Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Föreläggande - handbrandsläckare

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Föreläggande - handbrandsläckare

    I detta ämne samlas exempel på överklagade föreläggande som handlar om krav på, och kontroll av, handbrandsläckare.

    Nyckelord: föreläggande handbrandsläckare

  • #2
    Överklagat beslut om kontroll av handbrandsläckare, Kristinehamn - 2018

    Räddningstjänsten krävde att tennisklubben anlitade en behörig tekniker för att kontrollera sina handbrandsläckare medan tennisklubben angav att de kontrollerade sina brandsläckare i samband med sina andra kontrollrutiner för systematiskt brandskyddsarbete. Länsstyrelsen ansåg inte att räddningstjänsten påvisade att kontrollen måste ske av en behörig servicetekniker.
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

    Kommentera


    • andbro
      andbro skriver
      Ändra kommentar
      Kärt barn i repris... Vi är några (gamlingar numera) som gått i samma fälla. Om det vid brand- eller tillsyn inte kan konstateras att släckutrustningen är behäftad med fel kan man inte ställa krav på kontroll av behörig tekniker. Så se till att leta reda på en släckare som är felaktig, då kan ni ställa krav på att alla släckare ska kontrolleras!

    • oscar andersson
      oscar andersson skriver
      Ändra kommentar
      Som tidigare tillsynsförrättare "lärde" man sig att försöka få in detta vid förekommande tillståndsprövningar istället (brandfarlig vara, hotell, serveringstillstånd m m). Omvänd bevisbörda då, d v s den enskilde ska visa att exempelvis släckutrustningen kommer fungera som den ska.

  • #3
    SS 3656 uppdaterades med en ny version, ca en månad efter detta beslut. Dock förstår jag inte LST motivering om " anger inte heller i vilka verksamheter som rutinkontroll utförd av innehavare respektive underhåll utfört av serviceman krävs, utan enbart hur kontrollerna ska ske". Som jag läser SS3656 ska underhållet ske utav brandsläckaren, oavsett verksamhetsområde.
    Under 6.1 i standarden står det att "Kontroll och underhåll av handbrandsläckare ske utföras minst årligen. Fast det kanske stod något annat i den föregående standarden?

    Kommentera


    • #4
      Överklagat: Kontroll av handbrandsläckare en gång per år, Varberg - 2023

      Räddningstjänsten ställde krav på att handbrandsläckare skulle kontrolleras varje år, istället för vartannat år som företaget gjorde vid tillsynstillfället.

      Räddningstjänsten redogör för de olika standarderna som de aktuella släckarna är certifierade utifrån och vilka krav på kontroller dessa standarder förutsätter.

      Ägaren menade på att det är bättre investerade pengar att utbilda personalen för de pengarna som det kostar att göra service varje år istället för vartannat.

      Länsstyrelsen ansåg att räddningstjänsten hade rätt och avslog överklagan.
      Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

      Kommentera

      Annonser

      Kollapsa

      Working...
      X