Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Utrymningsväg - trappa

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Utrymningsväg - trappa

    I detta ämne samlas dokument och rapporter som handlar om trappa som utrymningsväg.

    Nyckelord: utrymning, utrymningsväg, trappa, rulltrappa, spiraltrappa
    Senast ändrad av MM; 2023-11-20, 13:20.

  • #2
    Utrymning vid rulltrappor - 2009

    Målet med denna rapport är att undersöka huruvida rulltrappor är lämpliga vid utrymning eller ej. Ett delmål för att kunna avgöra detta är att ta fram gånghastigheter och personflöden i rulltrappor. Försök utfördes på Knutpunkten, Helsingborg, där tågresenärer filmades då de använde rulltrapporna. Försöken delades på förhand in i olika scenarier där varje scenario representerar en unik situation. I några av scenarierna var rulltrapporna stillastående och i andra var de i drift. En barnvagn användes för att undersöka hur hinder påverkar gånghastigheter och personflöden.

    Rapporten är ett examensarbete skrivet av Ann-Sophie Jakobsson och Viktor Karlsson vid LTH.
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
    Senast ändrad av MM; 2023-11-20, 13:21.

    Kommentera


    • #3
      Studie av dimensioners inverkan vid utrymning i spiraltrappor - 2015

      Byggnader ska utformas så att utrymning kan ske på ett säkert sätt utifall brand eller annan orsak skulle innebära att byggnaden måste evakueras omedelbart. Spiraltrappor är ett bra alternativ då de är både billiga, lätta att montera och platsbesparande. I utrymningssyfte anses de dock mindre lämpliga och bör enligt Boverkets Byggregler, BBR, inte användas som utrymningsväg från samlingslokal och sjukhus. Dimensioner, material och om trappan är fastgjuten eller fristående är alla parametrar som kan tänkas påverka gången i trappan. Idag tas detta inte hänsyn till i BBR utan de regler som finns är för alla typer av spiraltrappor.

      Syftet med rapporten är att undersöka hur utrymning påverkas av bredden på en spiraltrappa. Författaren har studerat 28 testpersoner utrymma genom tre olika spiraltrappor och sedan analyserat skillnaderna i gånghastighet, personflöden samt testpersonernas upplevelse av de olika trapporna. Den teoretiska gångbara ytan jämfört med den verkliga gångytan samt hur utrymning i grupp skiljer sig från utrymning av en enskild person undersöks även.

      Rapporten är ett examensarbete skrivet av Emma Bergqvist vid LTU.
      Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
      Senast ändrad av MM; 2023-11-20, 13:21.

      Kommentera


      • #4
        A Study on Movement Down Spiral Staircases - 2016

        Målet med detta examensarbete är att undersöka möjligheten till att ta fram en ekvation för personflöde i en spiraltrappa. Detta gjordes genom att göra tre experiment i olika spiraltrappor med hjälp av 25 försökspersoner. Före experimentet mättes alla dimensioner på trapporna, för att sedan filma själva experimentet med två olika kameror för senare analys, där personflödet och förflyttningshastigheten hos människorna dokumenterades i varje trappa. Alla försökspersoner fick även fylla i en utvärdering med frågor för att samla in ytterligare data.

        Rapporten är ett examensarbete skrivet av Patrik Gustafsson vid LTH.
        Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
        Senast ändrad av MM; 2023-11-20, 13:22.

        Kommentera


        • #5
          Människors förflyttning i trappor - 2018

          Rapporten behandlar hur persontäthet påverkar hastighet och flöden i trappor. Syftet med rapporten är att undersöka om värdena för persontäthet, flöde och hastighet har ändrats jämfört med tidigare studier. Målet är att genom observationer av en trappa i en sportarena undersöka hur människor rör sig i trappor.


          Rapporten är ett examensarbete skrivet av Stephanie Axelsson vid LTH.
          Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
          Senast ändrad av MM; 2023-11-20, 13:22.

          Kommentera

          Annonser

          Kollapsa

          Working...
          X