Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Indikering / detektering / mätning av vätefluorid med flera gaser vid brandsläckning

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Indikering / detektering / mätning av vätefluorid med flera gaser vid brandsläckning

    I detta ämne samlas kunskap om materiel som kan användas för att detektera närvaron av till exempel vätefluoridgas i samband med bränder.

    Nyckelord: HF vätefluorid fluorvätesyra indikering detektering gasmätning mäta mätutrustning mätare detektera indikera
    Senast ändrad av PO; 2018-03-05, 10:24.

  • #2
    Armband som detekterar farliga gaser, Chameleon

    Det finns ett armband med gas-sensorer som indikerar närvaro av giftig gas. Det heter Chameleon. Fördelen jämfört med vanliga gasmätare är att det inte kräver batterier och att det tåler värme, kyla och väta utan att funktionaliteten försämras. Dessutom påstås det vara billigt, men jag har ingen uppgift om det exakta priset. Nackdelen verkar vara att man måste titta på armbandet för att uppmärksamma närvaro av gas. Det ger ingen ljudsignal vid detektering.



    Det får plats tio olika sensorer på armbandet. Sensorer som kan bytas ut för olika behov eller efter förbrukning.

    Läs mer här >>>

    Nyckelord: indikering detektering farligt ämne farligt gods kemikalier gaser gasmätning gasdetektion gasindikering sensor
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
    Senast ändrad av PO; 2017-11-23, 09:49.

    Kommentera


    • PO
      PO skriver
      Ändra kommentar
      Chameleon armband som kan indikera att det finns HF i luften säljs i Sverige av Scantec Nordic. www.scantecnordic.se.

      Scantek hade några produktblad som pdf vilka jag lagt till i originalposten ovan.

  • #3
    Gasman engasinstrument med två års batteritid mäter vätefluorid

    Crowcon Gasman är ett engasinstrument som finns med sensor för HF, vätefluorid. Detta instrument kan vara igång kontinuerligt i två års tid och skulle alltså kunna hänga på rökdykledarens remställ utan att behöva slås på och av. Eftersom det inte är värmetåligt kan det ju inte följa med rökdykarna in och det finns inte heller några tester som jag känner till om hur det reagerar på kontinuerlig kontaminering av brandrök. Om rökdykledaren befinner sig i helt rökfri miljö är ju inte ovanstående heller optimalt.

    Det finns alltså många frågetecken om funktion, men det är ändå ett instrument som kan uppmärksamma personalen med ljudsignal när det finns vätefluorid närvarande.
    Klicka på bilden för större storlek

Namn:	        gasman.png
Visningar:	1024
Storlek:	116,8 kB
ID:     	47806

    I bifogad pdf finns mer information om instrumentet, som säljs av PPM Industrial AB, www.ppmindustrial.se

    Kommentera


    • #4
      Nu finns detekteringsarmband för HF i Sverige

      Väldigt glädjande att DAFO nu är distributör för Chameleon armband som kan detektera farliga ämnen i brandrök eller i andra situationer. Armbandet kompletteras med små kassetter för de ämnena man vill detektera. HF, HCn med flera ämnen finns det detektorer till. Läs mer i den bifogade pdf-filen och ställ frågor till mats.kindwall@dafo.se.



      Och hörni. Om ni beställer några armband och får erfarenheter och/eller skapar rutiner kring användandet av dem av dem så meddela gärna mig på po@utkiken.net så hjälps vi åt att sprida kunskap så vi blir bättre.
      Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
      Senast ändrad av PO; 2019-01-22, 15:41.

      Kommentera


      • #5
        Fluorid-papper för att indikera Vätefluorid efter brand, Holland - 2019

        I Holland finns det några räddningstjänster som använder indikeringspapper för fluorider efter bränder. Syftet är att bedöma saneringsbehovet eller kontrollera så att tillräcklig sanering uppnåtts. Så här skriver några kollegor från Rotterdam om deras erfarenheter (Fritt översatt med hjälp av google translate)

        Vi har två typer av fluorpapper, vilka båda måste aktiveras först med en saltsyralösning. Testerna är mycket känsliga = låg lägre detektionsgräns. Testet där du också får en indikation på koncentrationen är inte tillgänglig i Nederländerna, men finns i England.
        Användning: demonstrerar Fluoridjoner på ytor (torktest) och behovet av extra rengöring och kontrollerar kläder omedelbart efter användning eller dekontaminering (genom att kontrollera sköljning av kläder / utrustning). Papperet har redan använts ett antal gånger, varigenom negativa resultat naturligtvis också är användbara. För några HF-incidenter gav den en bra bild av vad som smittades / otillräckligt desinficerades. Efter en batteribrand gav testet ett positivt resultat i områden nära batteriet

        Fluoridtestpapper är endast för att visa närvaron av fluor. Du kan använda papperet på fyra sätt.
        1) Håll det i luften när du befinner dig i ett HF-moln, vilket är en dålig plan om du inte befinner dig i korrekt skyddskläder.
        2) Torka på misstänkt yta förorenad med HF eller närvaro i brandrester.
        3) Kontrollera släckvatten eller avloppsvatten från saneringsenheten genom att släppa en droppe på papperet med en pipett.
        4) Kontrollera kemdräktbäraren efter sanering av vätefluoridförorening. Min erfarenhet är att du inte längre hittar fluor om kemdräkten är välduschad. HF spolas mycket lätt bort med vatten .... (se därför steg 3). Saneringsenhetens tvättvatten orsakade inte missfärgning på papper, vilket i sig var logiskt, eftersom i HF-alkylering av Shell Pernis 6 hade vattenkanoner packat fabriken på ett sådant sätt att gasförpackningsbärarna som gick till och från läckan fick tillräckligt med vatten över dem.

        Färgningen av papperet är ganska tydlig. Rosa papper som ändras till gult. Papperet måste först göras surt med en utspädd saltsyralösning av (från mitt huvud) 0,1 M innan det kan användas.

        Jag har erfarenhet av Fluoridjondetektering i brandrester från ett Li-ion-batteri av en radiostyrd bil. Batteriet hade splittrats när det laddades i en gymnastiksal. Brandrester och golv och tabeller kontrolleras för närvaron av fluor. Mängden var minimal, men kunde påvisas i brandresterna. Rådet om detta blev att skolan skulle få detta rengjort av specialistföretag och inte vanlig rengöring på grund av frätande ämnen i brandresterna.I ett laboratoriumrum i SGS spilldes en del HF-lösning över en person. Personen behandlades sedan med Hexafluorin DAP (de hade detta själva). Detta kom från en 5 liters släckare. Dessutom hade de ett neutraliseringspulver (form av kalcium) med en indikator närvarande. Detta missfärgades i kontakt med Fluor. Nyligen har vi skaffat indikeringspapper som kan ge en indikation på mängden Fluoridjoner i ppm. Detta papper måste också surgöras. Vi har ännu inte tillämpat detta på verkliga incidenter.

        Kommentera


        • #6
          RSyd har testat Chameleon indikator-kassetter för vätefluorid - 2019

          Räddningstjänsten Syd har under hösten 2019 testat HF-indikering vid bränder med hjälp av Chameleons indikeringskassettet och ett genomtänkt testförfarande. Vissa personer ska ha indikeringskassetten närmst huden medan andra ska ha den i en stängd ficka och ytterligare andra direkt i brandröken utanpå larmstället. Försöken kommer att fortsätta under 2020.

          Den bifogade filen beskriver testförfarandet. Det ska bli spännande att se resultaten när de blir färdiga.
          Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
          Senast ändrad av PO; 2020-01-20, 07:59.

          Kommentera


          • #7
            Utvärdering av olika metoder att indikera vätefluorid, HF, i samband med rökdykning, MSB - 2021

            MSB har gjort en studie, "Jämförande studie avseende metoder för direktvisande indikering av fluoridjoner i samband med brand".



            Den här rapporten utvärderar möjligheten att indikera och i någon mån kvantifiera utsläpp av fluorider i samband med insats mot brand.
            Det som utvärderats är olika förberedda fluoridpapper, pH-papper, pH stickor samt Chameleon® Chemical detection armband med HF-ampuller. Resultaten i korthet är att pH-papper och F-papper som fuktats med destillerat vatten ger tillfredställande tidig varning vid användning vid de temperaturer och luftfuktigheter som rådit vid försöken.
            F-papper aktiverat med 1 M saltsyra som stryks mot släta ytor efter att brandgaser ventilerats bort ger dessutom indikering av att hälsoskadliga koncentrationer av fluorider förekommit i ett utrymme.
            Indikering på ytor kan även göras för att påkalla uppmärksamhet för att risk kan finnas vid beröring av ytor eller vid inandning om utrymmet värms upp så fluorider förångas. Användning av anpassad skyddsutrustning vid kriminaltekniskt arbete och restvärdesarbete/ sanering bedöms lämpligt även om testpappren ger utslag även vid låga koncentrationer.
            Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

            Kommentera

            Annonser

            Kollapsa

            Working...
            X