Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Klimat, skogsbränder och policys för att leva med skogsbränder

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Klimat, skogsbränder och policys för att leva med skogsbränder

    I detta ämne samlas rapporter om hur klimatförändring påverkar skogsbränder.

    Nyckelord: klimatförändring skogsbrand

  • #2
    Klimatpåverkan på skogsbrandrisk i Sverige, MSB mfl - 2017

    MSB, SLU, RISE och SMHI har finansierat en rapport om klimatpåverkan på skogsbrandrisken i Sverige. Den innehåller mycket intressant kunskap som kan ligga till grund för utveckling inom räddningstjänsten. Bland annat diskuteras kunskapsnivån och hur personal får sin kunskap om skogsbrandssläckning, om brister i skogsbrandriskindexet, om hur regn inte fuktar upp marken som man trott och en del annat.
    Sen är det skämmigt att svensk räddningstjänst är så dåliga på insatsrapportering att det finns med som en faktor i denna typ av rapport som något som gör att resultatet inte blir så bra som det skulle kunna vara. Man fann brister i orsaksutredningar, positionering och ytutbredning av bränderna. Bättre kan vi!
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

    Kommentera


    • #3
      En rapport som dömer ut det amerikanska sättet att hantera skog, skogsbrandssläckning och sättet att leva med skogsbränder, Leonardo di Caprio foundation - 2019

      En forskningsrapport som sammanställer kunskap från många områden menar på att man i USA hanterar skogsbrand som på 1900-talet men att det egentligen krävs lösningar för 2000-talet. Bland annat pratar man om vikten av att det måste få lov att brinna och att byggnader anpassas för detta. Likaså anser man att för stor fokus läggs på produktion av trä istället för att se mer holistiskt på skog och brand. Man efterlyser en evidensbaserad skogsvård och skogsbrandsläckningsorganisation.

      En intressant synpunkt (sid 11) är att man anser att pengar för brandsläckning spenderas på fel sätt när man använder stora och dyra air-tankers för att släcka bränder i "remote wildland" där skogsbrand är en naturlig del i ekologin och som inte hotar byggnader. De stora summor som spenderas på brandsläckningsflyg skulle istället kunna användas för att ha en slagkraftig organisation som kan hantera skydd av byggnader och samhällen.
      Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

      Kommentera

      Annonser

      Kollapsa

      Working...
      X