Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

SP utfärdar kvalitetsmärkning av släcksystem i bussar

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • SP utfärdar kvalitetsmärkning av släcksystem i bussar

    SP har under lång tid arbetat med provning och utveckling av släcksystem i bussar. Nu har man kommit i mål med ett kvalitetmärkningssystem för denna typ av utrustning.

    Trots många rapporterade bussbränder har inga internationella standarder för provning och utvärdering av prestanda för släckningssystem i motorrum på bussar tagits fram. I samarbete med internationella aktörer har SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut nu utvecklat en ny brandprovningsstandard – SP-metod 4912. Som en ytterligare kvalitetssäkring har SP även tagit fram ett frivilligt certifierings- och kvalitetsmärkningssystem – P-märkning – enligt SPCR 183 (SP Certifieringsregler). Intresset från branschen är stort. Först ut med P-märket är företaget CEODEUX-Extinguisher Valves Tech. S.A

    – Flera andra företag utför för närvarande provningar hos oss för att få sina släcksystem P-märkta, säger Fredrik Rosén på SPs enhet för brandteknik.
    Ett P-märkt släcksystem visar, förutom att det klarar brandprovning enligt SP-metod 4912, även en hög grad av robusthet eftersom det också testas för resistens mot tuffa miljöer som specificeras i internationellt accepterade fordonsstandarder. P-märkningen innefattar också kvalitetssäkring och årlig tillverkningskontroll.

    – En innovativ och viktig del av P-märkningsprocessen är att riskbedömningar, med utgångspunkt från resultaten från brandprovningarna, ska göras för att optimera dimensioneringen för verkliga motorrum på bussar, säger Fredrik Rosén.

    P-märket underlättar vid upphandlingar för både köpare och säljare. Genom att anta P-märket i branschen kan man vara säker på att systemen upprätthåller en godtagbar nivå när det gäller kvalitet och säkerhet.
    – Samtidigt blir det lättare att upptäcka och få bort undermåliga system från marknaden, säger Fredrik Rosén.
    P-märkningscertifikaten publiceras på: Fire suppression systems in engine compartments of buses and coaches

    Mer information finns på: www.sp.se/safebus
    Kontakt: fredrik.rosen@sp.se , tel 070-334 56 86

Annonser

Kollapsa

Working...
X