Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Systematiskt brandskyddsarbete: vägtunnlar

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Systematiskt brandskyddsarbete: vägtunnlar

    I detta ämne samlas dokument och rapporter som handlar om systematiskt brandskyddsarbete på vägtunnlar.


    Nyckelord: sba tunnlar systematiskt brandskyddsarbete vägtunnlar
    Senast ändrad av MM; 2023-11-23, 10:58.

  • #2
    Analysis of design options and trade-offs for road tunnels incorporating suppression - 2011

    Potentiella tekniska byten i samband med projektering av brandskydd i vägtunnlar då släcksystem används, identifieras och utvärderas. Varierande vägtunnel konfigurationer och ventilationsförutsättningar studeras för att möjliggöra identifiering av potentiella tekniska byten. Tekniska byten kan bidra till substantiella besparingar. Denna rapport kan utgöra underlag för framtida kostnad-nytta skattningar eller analyser i samband med tunneldesign.

    Förutom ett förhöjt brandskydd föreligger möjligheter med släcksystem i tunnlar. Dessa möjligheter omfattar så kallade tekniska byten i projekteringen. I identifieringsarbetet av potentiella tekniska byten för tunnel projektering analyseras och utvärderas följande aspekter:
    • Dimensionerande brand
    • Maximal effektutveckling och ‟gränsen utom återvändo‟
    • Tunnel konstruktion
    • Ventilationens utformning
    • Effektiviteten av släcksystem
    • Personsäkerhet för tunnelanvändare
    • Räddningstjänstens säkerhet
    • Projekteringsmöjligheter
    Rapporten är ett examensarbete skrivit av Anna-Maria Ejrup vid LTH.
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
    Senast ändrad av MM; 2023-11-23, 10:59.

    Kommentera


    • #3
      The verification and validation of a probabilistic risk analysis method for road tunnels - 2020

      Arbetet handlar om validering och verifiering av ett ny probabilistiskt riskanalysverktyg som håller på att utvecklas av italienska företaget Cantene®. Verktyget kallas ”ARTU” (italiensk akronym för riskanalyser i tunnlar) och metoden syftar till att utvärdera risken kopplad till en brand i ett fordon i en tunnel och inkluderar en endimensionell brandsimuleringsmodell, evakueringsmodeller och beräkning av en FN-kurva (kumulativ frekvens/antal omkomna) för tunneln som analyseras. I arbetet genomfördes en litteraturstudie och kunskap från den användes till att identifiera kritiska faktorer som skulle kunna ha en påverkan på en brands utveckling och på förhållanden under utrymningen. För att analysera verktygets känslighet, valdes några av dessa nyckelfaktorer som har stor påverkan på resultaten tillsammans med Cantene®. Dessa faktorer ändrades sedan en åt gången för att identifiera hur mycket varje enskild faktor påverkar slutresultatet.

      Rapporten är ett examensarbete skrivet av Kim Genberg & Karin Sandin vid LTH.
      Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
      Senast ändrad av MM; 2023-11-23, 10:59.

      Kommentera


      • #4
        Flyktfilter i tunnlar och gruvor - 2021

        I Sverige blir det allt vanligare med olika tunnelprojekt. Under byggfasen i tunnelprojekt är det ofta få tillgängliga utrymningsvägar och långa utrymningsavstånd. Liknande problematik finns också i gruvor. För att hantera de långa utrymningsavstånden ställs det krav på olika åtgärder i AFS berg- och gruvarbete. En av dessa åtgärder är att så kallade flyktfilter ska finnas tillgängliga i de fordon som används under jord. Flyktfilter är en typ av andningsmask som filtrerar ut giftiga gaser ur inandningsluften. Syftet med detta arbete är att identifiera hur flyktfilter används i dagsläget och genom beräkningar bedöma dess effektivitet. För att uppnå syftet används tre olika metoder. Den första metoden är en litteraturstudie som kartlägger den rådande forskningen kring brandsäkerhet i tunnlar och gruvor samt forskning om flyktfilter. Den andra metoden är intervjuer där respondenterna utgörs av relevanta personer som arbetar med brandsäkerhet i tunnlar och gruvor. Den tredje metoden består av en beräkningsmodell som tar i beaktning effektutveckling, rökspridning, toxicitet, utrymning och flyktfilter.

        Rapporten är ett examensarbete skrivet av Carl Ljungkvist vid LTH.
        Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
        Senast ändrad av MM; 2023-11-23, 11:00.

        Kommentera

        Annonser

        Kollapsa

        Working...
        X