Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Inträffade bränder i elbilar, utländskt material

Kollapsa
X
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

 • Inträffade bränder i elbilar, utländskt material

  I detta ämne samlas utländska rapporter och dokument som handlar om inträffade bränder i elbilar och hybridbilar där batteriet varit delaktig i brandförloppet.

  Nyckelord: elbil hybridbil litiumjonbatteri batteribrand fordonsbrand
  Senast ändrad av PO; Idag, 09:43.

 • #2
  Mötesanteckningar, elbilsinsats och säkerhet - USA 2010

  Bifogat finns en sammanfattning av kunskapsläget och vilka behov som finns avseende elbilar, konstruktion av elbilar och insatser där elbilar varit inblandade. Det är en amerikansk kunskapssammanställning som togs fram under ett möte med flera tunga organisationer i oktober 2010.
  Bifogade filer Hämta alla filer

  Kommentera


  • #3
   Chevy Volt, utredning om batterier som orsakar brand vid kollisioner

   Det har funnsits vissa barnsjukdomar med elbilen Chevy Volt och dess batterikonstruktion. Det har visat sig som bränder i samband med eller efter kollisioner. Bifogat är Amerikanska transportmyndighetens utredning om problemen. Det är lite spännande då bränder som kan uppstå lång tid efter den egentliga krocken innebär att man bör fundera på uppställningsplatser för krockade elfordon när de transporterats till verkstad eller skrot.
   Nu påstås problemet vara exceptionellt, men det är värt att vara uppmärksam på om liknande problem dyker upp med andra konstruktioner.
   Bifogade filer Hämta alla filer
   Senast ändrad av PO; 2017-01-31, 14:43.

   Kommentera


   • #4
    Brand i elbil var svårsläckt, Seattle - 2013

    En brand i en Tesla elbil häromdagen var inte helt enkel att få bukt på. När räddningstjänsten använde vatten intensifierades elden, och när den var släckt återantändes den igen. Enligt insatsrapporten användes pulver för att slå ner branden och slutligen punkterades batteripacken och fylldes med vatten för att få släckt det sista. Jag vet inte om det är en metod att rekommendera, men så löste de problemet. Tyvärr filmade man bara fram till släckinsatsen skulle påbörjas. Det hade varit spännande att få se även släckningen.


    Bifogade filer Hämta alla filer

    Kommentera


    • #5
     Forskning om räddningsinsats och brandsläckning i elbilar m. batteridrift, USA - 2013

     Fire Protection Research Foundation publicerade under 2013 en forskningsrapport där man undersökt bästa sättet att släcka bränder i fordon med batteridrift. En rapport som för övrigt utnämndes av organisationen som bästa forskning inom brandområdet 2013.

     Det finns mycket praktiska lärdomar om brand och räddningsinsatser i elbilar i dokumenten.
     Bifogade filer Hämta alla filer
     Senast ändrad av PO; 2018-05-14, 14:30.

     Kommentera


     • #6
      Elbil antänds vid krock

      I denna filmen ser vi hur en elbil som släpps från en kran efter ett tag börjar brinna.

      Kommentera


      • #7
       Fullskaligt brandtest av elbilar, DSB - 2017

       SP Fire Research har på uppdrag av Norska Direktoratet for Sammfunnssikkerhet og Beredskap utfört försök med två elbilar för att undersöka brandrisken för denna typ av fordon. I det ena fallet släpptes bilen från en kran mot en betongplatta för att simulera en krock. I det andra fallet startade man en brand i kupén för att se hur detta påverkade batteripacket.
       Sammanfattningsvis konstaterade man att en elbil som krockar och där batteriet blir påverkat kan antända med en kraftig brand som följd medan en "vanlig" bilbrand har mindre sannolikhet att starta en kraftig batteribrand.
       Bifogade filer Hämta alla filer

       Kommentera


       • #8
        Artikel: Tesla i kollision med omedelbar batteribrand - USA - 2018

        I samband med en kollision fattade en Tesla batteribil omedelbart eld enligt ögonvittnen. Det uppges vara batterierna som var orsaken till det kraftiga förloppet.

        http://www.thedrive.com/news/19614/t...in-view-driver

        Bilderna i nedanstående länkar är intressanta då de visar en bil som kört in i en betongavdelare. Det man undrar över är hur mycket eller lite våld som behövdes för att starta batteriernas termiska rusning.
        http://sanfrancisco.cbslocal.com/201...w-fiery-crash/

        Kommentera


        • #9
         Teslabatterier började brinna 6 dygn efter kollision - 2018

         Efter en kollision började det brinna i batterierna i en Tesla. Räddningstjänsten släckte snabbt, men det visade sig att det fortsatte bildas värme och efter 6 dygn antände batterierna rejält.
         https://cleantechnica.com/2018/05/11...nder-training/
         Senast ändrad av PO; 2018-05-29, 10:04.

         Kommentera


         • #10
          Batteribrand i Tesla i samband med kollision och fem dagar efter, NTSB - 2018

          National Transportation Safety Board i USA har gjort en preliminär rapport efter att en Tesla som var "självkörande" körde in i en betongbarriär och föraren omkom. Ur ett brandperspektiv är det intressanta att bilen började brinna ganska omgående samt att den återantände efter fem dygn på grund av termisk rusning i batterierna.
          Bifogade filer Hämta alla filer

          Kommentera

          Working...
          X