Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Inträffade bränder i elbilar, utländskt material

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Inträffade bränder i elbilar, utländskt material

    I detta ämne samlas utländska rapporter och dokument som handlar om inträffade bränder i elbilar och hybridbilar där batteriet varit delaktig i brandförloppet.

    Nyckelord: elbil hybridbil litiumjonbatteri batteribrand fordonsbrand
    Senast ändrad av PO; 2018-10-19, 09:43.

  • #2
    Mötesanteckningar, elbilsinsats och säkerhet - USA 2010

    Bifogat finns en sammanfattning av kunskapsläget och vilka behov som finns avseende elbilar, konstruktion av elbilar och insatser där elbilar varit inblandade. Det är en amerikansk kunskapssammanställning som togs fram under ett möte med flera tunga organisationer i oktober 2010.
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

    Kommentera


    • #3
      Brand i elbil var svårsläckt, Seattle - 2013

      En brand i en Tesla elbil häromdagen var inte helt enkel att få bukt på. När räddningstjänsten använde vatten intensifierades elden, och när den var släckt återantändes den igen. Enligt insatsrapporten användes pulver för att slå ner branden och slutligen punkterades batteripacken och fylldes med vatten för att få släckt det sista. Jag vet inte om det är en metod att rekommendera, men så löste de problemet. Tyvärr filmade man bara fram till släckinsatsen skulle påbörjas. Det hade varit spännande att få se även släckningen.


      Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

      Kommentera


      • #4
        Forskning om räddningsinsats och brandsläckning i elbilar m. batteridrift, USA - 2013

        Fire Protection Research Foundation publicerade under 2013 en forskningsrapport där man undersökt bästa sättet att släcka bränder i fordon med batteridrift. En rapport som för övrigt utnämndes av organisationen som bästa forskning inom brandområdet 2013.

        Det finns mycket praktiska lärdomar om brand och räddningsinsatser i elbilar i dokumenten.
        Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
        Senast ändrad av PO; 2018-05-14, 14:30.

        Kommentera


        • #5
          Fullskaligt brandtest av elbilar, DSB - 2017

          SP Fire Research har på uppdrag av Norska Direktoratet for Sammfunnssikkerhet og Beredskap utfört försök med två elbilar för att undersöka brandrisken för denna typ av fordon. I det ena fallet släpptes bilen från en kran mot en betongplatta för att simulera en krock. I det andra fallet startade man en brand i kupén för att se hur detta påverkade batteripacket.
          Sammanfattningsvis konstaterade man att en elbil som krockar och där batteriet blir påverkat kan antända med en kraftig brand som följd medan en "vanlig" bilbrand har mindre sannolikhet att starta en kraftig batteribrand.
          Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

          Kommentera


          • #6
            Tesla släcktes genom vatten in i batteripacket, USA - 2022

            I den bifogade filen beskrivs hur man släckte en Tesla genom att spruta in vatten i batteriet efter att under en timme försökt kyla utsidan utan någon framgång. Extra roligt i sammanhanget är att orsaken att de testade att spruta in vatten i batteripacket var att de sett min utbildningsfilm som jag spelade in på engelska när jag ändå gjort den på svenska: www.youtube.com/watch?v=m5Yf6E6_vEY

            I korta drag handlade deras metod om att med hjälp av en bärgningsbil lyfta bilen på sidan så att den delen där batteriet var öppet på grund av en krock också kunde användas för att spruta in vatten. Bilen ställdes i 60 graders vinkel så att vattnet hade en möjlighet att stanna kvar i batteripacket samtidigt som man fyllde på nytt vatten.
            Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

            Kommentera


            • #7
              Tesla släcktes genom vatten in i batteripacket, Sacramento - 2022

              En krockskadad Tesla började brinna tre veckor efter kollisionen. Den släcktes genom att gräva en grop som vattenfylldes.



              https://www.firefighternation.com/fi...nd-again/#gref
              Senast ändrad av PO; 2022-06-28, 15:10.

              Kommentera


              • #8
                Teslabrand med battericeller på gatan, USA - 2022

                Ingen märkvärdig brand, men det som är intressant ur ett räddningstjänstperspektiv är att underdelen i Tesla Model 3 och Model Y, enligt Tesla, är av aluminium, vilket gör att den dumpar de brunna batterierna under sig vilket påstås göra det enklare att få in vatten i batteripacket där det gör nytta.



                600 Gallons of Water Per Minute Help Suppress Challenging Fire Incident Number: 22-08855Incident Date: Thursday, September 15, 2022 at 11:18 AMIncident Location: In Back of 1132 E Main Street At 11:18 AM today, the Stamford Combined 911 Dispatch Center began receiving




                Kommentera


                • #9
                  Elbil i parkeringskällare släcktes med skärsläckare, Prag - 2023

                  En brand i batteripacket i en elbil i en parkeringskällare i Prag dokumenterades på ett bra sätt. Nedan är en film samt översatt text från räddningstjänstens sajt. Extra intressant är att skärsläckaren fungerade för att stoppa branden, hjuldolly användes för att transportera ut bilen samt att det var en fordonshiss som behövde användas för att få ut bilen.



                  Enheter från brandstationerna, Holešovice, Skhanica, Krčská och Chodová ingrep på Bělehradská Street i Prag 2 vid branden i en elbil i den första underjordiska våningen i garaget till administrationsbyggnaden. Branden startade före midnatt torsdagen den 4 maj 2023.
                  Brandmän ingrep i andningsskydd och använde flera vattenstrålar, inklusive COBRA-enheten, för att bryta igenom batterihöljet för att kyla ner det. Med hjälp av hydrauliska domkrafter höjde brandmän fordonet för att bättre komma åt batteriet i golvet.

                  ​Kemister från Prags brandkår mätte koncentrationerna av föroreningar som läckte ut från garaget till luften. Av den anledningen stängdes en del av gatan Bělehradská av Tjeckiens polis. Kemister tog även prover på släckvatten för vidare undersökning.

                  Efter två timmar var branden släckt och fordonets batteri kyldes ner och förbereddes för transport från det underjordiska garaget. Detta komplicerades av hisssystemet för transport av bilar med hänsyn till frånkopplingen av byggnaden från el. ​Efter att ha kopplat hissen till reservkraftkällan transporterades fordonet till vägen med hjälp av transportbilar, där det lastades i en speciell container för kylning.

                  Efter att bilen hade lastats transporterades den i en container under ständig övervakning av brandmän och kontrollerades med en värmekamera till järnvägsförvaltningens parkeringsplatser, med hjälp av HZS SŽ. Fordonet kommer att vara i vattenbadet under nödvändig tid.
                  Orsaken till branden var troligen ett tekniskt fel, den exakta brandorsaken är fortfarande under utredning av brandutredarna. Ägaren till fordonet uppskattade skadorna till en miljon kronor.

                  Kommentera

                  Annonser

                  Kollapsa

                  Working...
                  X