Skadeplats 2019

Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Föreläggande - handbrandsläckare

Kollapsa
X
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

 • Föreläggande - handbrandsläckare

  I detta ämne samlas exempel på överklagade föreläggande som handlar om krav på, och kontroll av, handbrandsläckare.

  Nyckelord: föreläggande handbrandsläckare

 • #2
  Överklagat beslut om kontroll av handbrandsläckare, Kristinehamn - 2018

  Räddningstjänsten krävde att tennisklubben anlitade en behörig tekniker för att kontrollera sina handbrandsläckare medan tennisklubben angav att de kontrollerade sina brandsläckare i samband med sina andra kontrollrutiner för systematiskt brandskyddsarbete. Länsstyrelsen ansåg inte att räddningstjänsten påvisade att kontrollen måste ske av en behörig servicetekniker.
  Bifogade filer Hämta alla filer

  Kommentera


  • andbro
   andbro skriver
   Ändra kommentar
   Kärt barn i repris... Vi är några (gamlingar numera) som gått i samma fälla. Om det vid brand- eller tillsyn inte kan konstateras att släckutrustningen är behäftad med fel kan man inte ställa krav på kontroll av behörig tekniker. Så se till att leta reda på en släckare som är felaktig, då kan ni ställa krav på att alla släckare ska kontrolleras!

  • oscar andersson
   oscar andersson skriver
   Ändra kommentar
   Som tidigare tillsynsförrättare "lärde" man sig att försöka få in detta vid förekommande tillståndsprövningar istället (brandfarlig vara, hotell, serveringstillstånd m m). Omvänd bevisbörda då, d v s den enskilde ska visa att exempelvis släckutrustningen kommer fungera som den ska.

 • #3
  SS 3656 uppdaterades med en ny version, ca en månad efter detta beslut. Dock förstår jag inte LST motivering om " anger inte heller i vilka verksamheter som rutinkontroll utförd av innehavare respektive underhåll utfört av serviceman krävs, utan enbart hur kontrollerna ska ske". Som jag läser SS3656 ska underhållet ske utav brandsläckaren, oavsett verksamhetsområde.
  Under 6.1 i standarden står det att "Kontroll och underhåll av handbrandsläckare ske utföras minst årligen. Fast det kanske stod något annat i den föregående standarden?

  Kommentera

  Working...
  X