Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Föreläggande - Kursgårdar med övernattningsverksamhet

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Föreläggande - Kursgårdar med övernattningsverksamhet

    I detta ämne samlas överklagade föreläggande för kursgårdar och liknande med övernattningsverksamhet.

    Nyckelord: kursgård lägerskola föreläggande

  • #2
    Nödbelysning och utrymningsväg i kursgård, Söderåsen - 2019

    Länsstyrelsen upphäver delar av ett föreläggande som handlade om nödbelysning samt allrum och kök i anslutning till utrymningsväg.
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

    Kommentera


    • #3
      Dom: Boende i uthyrningsrum i villa vid körkortsutbildning kan förbjudas, Sörmland - 2018

      Räddningstjänsten förbjöd en körkortsutbildare att hyra ut rum i en villa i samband med intensivutbildningar för körkort. Detta överklagades först till länsstyrelsen och sen till Förvaltningsrätten. I överklagandet hänvisar ägaren till byggnadsnämnden som inte anser att det behövs bygglov för denna typ av korttidsuthyrning. Räddningstjänsten ansåg inte att utrymningskraven har med bygglov att göra. Förvaltningsrätten gick på räddningstjänstens linje.
      Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

      Kommentera


      • PO
        PO skriver
        Ändra kommentar
        Även Kammarrätten gick på räddningstjänstens linje och avslog körkortsutbildarens överklagan. Jag har lagt in den domen i posten ovan.

    • #4
      Inte lönt att brandprova befintliga omärkta dörrar, Norrtälje - 2019

      En skola med internatbyggnader fick ett föreläggande om att de hade branddörrar som det inte framgick vilken brandklass de hade. Det intressanta i detta föreläggandet är att ägaren, som överklagat till länsstyrelsen, tog tillbaka sin överklagan med motivationen att de undersökt kostnaden för att testa sina dörrar och att de istället kunde köpa nya korrekt märkta dörrar för dessa pengarna.
      Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

      Kommentera


      • #5
        Överklagat: avskiljning och kontroll av utrymningslarm på kursgård, Norrköping - 2020

        En kursgård med en byggnad med rum i markplan utan avskiljning får krav på sig att avskilja rummen brandtekniskt alternativt installera automatiskt släcksystem. Ägaren anser det oskäligt då det är homogena grupper som hyr hela byggnaden.
        Ett annat krav var att brand- och utrymningslarmen skulle besiktigas med tredjepartskontroll då det saknas dokumentation av besiktning och test av larmen. Ägarens motargument var att larmet var ju inte byggt efter en regelverket man vill kontrollera mot, och då går det ju inte att testa efter det regelverket.

        Räddningstjänsten fick rätt.

        Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

        Kommentera


        • #6
          Överklagat: Många åtgärder på barnkoloni, Norrtälje - 2021

          En barnkoloni med verksamhet på två öar, där det dessutom föreligger en kulturminnesförklaring för en av öarna, hade många punkter som räddningstjänsten ansåg behövde förbättras. Det handlade om larm, utrymning och avskiljning.

          I samtliga fall utom avskiljningsfrågan av våningsplan ansåg länsstyrelsen att räddningstjänstens krav var skäliga och avslog överklagan. Avskiljningen av våningsplan brandtekniskt ansåg länsstyrelsen inte behövdes då räddningstjänsten inte påvisat att det blev någon skillnad i utrymningsförutsättningarna.
          Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

          Kommentera

          Annonser

          Kollapsa

          Working...
          X