Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Larmställ och skydd mot hudexponering av farliga ämnen

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Larmställ och skydd mot hudexponering av farliga ämnen

    I detta ämne samlas exempel på skyddsutrustning som medför att huden blir mindre exponerad för farlig rök och farliga partiklar i samband med arbete vid bränder.

    Nyckelord: partiklar rök cancer PAH rökdykarhuva partikelhuva larmställ partikelskydd friska brandmän

  • #2
    Göteborgs nya larmställ bra upphandlingsexempel - 2015

    Göteborgs nya larmställ fick pris på Interschutz som "största innovation" och upphandlingsmetodiken har rönt stor uppmärksamhet i upphandlingsvärlden.

    Reportage i upphandling24 >>>

    Aktuellt larmställ (även som bilaga) >>>



    Länk till upphandlingsunderlaget >>>

    Ursprungligen postat av PO Visa inlägg
    Storgöteborg ska handla upp nästa generation larmställ som ska vara bättre ur ett arbetsmiljöperspektiv. Så här inleds upphandlingsdokumentet:
    Vi vill tillsammans med marknaden ta fram ett larmställ som begränsar riskerna för Brandmännen isamband med kontaminering. Vår personal har redan påbörjat förändring av hanteringen av våra nuvaranade larmställ. Rekomendationen är att larmstället ska tvättas vid varje tillfälle det varit utsatt för en brand eller annat sammanhang som medför kontaminering.

    Vi vill genom en innovativ upphandling finna former för att gemensamt med anbudsgivare ser om det finns möjlighet att ta fram ett larmställ som har förutsättningar att begränsa den tid brandmannen utsätts för kontaminering. Vi ser också i vår analys att det skulle finnas fler anledningar till ett skalbart larmställ ett exempel är krav på hantering som skiljer sig mellan yttertyg och exempelvis membran och innertyg. Vi kan också se fördelar vid tvätt då separering av plagget också minimerar möjligheten till att kontaminerade yttertyg eventuellt ´smittar´ innertyget och därmed kommer partiklar i kontakt med huden.
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
    Senast ändrad av PO; 2016-11-29, 14:07.

    Kommentera


    • #3
      Nya krav på rökdykarhuvor i USA medför mindre kontaminering - 2016

      En förändring av NFPA 1971 (norm för personlig skyddsutrustning) medför att det i USA kommer att ställas krav på att rökdykarhuvor inte får släppa igenom partiklar samtidigt som de fortfarande behöver släppa ut fukt. De exakta gränsvärdena är ännu inte fastställda men det börjar dyka upp rökdykarhuvor med denna typ av partikelfiltrering. De kallas på engelska för barrier hoods.

      Ett försök med en "vanlig" rökdykarhuva, se bifogad fil, visade att en stor mängd partiklar går igenom huvan och fastnar på rökdykarens hals och nacke.

      I denna länken finns mer information om en modell med de nya egenskaperna: http://www.firedex.com/product/H41_I...or_Fire_Hood-2
      Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
      Senast ändrad av PO; 2017-01-30, 08:43.

      Kommentera


      • #4
        Nytänk i USA skapar larmställ som skyddar huden mot partiklar och rök - 2017

        Homeland Security har forskat på möjligheter att förbättra dagens larmställ så att de inte längre släpper in rök och partiklar till skinnet på brandmannen. Nu har man hittat två lösningar på problemet där det dessutom ska vara möjligt att komplettera befintliga larmställ med den nya lösningen. Oklart om det är en komplettering som sker hos tillverkaren av nya ställ eller om det kan kompletteras på befintliga ställ som används. I bifogat faktablad beskriver man vad man kommit fram till.
        Det ska finnas produkter att tillgå från november 2017.
        Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

        Kommentera

        Annonser

        Kollapsa

        Working...
        X