Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Släckmedel med miljöprofil för att släcka större polära vätskebränder

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Släckmedel med miljöprofil för att släcka större polära vätskebränder

    I detta ämne samlas exempel på mindre miljöskadliga släckmedel som klarar av att släcka större polära vätskebränder.Alkohol är ett exempel på en polär vätska och polära vätskor bryter ner vanliga skumvätskor så att de förlorar sin släckeffekt. När detta inlägg skapades tror jag fortfarande att det är skummande släckmedel som är det enda alternativet för att kunna hantera denna typ av bränder.

    Jag är medveten om att det på vissa räddningstjänster finns ett i princip totalt förbud mot att använda skum. Att jag då lägger upp ett ämne på Utkiken om skum med miljöprofil kan säkert få en del mothugg. Så det är lika bra att jag förklarar anledningen. Det jag skriver nedan är mina åsikter. Jag vet att det finns andra åsikter om detta och jag tar gärna emot fakta som bekräftar eller dementerar min åsikt.

    1. Det finns industrier och företag som hanterar brandfarliga kemikalier som i dagsläget bara går att släcka med skum. Dessa verksamheter kan ha många arbetstillfällen som för att finnas kvar är beroende av att räddningstjänsten kan släcka en brand. Lagen om skydd mot olyckor ställer krav på att räddningstjänsten ska rädda liv, egendom och miljö. Skum är ett verktyg som vid vissa tillfällen kan rädda liv och egendom, enligt punkt tre nedan kanske också minska skador på miljön.

    2. Det transporteras i många städer fortfarande brandfarlig vara i nära anslutning till bostäder och andra verksamheter. Att räddningstjänsten ska komma ut till denna typ av bränder som hotar både människor och byggnader och låta bli att släcka för att man inte har rätt släckmedel är i mina ögon inte rätt beslut. Självklart måste man sträva efter de renaste och mest effektiva släckmedel som går att tänka sig, men fram till de finns behöver man gilla läget och använda vad som står till buds. För att sen i varje läge givetvis bedöma om det som kan räddas är mer värt än det som släpps ut och att se till att man använder det som för stunden är det mest miljövänliga som också medger att man kan uppnå målet med sina insatser.

    3. I skumdebatten som varit har man, vad jag känner till, än så länge inte tagit med jämförelsen att det ibland går åt mer vatten för släckning än skum, att branden kan brinna längre och därmed producera mer farliga ämnen och att vattnet som släpps ut är giftigt och i större mängd än det skum som krävs och därmed ställer till med mer skada i miljön. Eftersom jag inte känner till vad en sådan jämförelse skulle innebära måste jag gissa. Och min gissning är att utsläpp av förorenat släckvatten kan vara minst lika illa som användning av skum.

    Nyckelord: skum skumvätska miljöskum vätskebrand E85 bensin diesel
    Senast ändrad av PO; 2018-11-07, 15:18.

  • #2
    Ecopol alkoholresistant skumvätska

    Zeziola levererar Ecopol fluorfria alkoholresistenta skumvätska som används med en inblandning av 3% eller 6%. I det tekniska databladet anger man att skumvätskan är miljövänlig och fullständigt biologiskt nedbrytbar.


    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

    Kommentera


    • #3
      ARC Miljö alkoholresistent skumvätska

      Dafo har ARC Miljö i sitt sortiment. En skumvätska som kräver 6% inblandning mot polära bränslen och 3% mot opolära. I det bifogade databladet på sidan 2 finns mer info om denna skumvätska.

      Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

      Kommentera


      • #4
        Solberg RE-healing 3x3 ATC skumvätska

        Solberg är en tillverkare av skumvätska som har denna "miljömässigt hållbara" ATC-skumvätska. ATC står för Alcohol Type Concentrate och kan alltså hantera både polära och opolära vätskebränder.
        Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

        Kommentera


        • #5
          Dr. Sthamers Moussol -FF Fluorfri skumvätska

          Dr. Sthamer har en fluorfri , biologiskt nedbrytbar, alkoholresistent skumvätska som kan användas i 3% eller 6% inblandning.

          Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

          Kommentera


          • #6
            Angus Respondol fluorfri skumvätska

            Angus har en fluorfri alkoholresistent skumvätska som används i 3% inblandning för ickepolära bränder och 6% mot polära.

            Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

            Kommentera


            • #7
              Resonemang om skumsläckning av polära vätskor och CAFS, Nordic Fire & Rescue Service, NFRS

              Så här tänker Daniel Apeland på Nordic Fire & Rescue Service som levererar One-Seven CAF-system. Han redogör nedan för olika sätt att försöka se släckning på ett mer helhetsmässigt sätt.

              "Det finns idag inget miljöskum. Alla skumkoncentrat är miljöskadliga om de används på fel sätt.
              Det finns däremot miljövänliga sätt att använda skum som släckmetod om man använder skum på rätt sätt.

              Minska mängden förorenat släckvatten: Genom att ibland använda skum istället för vatten kan man använda mindre mängd vatten och därmed minska den totala mängden förorenat släckvatten. Genom att dessutom använda en skumteknik som CAFS vilken ger ännu mindre åtgång av både skumkoncentrat och vatten kan miljöbelastningen minskas ytterligare.

              Minska utsläpp av miljöskadliga ämnen till luften: En snabbare släckning av en brand medför att mindre mängd skadliga ämnen släpps ut i luften. Rätt använt skum kan bidra till denna snabbare släckning.

              Bättre miljö under brandsläckning: En släckning med CAFS vid en inomhusbrand gör att det finns mindre cancerogena ämnen i luften/röken

              Med den mest effektiva släckmetoden blir det inga, eller åtminstone mycket mindre släckmedelsrester att ta hand om efter branden. Vid en brand i en polär vätska utomhus innebär det mindre mängder förorenad mark som behöver saneras när branden är släckt.

              Idag finns det inga skumkoncentrat som släcker bränder med alkohol/polära vätskor lika effektivt som de som innehåller fluor (PFAS). Alla tillverkare håller på att leta efter ersättningsmedel men det är tufft.

              Idag finns det flera typer av pseudoplastiska skumkoncentrat som är helt okej men då måste man blanda in 3% eller 6% skumkoncentrat och dessutom tar bränderna längre tid att släcka med mer släckvatten. Ett skum av denna typen penetrerar också jord bättre än ett skum med fluor vilket gör att det troligen krävs en mer omfattande sanering. Ett fluorfritt skum gör också att förorenat släckvatten kan nå grundvattnet snabbare än om man har ett skum med fluor.

              Vid släckning av alkoholer spelar det ingen roll om man har ett släckmedel som är snällare för miljön. Allting måste ändå saneras efteråt och då kan det vara värt att väga in vilken omfattning en saneringsinsats kommer att bli.

              Traditionellt beräknar man 6 liter per kvadratmeter och minut med en 6% inblandning av skum för släckning av en polär brand. Om vi beräknar på en 300 kvadratmeters yta ger det 1800 liter per minut under tio minuter med en reserv på 10 minuter extra. Totalt 36000 liter vatten och 2160 liter skumkoncentrat. Ungefär hälften av detta kan man anta förångas i släckningen och hälften dränerar in och löses upp i vätskan som brinner.
              CAFS med motsvarande 300 kvadratmeter polär vätskebrand skulle med ett miljövänligt alternativ kräva 13 500 liter vatten och en 6% inblandning vilket ger 810 liter skumkoncentrat. Om man istället använder en fluorbaserad skumvätska kan man minska inblandningen till 0,6% och en total användning av 81 liter skumkoncentrat!

              Egen erfarenhet säger att CAFS med ett One-Sevensystem dessutom minskar åtgången med ytterligare en tredjedel."



              Daniel avslutar sin text med att säga att visst har man skumkoncentrat med miljöprofil. Både för CAFS och för konventionella skumsystem. Bifogat finns databladen för dessa.
              Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

              Kommentera

              Annonser

              Kollapsa

              Working...
              X