Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Beräkningsmodeller och analysmetoder

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Beräkningsmodeller och analysmetoder

    I detta ämne samlas rapporter och examensarbete som handlar om beräkningsmodeller och analysmetoder.


    Nyckelord: beräkningsmodeller, analysmetoder


  • #2
    CFD-beräkningar på parallella processorer - 2008
    - En utvärdering av parallella beräkningar för modellering av rumsbrand med Fire Dynamics Simulator

    Projektet syftar i att utvärdera tillförlitlighet och resursanvändning för CFD-modellen Fire Dynamics Simulator vad avser beräkningar på parallella processorer. Att utvärdera en brandmodell är mycket viktigt dels för att fastställa acceptabla användningsområden, dels för att påvisa modellens begränsningar. Ansvaret för utvärdering och validering ligger inte enbart hos modellutvecklare utan bör även göras av modellanvändaren för att försäkra sig om att denne använder en lämplig modell för given applikation och att modellen ger tillräcklig noggrannhet. Resursanvändning studeras för att bättre kunna förutspå tidsvinster och bättre utnyttja tillgängliga resurser för parallella beräkningar.

    Rapporten är ett examensarbete skrivet av Gunnar Vestin & Jonathan Wahlqvist vid LTH​
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
    Senast ändrad av MM; 2023-11-23, 09:11.

    Kommentera


    • #3
      CFD-modellering och fullskaleförsök av brandgasventilation - 2002

      I all utbildning behövs ett bra utbildningsmaterial. Denna rapport, på uppdrag av Räddningsverkets skola Rosersberg, syftar till att ta fram en ny sorts utbildningsmaterial som på ett pedagogiskt sätt visualiserar brandgasventilering. Tanken är att man i den teoretiska utbildningen ska kunna se hur temperatur och brandgaser kan komma att sprida sig i en byggnad och hur ventilering påverkar detta förlopp. Brandövningshuset, även kallat Luleåhuset, har använts som utbildningsobjekt. Genom simuleringar i datorprogrammet FDS 2.2 har rörliga filmsekvenser producerats. Händelseförloppen på dessa filmsekvenser motsvarar de övningsscenarier som normalt används när man övar rökdykare samt scenarier som visar vad som händer vid ändrade förutsättningar t.ex. vid uppstart av övertrycksventilering och öppnande av frånluftsöppning.

      Rapporten är skriven av Daniel Holm och Per Johansson vid LTH.
      Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
      Senast ändrad av MM; 2023-11-23, 08:59.

      Kommentera


      • #4
        Smoke reservoirs an evaluation of CFD-modelling as a design tool - 2004

        Syftet med projektet var att utvärdera de regler angående storlekar på brandgasreservoarer som används i hög utsträckning, främst i Storbritannien, när brandgashantering projekteras i atrier. Dessa regler föreskriver att reservoarerna maximalt får vara 1000 m2 alternativt 60 meter långa då naturlig brandgasventilation används. Detta för att brandgaserna inte skall kylas i alltför hög utsträckning så att de förlorar sin termiska lyftkraft. Om så är fallet kan en effektiv ventilation av brandgaserna omöjliggöras och dessutom riskeras spridning av brandgaser till angränsande delar av byggnaden. Huruvida storleken på reservoarerna är den viktigaste faktorn i fråga om kylning av brandgaserna eller om andra faktorer påverkar i högre utsträckning var en del av frågeställningen. För att möjliggöra en större flexibilitet i designen av framförallt nya köpcentrum skulle en mindre begränsad metod för att bestämma storleken på reservoarerna vara av stort intresse för brandskyddsprojektörer.

        Rapporten är skriven av Jakob Hagman och Fredrik Magnusson vid LTH.
        Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
        Senast ändrad av MM; 2023-11-23, 08:59.

        Kommentera


        • #5
          A Comparison between FDS and the Multi-Zone Fire Model Regarding Gas Temperature and Visibility in Enclosure Fires - 2020

          Arbetet handlar om att jämföra en ny CFD modell som heter Multi-Zone Fire Model (MZ) med FDS modellering som tillämpar sig på stora utrymmen och komplicerade geometrier. Eftersom FDS är en mycket tidskrävande modellering var syftet att jämföra och se om MZ-modellen kan förutspå liknande resultat för gastemperatur, sikt och koncentrationer av brandgaser som FDS kan för att se om man kan använda sig av MZ-modellen istället, för att kunna arbeta mer tidseffektivt och samtidigt få likvärdiga resultat.

          Rapporten är ett examensarbete skrivet av Benjamin Waldeck vid LTH.
          Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
          Senast ändrad av MM; 2023-11-23, 09:00.

          Kommentera


          • #6
            Utvärdering av FDS för dieselbrand i slutet utrymme - 2020

            Denna studie utvärderar användningen av programvaran FDS vid slutna utrymmet genom att jämföra experimentell data från en dieselbrand i en sluten cistern och beräkningar i FDS gällande temperatur, strålning och tryck. Därefter utvärderas brandmodellen känslighet för parametrarna med hjälp av litteratur och laborationer. Arbetet har gjorts för Saab Kockums AB som ska utveckla en ny ubåt som behöver ett bra och säkert brandskydd.

            Rapporten är ett examensarbete skrivet av Carl-Johan Malmberg och Fredrik Andersson vid LTH.
            Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
            Senast ändrad av MM; 2023-11-23, 09:00.

            Kommentera


            • #7
              Comparing a full scale test with FDS, FireFOAM, McCaffrey & Eurocode - 2019

              Syftet med detta arbete var att simulera en brandplym i två olika CFD-program och jämföra gastemperaturen från de respektive simuleringarna med ett fullskaligt test. Utöver detta har även handberäkningar använts för att göra samma jämförelse med samma fullskaliga test.

              Rapporten är ett examensarbete skrivet av Erik Edin och Mattias Ström vid LTU​.
              Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

              Kommentera


              • #8
                Gröna tak: en jämförelse av beräkningsmodeller för brandspridning - 2018

                Syftet med detta examensarbete är att undersöka vilka svenska och internationella beräkningsmodeller som finns med avseende på gräs- och vegetationsbränder. Genom att studera dessa beräkningsmodeller undersöks huruvida de går att tillämpa vid beräkning av risken för brand och brandspridning vid byggnation med gröna tak i urbana miljöer. Rapporten syftar även till att undersöka om det finns andra tillämpbara modeller och metoder som är mer lämpliga att använda vid beräkning av risk för brandspridning med avseende på användandet av gröna tak.

                Rapporten är ett examensarbete skrivet av Emelie Gunnarsson vid LTU.

                Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

                Kommentera


                • #9
                  Validering av solida temperaturer i FDS genom jämförelse mot FE-beräkningar - 2020

                  FDS använder en version av Navier-Stokes ekvationerna för att göra noggranna beräkningar av värme- och gastransport genom brandbelastade utrymmen. Utvecklarna av programmet arbetar kontinuerligt med att validera det allteftersom nya funktioner tillförs för att öka noggrannheten och bredda tillämpningsområdena. Väldigt lite av detta arbete fokuserar dock på FDS:s konduktionsmodell, den endimensionella Crank-Nicolson metoden. Det här examensarbetet ämnar därför undersöka noggrannheten i FDS:s konduktionsmodell genom jämförelse mot beräkningar med finita elementmetoden.

                  Rapporten är ett examensarbete skrivet av Petter Lindqvist vid LTU
                  Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

                  Kommentera

                  Annonser

                  Kollapsa

                  Working...
                  X