Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

2§, När gäller föreskriften?

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • 2§, När gäller föreskriften?

    I en skriftväxling mellan Arbetsmiljöverket och Utkiken har jag försökt förstå när AFS 2007:7 gäller. Jag måste erkänna att jag inte blivit helt säker trots skriftväxlingen. Jag fortsätter försöka förstå, och under tiden lägger jag upp en sammanfattning av resultatet i bifogad fil.

    Så här löd den ursprungliga frågan:
    I 2§ definieras när bestämmelserna för rök- och kemdykning gäller. I tredje stycket står att de inte gäller insatser ”som beräknas medföra endast måttlig fysisk ansträngning eller belastning.” I kommentarerna till 2§ nämns mest om industriräddningstjänsten och enklare kemdykning som undantag och i de gamla föreskrifterna, AFS 1995:1 finns motsvarande undantag enbart för industriräddningsorganisation.

    Jag tolkar det som att följande arbetssituationer är godtagbara ur ett arbetsmiljöperspektiv enligt AFS 2007:1:

    1. En ensam brandman går in, med andningsskydd på, och bevakar en brandcellsgräns i en lätt rökfylld lokal med uppgift att kalla på rökdykare om det blir indikationer på brandspridning genom vägg.

    2. Två brandmän bär in en fläkt i en rejält rökfylld källarlokal samtidigt som det brinner i en annan del av källaren. Det bedöms att det inte finns någon risk för brandspridning till den del av källaren som brandmännen finns i. De har lina för att hitta ut igen, men ingen rökdykarledare.

    3. Två brandmän arbetar med att kyla en tank inne i en brinnande industribyggnad. Det är bedömt som rökdykning enligt AFS 2007:7. Det är tungt arbete med slangen och ganska hög värme. Ett befäl kryper in 10 meter till brandmännen för att se hur arbetet fortskrider och bilda sig en uppfattning om förutsättningarna. Eftersom detta inte är en fysisk ansträngning kryper befälet in längs slangen och sedan ut igen efter några minuter. Rökdykarledaren och rökdykarna är underrättade och har samband med befälet.

    4. Två brandmän arbetar med en rökdykarinsats, livräddning, i stora lokaler. Vid avlösning följer det nya rökdykarparet slangen in och tar över deras strålrör. Eftersom avlösningsbiten inte är fysiskt ansträngande eller belastande är inte detta rökdykning enligt AFS 2007:7. Efter avlösningen följer de förbrukade rökdykarna slangen ut.

    Tolkar jag föreskriften korrekt? Tacksam om du vill kommentera de enskilda scenarierna.


    Nyckelord: tolkning föreskrifter afs 2007:7
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
    Senast ändrad av SofiaFrindberg; 2010-04-03, 08:50.

Annonser

Kollapsa

Working...
X