Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Avsnörande förband bättre än tryckförband - 2015

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Avsnörande förband bättre än tryckförband - 2015

    Pågående krig i världen under 1990-talet fram till nu har medfört att mycket erfarenhet om effektiva sjukvårdsinsatser kunnat göras. Enligt källorna jag länkar till nedan konstateras att tryckförband inte är ett effektivt förband när det gäller att stoppa svåra blödningar från armar och ben.

    Istället förordas avsnörande förband eller så kallade tourniquet. Om en sådan appliceras innan chock inträffat finns det stora möjligheter att patienten överlever. Dessutom visar det sig att ett sådant avsnörande förband kan sitta på plats i upp till två timmar utan att kroppen får några bestående skador av det.

    Kanske är detta något att överväga att införa som komplement till den befintliga sjukvårdsutrustningen i våra brandbilar? Givetvis med ett klartecken från sjukvårdsansvarig och med den utbildning som kan anses behövas. Ni kanske redan använder detta då kunskapen funnits en tid, för mig var det en nyhet.

    Samtlig amerikansk militär fältpersonal har tillgång till ett tourniquet kit i sin sjukvårdsutrustning. Även svenska försvaret använder det. Motsvarande avsnörande förband kan också göras på ett enkelt sätt med vad som finns till hands. Dock verkar dessa hemmagjorda varianter enbart göra att det blöder långsammare medan de som man köper kan stoppa blödningen. Det kan ni se bilder på här >>>

    Nedanstående film visar den varianten, CAT, som används i amerikanska armén.



    De finns till försäljning i Sverige. Bland annat här >>>

    Läkartidningen har skrivit om metoden: Läkartidningen
    Bland annat beskrivs hur den Norska polisen vid skjutningarna på Utöya använde sig av metoden, och räddade troligen flera liv på det viset, men att ambulanssjukvården inte var van vid detta. Det gäller alltså att få hela kedjan att fungera.

    Vid bombningen under Boston Marathon gjorde tourniqeter nytta: https://newrepublic.com/article/1129...urn-tourniquet

    Det finns en amerikansk sajt som beskriver de myter som finns om användande av avsnörande förband: 5 myths about Tourniquets. ? Trauma Monkeys

    Nyckelord: första hjälpen första förband avsnörande förband sjukvård tourniquet tryckförband blödning
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
    Senast ändrad av PO; 2017-07-25, 10:39.

  • #2
    Flera typer av tourniqet

    Bra info angående avsnörande förband PO, och visst finns det fler funktioner än ambulansen som kan använda dessa. Jag vill dock flika in att det finns fler alternativ än den produkt som du lyfter i inlägget. Dels finns det en liknande variant som du pratar om, denna heter SOF Tactical Tourniquet, ganska lik CAT förutom att SOFT-T är gjord av kraftig aluminium samt ett bältesspänne med låsning av aluminium istället för kardborreband. SOFT-T kan användas flera gånger om. De som inte har möjlighet att få tillbaka sin tourniquet efter användande kan med fördel använda en enklare variant som heter SWAT-T. Även denna kan användas flera gånger om, dock är det en lite billigare variant.
    Senast ändrad av PO; 2017-07-25, 10:00.

    Kommentera


    • #3
      SWAT-T Avsnörande förband - Tourniquet

      Swat-T är ett elastiskt gummiband som sträcks och dras ut medan det lindas ovanför en skada. Trycket som uppstår när gummibandet drar ihop sig stoppar blodflödet. Enkla symboler på gummibandet visar när det är lagom åtdraget. Livslängd 10 år.





      Återförsäljare i Sverige: ferno

      Tillverkarens sida: WELCOME - SWAT-Tourniquet™

      Ola O
      Senast ändrad av PO; 2016-01-19, 13:14.
      Ola O

      Kommentera


      • #4
        Vita huset vill stoppa blödningar Vita Huset i USA har dragit igång en landsomfattande kampanj om att lära allmänheten stoppa blödningar. I den hänvisas bland annat till särskilda instruktioner och filmer.

        View in FEMA Multimedia Library

        Kommentera


        • #5
          Samlad amerikansk kunskap om avsnörande förband och blodstoppande läkemedel - 2015

          I det bifogade dokumentet, med förord av Barack Obama, har en kommitté som kallas för The Hartford Consensus sammanställt kunskap om sjukvårdsinsatser för att öka överlevnadsgraden vid masskjutningar och terrordåd. Dokumentet är intressant då det innehåller mycket kunskap om varför man tänker som man tänker.
          Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

          Kommentera


          • #6
            Militär kunskap om användande av tourniqeter och blodstoppande förband - USA - 2015

            Den bifogade PowerPointen är en presentation om att använda tourniqeter och blodstoppande förband (Combat Gauze). Utgångspunkten är militär men allt handlar om att göra livsuppehållande, blödningsstoppande, åtgärder på rätt sätt.
            Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

            Kommentera


            • #7
              Instruktionsfilm om Avsnörande förband, Norfolk - 2016

              Norfolk Fire and Rescue har gjort en film som visar nyttan med avsnörande förband och grunderna i dess användande.


              Kommentera


              • #8
                Blödningskontroll för allmänheten, USA - 2016

                Precis som man i Sverige sätter upp defibrillatorer på köpcentrum och allmänna platser sätter man i USA upp förbandsutrustning för blödningskontroll. De innehåller både avsnörande förband och blödningsstoppande bindor. Filmen nedan visar innehållet i några olika stora förbandsset.

                Kommentera


                • #9
                  Nödvändig kunskap för att använda Tourniqeter (avsnörande förband), IAB - 2017

                  Amerikanska Inter Agency Board, IAB, har tagit fram ett kort dokument med fakta om användande av tourniqeter och en checklista vad man behöver tänka på övnings- och materielmässigt om man ska använda dem i sin organisation.
                  Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

                  Kommentera


                  • #10
                    Uppföljning av Stop the Bleed-utbildning för räddningstjänsten, Carer rapport - 2021

                    I ett samarbete mellan Linköpings universitet och MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) har ett utbildningskoncept baserat på STB (Stop the Bleed) för svensk räddningstjänst tagits fram (Prytz & Jonson, 2019). I samband med utvecklingen av utbildningen genomfördes pilotutbildningar under 2018 och 2019 med Sörmlandskustens Räddningstjänst, Räddningstjänsten i Eskilstuna och Västra Sörmlands Räddningstjänst. Forskning har visat att kunskaperna från utbildning i blödningskontrollerande åtgärder börjar förfalla så snart som 30 dagar efter genomförd utbildning (Pasley et al., 2018), liksom för andra kunskaper som hjärt-lungräddning (HLR; Madden, 2006; Moser & Coleman, 1992; Broomfield, 1996, Zieber & Sedgewick, 2018). Det finns därför ett behov av fler uppföljningsstudier efter utbildningar i blödningskontroll för att förstå hur kunskaper bibehålls över tid (Goralnick et al., 2020). Vidare finns även ett behov att följa upp den praktiska nyttan av utbildningar i blödningskontrollerande första hjälpen-åtgärder och effekten på räddningstjänstens förmåga.
                    Den aktuella studien är en uppföljningsstudie av pilotutbildningen som genomfördes 2018/2019. Forskningsfrågorna som ämnades besvaras i studien var:

                    1. Hur har kunskaperna om blödningskontroll förändrats under den tid som gått sedan utbildningen 2018/2019?

                    2. Har den räddningstjänstpersonal som utbildades i blödningskontroll haft praktisk nytta av utbildningen? Hur förberedda upplevde de sig vara i de situationerna?

                    3. Har erfarenheter av skarpa situationer påverkat tilltron personalen har till sin egen förmåga att hantera svåra blödningar?​...
                    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

                    Kommentera

                    Annonser

                    Kollapsa

                    Working...
                    X