Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Filmer: Brand i batterier

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Filmer: Brand i batterier

    I detta ämne samlas filmer som visar brandförlopp i batterier.

    Nyckelord: energilager batteri solceller solenergi litiumjon litiumpolymer litium lipo
    Senast ändrad av PO; 2019-02-08, 10:44.

  • #2
    Brand i små LitiumPolymer-batterier

    Nedanstående film visar hur man testar olika skyddsmetoder för LiPo-batterier avsedda för drönare. Man testar särskilda skyddspåsar, metallbehållare och påsar med sand som ska dränka batterierna i sand vid en eventuell brand.
    Intressant att se vid 1:45 in i filmen hur ett 16 Ah batteri brinner.

    Kommentera


    • #3
      Brand i lagerhyllor med Litiumjon-batterier FM - 2013

      FM Global gjorde 2013 brandförsök med lagrade Litiumjon-batterier. Batterierna var inte inkopplade i något utan förpackade i kartong. Man testade olika utförande av batteri. Syftet var att undersöka om det krävdes särskilda skyddsåtgärder för denna typ av batteri när de lagras i större mängder. När man tittar i filmerna känns det inte som några extrema brandförlopp och i den sista filmen nedan är det ungefär vad kvinnan berättar i filmen.







      Kommentera


      • #4
        Brand i Litiumbatterier

        I filmen nedan visas hur en överladdning av ett litiumbatteri startar en "thermal runaway" och sen börjar brinna. Det är intressant att se den extrema brand- och rökutveckling som sker när det börjar brinna. Dessutom väldigt intressant att se att om man kan detektera när det börjar så finns det ibland tid att agera.

        Några intressanta tidpunkter i filmen:
        1:10 min - Batteribox spricker
        2:50 min - Batteriantänds
        4:10 min - Annat batteri
        4:35 min - Nästa batteri antänds

        Titta särskilt på det andra brandförloppet och fundera på om detta skulle ske inne i en byggnad, hur det påverkar utrymningsförhållandena. En annan intressant aspekt är att det i dessa fall tar ungefär 10 minuter från att en överladdningen börjar till det börjar brinna. Vid ett tidigt larm är det alltså inte omöjligt att räddningstjänsten kommer fram samtidigt som det snabba brandförloppet startar. Jo, man pratar om batterier i fordon i detta filmklippet, men det är exakt samma typ av batterier man sätter in i batterilager i byggnader.

        Den verkliga tiden till batterierna antänder är ungefär 10 minuter i dessa fallen. Det finns inga generella regler för hur lång tid det tar utan det beror på graden av överladdning, mekanisk påverkan och så vidare. Just den eventuella fördröjningen av förloppet kan medföra att en uppgift vid en trafikolycka är att planera för ett snabbt uttag av skadad om det antänder under losstagningsarbetet. Eller att ha en metod och materiel för att kunna släcka denna typ av bränder där vatten eller skum inte fungerar särskilt bra. Stora mängder vatten under lång tid är dock viktigt för att kyla batterier som riskerar, eller har en pågående, thermal runaway.


        Senast ändrad av PO; 2017-04-10, 10:35.
        www.brandforsk.se

        Kommentera


        • PO
          PO skriver
          Ändra kommentar
          Jag har fått några kloka kommentarer om min text till ovanstående film. Det är Petra Andersson på RISE, som förklarar och förtydligar en del av texten.
          En del handlar om Thermal runaway. Jag skrev felaktigt att tiden till thermal runaway var ungefär tio minuter från start av försöken. De tio minuterna var från starten av överladdningen av batterierna och det som kallas thermal runaway sker betydligt senare i förloppet. Så här förklarar Petra det:

          "Hur lång tid det tar att nå thermal runaway i det fallet beror på laddström, typ av celler etc. Andra former av påverkan på celler som till exempel mekanisk påverkan kan ge mycket snabbare reaktion.
          Själva thermal runawayn är ett mycket snabbt förlopp (i storleksordningen sekunder) och resulterar ofta direkt i brand. Innan man når thermal runaway börjar cellerna svälla pga att lösningsmedlet i elektrolyten börja koka, det är det som händer när ytterhöljet på batteriet spricker här. Elektrolyten består i regel av många olika lösningsmedel med kokpunkter från 90C och uppåt. Själva Thermal runawayn kommer vid högre temperaturer när även separatorn ger sig. Om elektrolyten inte antänds direkt kan den även orsaka explosion om det är i en inneslutning t.ex. inomhus på samma sätt som t.ex. ett gasolutsläpp."


          Angående min kommentar om att vatten inte fungerar så bra att släcka med så förklarar Petra vikten av att en kylning kommer till stånd och hur bra vatten fungerar till den uppgiften:

          "Vatten har mycket god kylförmåga som behövs vid värmeutveckling i batterier, att bara släcka flammorna då räcker inte, man behöver kyla själva cellerna annars fortsätter thermal runawayn att spridas till närliggande celler."

          PS. Hittar ni inte de nämnda felen i texten ovan så beror det på att jag justerat det i efterhand. DS.
          Senast ändrad av PO; 2017-04-10, 10:37.

      • #5
        Batterier ett problem på återvinningsstationer - 2017

        Nedanstående film visar hur en brand börjar i en hög på en återvinningsstation. Eftersom högarna hanteras av lastmaskiner är det stor risk för att litiumjonbatterier ska påverkas så att de självantänder. Personalen gjorde för övrigt en fin insats vid detta tillfället.

        Kommentera


        • #6
          Brand i batteri, i bagage, i flygplan, Kina - 2018

          Ett batteri i en väska fattade eld i ett bagageutrymme ovanför sätena i ett flygplan. En flygvärdinna och en passagerare slog ner elden med en vattenflaska och en juiceflaska. I detta fallet stod planet på marken och passagerarna höll på att kliva ombord.

          Kommentera


          • #7
            Film: Bärbar dator startar kontorsbrand, England - 2018

            En bärbar dator som stod på laddning över natten startade en brand som fångades på en övervakningskamera. Filmen ger mycket att reflektera över. Dels såklart detta med att ladda apparater när de inte övervakas. Men även ur ett brandutredningsperspektiv. Två ställen för brandstart har ju tidigare ansetts vara ett säkert tecken på anlagd brand. Titta på filmen så ser man att det börjar brinna på flera ställen i kontoret.

            Kommentera


            • #8
              Brand i mobiltelefonbatteri på serviceverkstad - 2018

              En övervakningskamera fångar hur en mobiltelefon på en serviceverkstad börjar brinna. Eftersom det inte finns något brännbart runtomkring sprider sig inte branden.

              Kommentera


              • #9
                E-cigarett i resväska stänger flygplats, USA - 2018

                En nedpackad e-cigarett som började brinna medförde att det började ryka om resväskan vilket gav stora konsekvenser på flygplatsen. Se film på den rykande resväskan i artikeln här: https://www.dailymail.co.uk/news/art...44813927485164

                Kommentera


                • #10
                  Brand i elscooter som laddas, Kina - 2018

                  I nedanstående film ser vi en elscooter som står på laddning och börjar brinna.



                  Och fler länkar till samma händelse:
                  Subscribe to our YouTube channel here: https://sc.mp/2kAfuvJAn electric scooter exploded inside a flat in Beijing, China, while it was charging. No one was i...

                  Trusted and independent source of local, national and world news. In-depth analysis, business, sport, weather and more.

                  Subscribe to our YouTube channel here: https://sc.mp/2kAfuvJAn electric scooter exploded inside a flat in Beijing, China, while it was charging. No one was i...

                  Kommentera


                  • #11
                    Brand i Tesla-batterier i hemmabygge, USA - 2018

                    Nedanstående film är väldigt intressant. Den visar hela förloppet från många olika vinklar när Tesla-batterier som byggts in i en hembyggd elbil plötsligt börjar brinna. Man ser i filmen spridningen från cell till cell, hur denna typ av batterier när de inte är inneslutna kan skjutas iväg och sprida brand samt dessutom hur 8 pulversläckare och en mindre vattenstråle inte påverkar brandförloppet nämnvärt.

                    Kommentera


                    • #12
                      Film: 10 exempel på brinnande hoverboards

                      I nedanstående filmklipp ser vi 10 exempel på hoverboards som börjar brinna.

                      Kommentera


                      • #13
                        En till på en brinnande hoverboard - 2019

                        Kommentera


                        • #14
                          Elspark som brinner - 2019

                          Man får respekt för brandförloppet när man ser den enorma effekten i branden.

                          Kommentera


                          • #15
                            Tre olika sätt som litiumjonbatterier kan antändas, Finland - 2019

                            Emergency Services Academy Finland visar tre olika antändningsorsaker för litiumjonbatterier. I dessa fallen demonstrerar man påsceller.

                            Överhettning


                            Punktering


                            Överladdning

                            Senast ändrad av PO; 2019-11-23, 08:06.

                            Kommentera

                            Annonser

                            Kollapsa

                            Working...
                            X