Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Föreläggande vid 2:4-anläggningar söks

Kollapsa
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

 • Föreläggande vid 2:4-anläggningar söks

  Jag har fått in en fråga om det finns någon som skrivit föreläggande i samband med tillsyn av 2:4-anläggningar. Mer specifikt handlar det om föreläggande om konsekvensbegränsande åtgärder när det finns någon form av farligt ämne i närheten av bostadsområde eller publik lokal. Tacksam för svar här eller mejl till po@utkiken.net.

  Tack på förhand! / PO
  Senast ändrad av PO; 2019-06-14, 11:15.

 • #2
  Utan att veta hela bakgrunden:
  Nyckeln här är att granska riskanalysen. Finns riskerna för det farliga ämnet analyserade, finns det åtgärder i riskanalysen som inte är vidtagna eller bedöms otillräckliga? Eftersom myndigheten har bevisbördan (för bristen) i ett föreläggande om åtgärd krävs att den som gjord tillsynen kan visa på att det farliga ämnet kan orsaka fara för människor eller miljön på grund av det otillräckliga skyddet. Skyddet ska i sin tur vara nödvändigt enligt LSO 2:4 eftersom det är utifrån den paragrafen man förelägger om åtgärd, inte skäligheten i 2:2. Att det är just nödvändigt är en starkare formulering, rent juridiskt, eftersom det inte är samma formulering i 2:2.
  Om inte risken finns upptagen i riskanalysen går det ju att förelägga om åtgärd i form av att risken ska analyseras eftersom riskanalysen är ett uttryckligt krav på ägaren/verksamhetsutövaren i LSO 2:4.

  Kommentera

  Working...
  X