Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Beställ skogsbrandprognoser som beskriver brandbeteende - 2016

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Beställ skogsbrandprognoser som beskriver brandbeteende - 2016

    Annie på Kyllesjö skog kan tillsammans med några andra leverera beskrivningar av hur en brand kommer att bete sig med avseende på spridningshastigheter, flamlängder, ytutbredning med mera baserat på Fire Weather Index från SMHI och Fire Behavior Prediction System. Varje morgon kan de som abonnerar på detta få informationen vilken kan ligga till grund för alarmerings- och beredskapsplanering.

    Bifogat finns lite synpunkter från några räddningstjänster som testade detta under 2015.

    Jag bad Annie beskriva det och så här sa hon:
    Under skogsbrandsäsongen kan vi leverera en prognos som beskriver hur en skogsbrand troligen kommer att bete sig under dagen för utvalda platser. Det innebär att en kommun, eller ett förbund, väljer ut ett antal platser i sitt område, vi gör en daglig analys av vilka brandrisker som råder. Vi använder även dessa värden för att göra spridningsprognoser för två olika bränsletyper och kan därefter beskriva det förväntade brandbeteendet. Produkten som levereras är en tabell som innehåller bland annat frontens spridningshastighet per timme, flamlängd i fronten, brandens areal efter en timme och risk för gnistantändning, alla uppgifter om branden brinner på ett hygge respektive i äldre tallskog.

    Vi ger även kommentarer till detta där vi notera speciella risker som bör noteras för dagen, tex risker för mycket snabba spridningsförlopp eller stor risk för glödbränder vilket medför högre arbetsinsats på eftersläckningen och risk för återtändning. Då brandbeteende förväntas bli obefintligt eller obetydligt skickas en notering om det och ingen vidare analys görs. Då brandbeteendet förväntas bli kraftigt och riskfyllt kan vi även talas vid i telefon och diskutera vad det kan innebära, ett samtal med ett inre befäl eller som ett telefonmöte med fler ansvariga där vi kan besvara frågor tillsammans. Leveransen sker på morgonen och är därmed ett viktigt beslutsunderlag för dagens beredskap. Produkten innebär att räddningstjänsten kan minska riskerna för sin personal, eftersom insatserna kan anpassas efter brandens beteende.
    Vill ni veta mer så kontakta annie.johansson@kyllesjoskog.se
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

Annonser

Kollapsa

Working...
X