Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Brandsläckning och räddningstjänst vid spårområde

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Brandsläckning och räddningstjänst vid spårområde

    I detta ämne samlas meddelande och cirkulär om brand- och räddningsarbete i närheten av järnvägsspår.

    Nyckelord: järnväg järnvägsspår spår spårområde elektricitet skyddsjordning räddningsfrånkoppling tågstopp ingrepp i annans rätt

  • #2
    Brandsläckning som berör järnvägs spårområde, 1957:12

    Brandinspektionens cirkulär från 1957 om brandsläckning inom järnvägs spårområde.

    En brandkår ställs ibland inför den situationen, att närmaste vattentag befinner sig på andra sidan av ett järnvägsspår, och att alltså slang behöver dragas över spårområdet, för att släckningsarbetet skall komma igång så snabbt som möjligt. Det kan också hända, att släcknings- och röjningsarbete måste utföras inom själva spårområdet.

    Det har inträffat att brandkårens ingripande fördröjts på grund av att släckningsledaren ej haft klart för sig vilka befogenheter han i sådana fall har. Det har också inträffat att slangledningar, som utlagts över ett spårområde, i ett kritiskt skede av branden brutits för framsläppande av tåg, med påföljd att skadorna blivit väsentligt större, än vad som skulle ha blivit fallet, om släckningsarbetet fått pågå utan avbrott.
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

    Kommentera


    • #3
      Brandsläckning som berör järnvägs spårområde, 1965:6

      Meddelande från brandinspektionen som handlar om att arbeta med brandsläckning inom järnvägs spårområde. Bland annat redogörs för skyddsavstånd till kontaktledningar, skyddsjordning och att släckledaren hade rätt att stoppa tågtrafiken om det fanns behov av detta.
      Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

      Kommentera


      • #4
        Nationell samverkan vid räddningsinsatser i spårmiljö, Trafikverket mfl, 2017:195

        Trafikverket, SKL, SOS och Polisen har arbetar fram rutiner som ska öka säkerheten för räddningspersonal vid arbete i spårmiljö.

        Syftet med arbetet/rapporten är att identifiera faktorer och tillvägagångssätt som bidrar till att minska antalet personpåkörningar med koppling till järnvägstrafik samt skapa rutiner som förbättrar arbetsmiljön för räddnings/insatspersonal som ska arbeta i spårmiljö. Arbetet syftar även till att förkorta tiden för trafikstopp genom säkra rutiner för begäran och hävning av trafikåtgärd. Delarna av rapporten som rör metodik är framtagna i samråd med Trafikverket och ska ses som nationella rutiner.
        Metodiken som beskrivs ska användas såväl som vid misstanke om obehörig i spårområdet som vid konstaterad olycka. Delarna av rapporten som handlar om samverkan och utbildning är mer riktade mot regional nivå. Beroende på hur samverkan mellan organisationerna ser ut i de olika regionerna får respektive organisation hitta sin form för delaktighet i arbetet kring insatser i spårmiljö.
        Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

        Kommentera

        Annonser

        Kollapsa

        Working...
        X