Skadeplats 2019

Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Allmänhetens inalarmering vid telebortfall

Kollapsa
X
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

 • Allmänhetens inalarmering vid telebortfall

  I detta ämnet samlas exempel på lösningar som gör att allmänheten kan alarmera räddningstjänst i samband med telebortfall.

  Nyckelord. telebortfall telefon alarmering 112

 • #2
  Gotland utrustar vårdcentralerna med Rakel - 2019

  Gotland har utrustat sina vårdcentraler med Rakelterminaler så att det går att nå sjukvård och räddningstjänst i samband med telebortfall. Så här berättar Rikard von Zweigbergk om detta:

  Bakgrunden är följande: I vår katastrofmedicinska plan står det att varje vårdcentral ska kunna skicka ut sjukvårdsgrupper till skadeplats om en stor olycka skulle ske. Det har under åren varit en begränsning i sambandet, eftersom de yttre vårdcentralerna inte har haft Rakel.
  Under förra årets alla strömavbrott och under stormen Alfrida upplevde även vårdcentralerna en stor begränsning eftersom de förlorade all kontakt med övriga regionen när strömmen försvann. Då såg vi chansen till att slå två flugor i en smäll, och beslutade kvickt att införskaffa Rakel till de båda vårdcentralerna.

  Parallellt med detta har vi också tittat på vilka samlingsplatser som finns. Det är samma bakgrund som tidigare med elstörningar och stormar. Inspirationen kommer från bland annat Västerås Stad som jobbar väldigt aktivt med detta. Vi har inte bestämt vilka platser det ska bli, men en utopi hade varit att alla medborgare vet var de kan gå om de behöver information eller hjälp, utan att vi behöver informera om detta i anslutning till en händelse. Rent konkret innebär det alltså att vi måste utse några fasta platser och sedan informera alla boende i närheten att detta finns.
  Senast ändrad av PO; 2019-05-08, 12:32.

  Kommentera

  Working...
  X