Skadeplats 2019

Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Drönare som skapar 3D-modeller för dokumentation av insats

Kollapsa
X
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

 • Drönare som skapar 3D-modeller för dokumentation av insats

  I detta ämne samlas exempel på hur man skulle kunna skapa 3D-modeller med hjälp av bilder tagna av drönare under insats. Denna typ av dokumentation skulle kunna vara värdefull i efterhand genom att man då får en helhetsbild av objektet och kan gå tillbaka och se på saker som man inte tänkte var värdefulla under pågående insats. Genom att ha en förbestämd intervall när insatsen ska dokumenteras på detta viset, till exempel en gång per timma, skulle utredningar av insatsen kunna underlättas.

  Nyckelord: 3D-modellering ortofoto UAS UAV drönare photogrammetri fotogrametri

 • #2
  Pix4d för att skapa 3D-modell - 2019

  Jag provkör en programvara som heter Pix4d, www.pix4d.com, som kan användas för att skapa 3D-modeller från drönarfoto. Det är egentligen flera program som samverkar. En app i telefonen där man på en karta ringar in området man vill skapa en 3D-modell av. En programvara man kan ladda ner i en dator för bearbetning av fotografierna eller en sajt man laddar upp sina bilder till där bearbetning kan ske.

  Jag har gjort några inledande test för att se om det överhuvudtaget är något att överväga i samband med en insats. Min känsla är att det mycket väl skulle kunna vara en uppgift som går att lösa på ett enkelt sätt om man ändå har en UAS-pilot på plats. Jag tror inte det är något man ska arbeta med om man har andra befälsuppgifter eftersom man blir upplåst under ett antal minuter som flygningen pågår. Till skillnad mot en 3D-modell från Google Maps eller liknande så är denna 3D-modellen baserad på hur det såg ut på platsen precis när händelsen inträffade varför detta är betydligt mer värdefullt ur ett utredningsperspektiv.

  Jag har flugit några gånger och nedanstående bild är från den nerladdningsbara varianten av programmet Pix4Dmapper som visar var bilderna togs.

  Klicka på bilden för större storlek Namn:	    2019-04-10_15-36-49.png Visningar:	1 Storlek:	911,2 kB ID:   	54053


  När man kört igenom programmet så har det skapats ett moln med punkter som sen ska kläs med en yta. Så här kan punktmolnet se ut. Man ser också de olika fotona som är tagna i förhållande till byggnaden.

  Klicka på bilden för större storlek Namn:	    2019-04-10_16-01-50.png Visningar:	1 Storlek:	666,1 kB ID:   	54054

  Man kan välja flera olika utdataformat på sin färdiga 3D-modell. Det jag använt nedan är fbx vilket kan läsas av många system. I bilden nedan har jag inte gjort någon manuell manipulation av bilderna från drönaren. Ser man på detaljer så syns det också att vissa delar ser konstiga ut. I detta fallet var det starkt solsken på sidan mot gatan vilket troligen ställt till det litegrann. Men i stort ser det väldigt bra ut tycker jag. Drönaren jag använt är en Parrot Bebop Thermal.

  Klicka på bilden för större storlek Namn:	    2019-04-10_15-36-16.png Visningar:	1 Storlek:	1,21 MB ID:   	54055

  Själva 3D-modellen finns här >>> Ha lite tålamod för den tar någon minut att ladda ner. Det är för övrigt i denna byggnaden som Utkiken har sitt kontor.
  Senast ändrad av PO; 2019-04-11, 07:18.

  Kommentera

  Working...
  X