemet på ett sätt som Post- och Telestyrelsen (som ger ut tillstånden) tycker är bättre än vad tidigare motsvarande system gjort. En finess är att EVAMs system inte bara använder sig av RDS och FM-radio utan också kan kommunicera med framtidens uppkopplade fordon så att dessa kan få in information direkt in i sina informationssystem.

          Målet från tillverkaren är att provköra systemet under 2017 och kunna leverera färdiga system under första kvartalet 2018.

          Läs mer på deras hemsida här: www.evamsystem.com

          I den bifogade filen finns en mer detaljerad beskrivning av systemet.

          Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
          Senast ändrad av PO; 2018-01-25, 07:33.

          Kommentera


          • #6
            Amerikanskt molntjänst varnar bilister för utryckningar, HAAS - 2018

            Ett amerikanskt företag har skapat en molntjänst, där information om utryckningskörning lagras och kan förmedlas till fordon som befinner sig i vägen. Flera stora brandbilstillverkare har byggt in utrustning i sina fordon som kan leverera data till molnet. HAAS samarbetar också med företag som ska kunna hämta data. Till exempel kan appen WAZE, hämta data och varna trafikanter som befinner sig på vägen där utryckningsfordon kommer att passera.

            Läs mer här: www.haasalert.com

            Och här: https://www.ems1.com/communications-...ency-vehicles/

            Kommentera


            • #7
              Varning för annalkande utryckningsfordon i bilens navigator, EVAS - 2022

              Dodge, Jeep, Fiat och Alfa Romeo kommer under 2022 i USA att skicka ut mjukvara till fordon nyare än 2018 som gör att de kan ta emot information om att utryckningar är på väg bakom dem. Tjänsten är byggd så att enbart trafik i samma riktning som utryckningsfordonen och i tillräcklig närhet får varningen.
              Systemet bygger på Safety Cloud från HAAS, som nämns i posten ovan. www.haasalert.com

              Intressant är att över 1000 organisationers fordonsflottor är uppkopplade mot detta Safety Cloud och kan därmed leverera positionsangivelser för sina fordon. Flera av de stora tillverkarna av brandbilar i USA bygger in systemet för leverans tillsammans med brandbilarna.

              The cloud-based Emergency Vehicle Alert System will alert drivers of nearby emergency vehicles with lights activated to reduce crashes.

              Kommentera

              Annonser

              Kollapsa

              Working...
              X