Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Vätmedel för användning vid skogs- och gräsbränder

Kollapsa
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

 • Vätmedel för användning vid skogs- och gräsbränder

  I syfte att minska vattenåtgången och snabba upp brandsläckningsprocessen används ibland vätmedel för att göra att brandsläckningsvattnet lättare arbetar sig ner i marken och kommer åt bränder djupare nere eller fuktar marken på djupet för att skapa en begränsningslinje djupare i marken och där vattnet då också avdunstar långsammare.

  I detta ämnet samlas kunskap om vätmedel.

  Nyckelord: vätmedel ytspänningsnedsättande ytspänning
  Senast ändrad av PO; 2017-08-16, 09:55.

 • #2
  Diskmedel för att sänka ytspänning i vid brandsläckning i skog och mark.

  Googlande på diskmedel visar att flera av de vanliga märkena innehåller ämne som inte är bra för miljön. Eftersom diskmedel inte är avsett för brandsläckning är det inte heller testat eller godkänt för den användningen vilket bör göra att man är väldigt försiktig innan man börjar använda diskmedel som vätmedel. En kontakt med kommunens miljökontor för att få reda på egenskaperna är nog den minsta försiktighetsåtgärden man bör vidta.

  Yes innehåller farligheter: http://www.expressen.se/leva-och-bo/...-miljofarligt/

  Lite om de kemikalierna man kan hitta i innehållsförteckningarna, Jämför med diskmedel ni funderar över: http://kemikaliekollen.blogspot.se/2...rteckning.html

  Diskussion som bland annat pratar om att diskmedel kan ställa till det i pumputrustningen: https://forums.firehouse.com/forum/w...-in-your-tanks

  Kommentera


  • #3
   Vätmedel som används i miljövänliga sammanhang

   Golfbanor på torra platser använder ibland vätmedel för att få vatten att snabbare komma ner till rötterna och inte dunsta på ytan av gräsmattan. När man läser i den bifogade filen inser man att det är väldigt mycket vetenskap och samtidigt att det finns väldigt många olika vätmedel med olika egenskaper. Det kan också vara klokt att reflektera över att vätmedlen som nämns är bra ur ett växtperspektiv. Hur de är ur ett djurperspektiv framgår inte.

   Några exempel på vätmedel för golfbanor
   http://www.interagrobios.se/vatmedel/
   http://aquaaid.com/
   http://www.odenturf.com/
   https://www.greencast.se/product/cro...agent/qualibra   Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

   Kommentera


   • #4
    A-skumvätskor som vätmedel vid skogsbrand

    Vissa A-skumvätskor som späds ut till en låg koncentration kan användas som vätmedel vid skogsbrandsläckning. Bio for C är en A-skumvätska som blandas med koncentrationen 0,1% i vatten och då fungerar som vätmedel. Alain Zeziola som har Bio for C i sitt sortiment menar dock att man måste ha kunskap om i vilka situationer vätmedel gör nytta och när det är bättre att arbeta med hacka, spade och strålspett tillsammans med vanligt vatten. Till exempel kan det vara mer förnuftigt när man släcker markbränder att inte försöka dränka hela området utan istället arbeta med verktyg för att komma åt branden. Vätmedlet kan göra stor nytta i samband med att man ska skapa begränsningslinjer eller om man vill uppnå snabb brandsläckning när en brand håller på att sprida sig.

    Mer om Bio for C: http://alainzeziola.se/biofor.php

    Kommentera


    • #5
     A-skumvätskor godkända som tillsatsmedel för skogsbränder i USA

     Dafo brand tipsar om att deras A-skumvätska Fomtec Enviro Class A vid inblandning mellan 0,1% och 1,0%är godkänd av US Forest service att användas vid bränder i skog och mark. Bifogat finns godkännandelistan från US Forest Service.

     US Forest service har ett godkännandeprogram av tillsatsmedel man kan läsa om här: https://www.fs.fed.us/rm/fire/wfcs/index.htm

     Mer om Fomtec Enviro Class A: http://www.fomtec.com/class-a/category40.html
     Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

     Kommentera

     Annonser

     Kollapsa

     Working...
     X