Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Arbetsmiljörapporter om rökdykning

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Arbetsmiljörapporter om rökdykning

    I detta ämne samlas rapporter och dokument om rökdykning och arbetsmiljö sett ur svenska förhållande.

    Nyckelord: rökdykning MTO människa, teknik och organisation arbetsmiljö tillbud olycksfall

  • #2
    Ett MTO-perspektiv på rökdykning, Johan Nordström - 2015

    Johan Nordström har gjort ett examensarbete på temat "Ett MTO-perspektiv på rökdykning" där han tittar på arbetsuppgiften, tillbud och olyckor. Syftet har varit att skaffa kunskap för ett robotprojekt åt Realisator robotics. Så här inleds sammanfattningen:

    Rökdykning, det vill säga inträngande i tät brandrök i syfte att rädda liv, släcka brand eller liknande, är en av de mest extrema icke militära sysselsättningar som en person kan ägna sig åt utifrån ett ergonomiskt och stresspsykologiskt perspektiv. Med anledning av detta utvecklar AB Realisator Robotics en robot som ska kunna vara en hjälp för brandmännen vid besvärliga insatser. För att kunna diskutera kring på vilket sätt en robot på bästa sätt kan användas vid insatser har företaget initierat detta examensarbete i syfte att skapa en förståelse för hur den nuvarande situationen kring rökdykning ser ut utifrån ett människa-, teknik- och organisationsperspektiv (MTO-perspektiv). Målsättningen med examensarbetet har varit att beskriva hur arbetssituationen i samband med rökdykning ser ut utifrån ett MTO-perspektiv, i vilka miljöer som olyckor och tillbud inträffar i samband med rökdykning samt vilka faktorer som orsakar allvarliga tillbud och olyckor i samband med rökdykning.
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

    Kommentera


    • #3
      Rökdykares upptag av PAH under rökdykarövningar hos MSB, FOI och MSB - 2016

      MSB har finansierat en studie om deras rökdykarövningar vid räddningsskolorna kan ge eleverna farliga nivåer av PAH i kroppen. Så här sammanfattade författarna studien: "I genomsnitt ökade mängden PAH på hud och halten hydroxypyren i urin åtta gånger i prover tagna efter övningen jämfört med prover tagna före från samma individ. Utifrån jämförelser med litteraturvärden på föreslagna riktvärden verkar exponeringen från en övning innebära en låg risk."
      Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

      Kommentera

      Annonser

      Kollapsa

      Working...
      X