Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Bränder i tunnelbanor och tunnelbanestationer

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Bränder i tunnelbanor och tunnelbanestationer

    I detta ämne samlas lärande efter bränder i tunnelbanor och tunnelbanestationer.

    Nyckelord: tunnelbana rulltrappa tunnelbanestation

  • #2
    Film om brandförloppet på Kings Cross tunnelbanestation, London - 1987

    En intressant film då den visar hur man upptäckte det som blev kallat "trench-effekten" när det började brinna i en rulltrappa på Kings Cross tunnelbanestation. Den visar hur man resonerade sig fram till brandorsaken och avslutade undersökningen med att bygga upp en modell av stationen i skala 1:3 vilken man eldade i.

    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
    Senast ändrad av MM; 2024-03-19, 14:52.

    Kommentera


    • MM
      MM skriver
      Ändra kommentar
      2024-03-19: Brandförloppet på Kings Cross tunnelbanestation har uppdaterats med ny video och utredning.

  • #3
    Tunnelbanekatastrofen i Daegu, Sydkorea - 2003

    Den 18 februari 2003 satte en man eld på ett tunnelbanetåg (1079) från Daegu Metro när det anlände till stationen Jungangno i centrala Daegu, Sydkorea. Eldsvådan, som spred sig när ett andra tåg stannade vid samma station, dödade 192 människor och skadade ytterligare 151.

    Tågföraren på 1079 alarmerade inte om branden direkt. Samtidigt kommer ett annat tåg in på perrongen (1080) som öppnar dörrarna för att snabbt stänga dem igen, i ett försök att hålla den giftiga röken ute. En stund senare stängs elen av och båda tågen är fast på stationen.
    Tågföraren på tåg 1080 ropar först ut att man ska stanna på sina platser medan han försöker få mer information. När han till slut får beskedet att lämna tåget omedelbart, så gör han det. Han meddelade passagerarna att göra detsamma men tar med sig huvudnyckeln som gör att tågets batteri stängs av och passagerarna blir inlåsta och innebrända.
    Tågen saknade brandsläckare, stationen saknade ett sprinklersystem och nödbelysning. Även nödventilationssystemet visade sig otillräckligt.
    Flera tunnelbanetåg i hela landet renoverades därefter för att förbättra standarden på brandsäkerhet. Bland annat så sprayade man brandbeständiga kemikalier på inredningen i vagnarna. Även säkerheten på stationerna förbättrades.

    2008 invigdes även ”the Daegu Safety Theme Park” med målet att utbilda invånarna i Daegu om säkerhet.




    Kommentera

    Annonser

    Kollapsa

    Working...
    X