Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Miljövänlig släckning av bilbränder

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Miljövänlig släckning av bilbränder

    I detta ämne samlas kunskap och exempel på hur man kan släcka bilbränder på ett miljövänligt sätt.

    Min definition på att släcka miljövänligt handlar om att det inte ska rinna ut stora mängder släckmedel från bilen. Det spelar alltså ingen roll om man använder CAFS, mellanskum, vatten eller andra tillsatsmedel så länge släckmedlet till så stor del som möjligt stannar kvar i fordonet.

    Om ni förfinar metoderna som visas här eller har utvecklat helt andra metoder så delge dem gärna till era kollegor genom att mejla po@utkiken.net eller lägga upp dem själv i detta ämnet.

    Nyckelord: miljöbrandsläckning bilbrand fordonsbrand miljö

  • #2
    Miljösläckning av bil med brandfilt och pulver, RTÖG - 2015

    Östra Götaland har testat en brandfilt modell större för att släcka bilbränder. Detta kommer att förevisas på Skadeplatskonferensen 2016 i Helsingborg men det går att få se en försmak av hur man gick till väga under sina första försök med metoden.

    Försök med brandfilt för släckning av bilbrand


    Det man gör efter att filten använts är att förpacka den i en tät väska tills nästa larm och då hantera den som kontaminerad. Det vill säga att man tar inte fram filten förrän skyddskläderna är på plats.
    Senast ändrad av PO; 2016-06-15, 09:50.

    Kommentera


    • #3
      Miljösläckning av bilbrand med pulver och tillsatsmedel, RTÖG - 2016

      Östra Götaland har testat att släcka bilbränder med minimalt med rest av vatten/släckmedel utanför den brinnande bilen. I dessa försök jämför man släckning med vattensläckare med släckning med tillsatsmedlet X-fog och även vatten respektive X-fog i kombination med pulversläckare.



      En reflektion när man ser försöken är att en nyckel för att kunna släcka utan för mycket vatten utanför bilen är att använda system där man inte är extremt överstark utan istället använda system där man har maximal kontroll över merparten av släckmedlet. Det vill säga skillnaden mellan handbrandsläckare och ett normalt slangsystem. Även ett system med förhöjt lågtryck ger betydligt större mängder vatten än vad som är nödvändigt för att släcka de flesta fordonsbränder. Om man ska klara av att släcka en bilbrand med femton liter släckmedel och använder ett system som ger låga 70 liter per minut så har man alltså enbart knappt femton sekunder på sig.

      Kommentera


      • #4
        Danmark utvärderar brandfilt för bilbränder - 2016

        I Danmark har man eldat bilar där man släckt med antingen vatten eller brandfilt. I försöken har man mätt kontaminering av brandmän, möjlighet att utreda brandorsak och påverkan på miljön. Resultaten är inte klara men nedanstående film visar försöksupplägget.

        Kommentera


        • #5
          Skarp släckning med brandfilt för bil, Nederländerna - 2017

          I nedanstående filmklipp ser vi en insats med en brandfilt för fordon. Intressant att man kyler bilen med lite vatten samtidigt som filten läggs på. Jag vet inte om det är en medveten tanke för att spara brandfilten lite eller om det bara blev så.
          Intressant att se är också att det verkar som man lägger på filten på fel håll. Lätt hänt när det är bråttom vilket tyder på att en tydlig uppmärkning av filtens kortsida/långsida kan hjälpa samt att givetvis att övning är nödvändigt.

          Kommentera


          • #6
            Olika släckmetoder och släckmedelsåtgång vid bilbränder, Malmö Högskola och MSB - 2016

            Ett kandidatarbete av Niclas Lundius Mörck undersöker olika släckmetoder och hur mycket släckmedel spom går åt, eller snarare som blir kvar att samla upp. Man testade CAFS, X-fog och vatten.
            Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

            Kommentera


            • #7
              Fordonsbrandfilt släcker bilbrand i tunnel, Bridgehill

              Norska Bridgehill har testat att använda sin fordonsbrandfilt för släckning av fordonsbrand i en tunnel.

              Läs mer här: http://bridgehill.com/

              Kommentera


              • #8
                Kan man vara snäll mot en fordonsbrandfilt och få den att hålla längre? Utkiken och Skåne Nordväst - 2021

                En fordonsbrandfilt är dyr. Jag vet inte det exakta priset, men runt 20 000 kr. Det kan vara väl investerade pengar i parkeringsgarage, på fartyg och på andra liknande platser. Men om man ska använda den för den "vanliga bilen" utomhus så gäller det att den kan hålla så många bränder som möjligt utan att brinna sönder för att få en bra ekonomi i användandet. Givetvis är miljönyttan något man måste ha med i ekvationen också. Torr släckning är bra.
                Jag blev tillfrågad av Räddningstjänsten Skåne Nordväst om jag ville vara med och testa en nyutvecklad, extra tålig, brandfilt och bidra med det jag visste om fordonsbrandfiltar och försök som gjorts tidigare. Självklart ville jag det, och nedan finns en film som sammanfattar försöken.

                Sakerna som jag sett vid tidigare försök och som jag hört från räddningstjänster som testat fordonsbrandfiltar vilket gör dem tveksamma att använda dem är:
                • Priset. De går sönder fortare än önskvärt för att få ekonomi i det. Här ska självklart miljövinsten vägas in. Det är ju en höjdare att kunna släcka en bilbrand torrt. Filten vi provade höll bra. Så det intressanta blir då att se hur bra vi kan få den att hålla genom att vara snäll mot den genom att minska temperaturen när vi lägger på den.
                • Lukt. Det är inte fungerande att tvätta en brandfilt efter användande utan man behöver packa ihop den otvättad och kunna förvara den i en vagnhall mellan larmen. Här är vi inte i mål med försöken utan kommer att testa olika metoder för att försöka lösa luktproblematiken.
                • Snälla eldningar. När tillverkare visar upp sina produkter använder de gärna, medvetet eller omedvetet, för snälla scenario. För fordonsbränder är exempel på detta att man eldar under bilen så att inte värmen blir så stor vid taket eller att man har väldigt korta förbrinntider innan man släcker bilen. Branden kan se likadan ut efter 3 minuter som efter 10 minuter men det är två helt olika bränder att hantera. Filten vi testade höll bra trots hårda eldningar.
                • Återantändning. Det tar ett tag innan bilen svalnat till en temperatur där inte återantändning sker. Här är vi inte heller helt i mål, men trettio minuter har vi bedömt som ett bra ingångsvärde. Efter filten tagits av och det inte återantänder direkt kan man kyla bilens insida med vatten i så små mängder att allt avdunstar. Har någon ute i landet bra kunskap om detta så dela den gärna.

                Våra tankar är att ge filten de svåraste förutsättningarna brandmässigt och de bästa förutsättningarna temperaturmässigt när vi lägger på den. De svåraste förutsättningarna uppnår vi genom att ha alla sidorutor öppna, tända eld med miljödiesel på fyra platser samt att ha en förbrinntid på 10 minuter. De bästa förutsättningarna uppnår vi genom att kyla kupén med olika släckmedel innan filten läggs på. Vi mäter temperaturer och observerar vad som händer i tre olika försök. Utan föregående kylning, kylning med pulver och vattensläckare, kylning med 10% x-fog i handbrandsläckare.
                Filten har hittills hållit för fyra bränder och den kommer nu att användas skarpt hos RSNV med kylning med pulver och vatten innan man lägger på filten. När vi sett hur många bränder den varat totalt kommer vi att redovisa det som en kommentar till detta inlägget. Likaså när vi löst luktproblematiken.



                De tre eldningarna finns i sin helhet här:
                Ingen kylning innan brandfilten läggs på >>>
                Kylning med pulver och vatten >>>
                Kylning med 15 liter 10% x-fog >>>
                Senast ändrad av PO; 2021-06-04, 12:21.

                Kommentera


                • #9
                  Släckning av bilbränder med kolfiberbaserad fordonsbrandfilt, Räddningstjänsten Skåne Nordväst och Utkiken - 2022

                  Skåne Nordväst och Utkiken har testat en kolfiberbaserad fordonsbrandfilt genom att släcka tre olika bilbränder där vi använt tre olika varianter innan filten lagts på. I ena fallet har vi lagt på filten utan föregående kylning. I andra fallet har vi kylt utsidan av bilen med vatten och insidan med pulver, och i tredje fallet har vi lagt in vatten på golvplåten med sluten stråle precis före filten lagts på.

                  Intressant i sammanhanget är att man nu hittat en säck som är helt tät där filten packas ner när den är kontaminerad och sen packas upp vid nästa larm. Det innebär att personalen som använder filten alltid är rätt klädd för att undvika kontaminering.

                  Kommentera


                  • #10
                    Släckning av svåråtkomlig bil med brandfilt, Värend - 2022

                    Vid försök med fordonsbrandfilt i Växjö, hos Värends räddningstjänst, fick vi se hur man släckte en bil som stod mellan två andra bilar.



                    ​​​​​​​

                    Kommentera

                    Annonser

                    Kollapsa

                    Working...
                    X