Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Historiska bränder: Övrigt

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Historiska bränder: Övrigt

    I detta ämne samlas filmer om historiska bränder runt om i världen.

    Nyckelord: film historia dokumentär bränder
    Senast ändrad av MM; 2024-01-31, 09:22.

  • #2
    Den stora branden i Chicago, 1871

    Casey Grant från the National Fire Protection Association & författare Lauren Tarshsis (I survived-bokserien) pratar om lärdomar från den stora Chicagobranden 1871.

    Kommentera


    • #3
      Branden på Triangle Shirtwaist Company, New York - 1911

      Den 25 mars 1911 bröt en brand ut på Triangle Shirtwaist Company, som låg på de tre översta våningarna i en 10-våningsbyggnad nära Washington Square Park i New York City. Branden var den värsta i stadens historia vid den tiden, dödade 146 människor.

      1911 var New Yorks brandkår inte utrustad för en brand av denna skala. I själva verket nådde vattenströmmen från brandkårens slangar och stegar bara så högt som till sjunde våningen.

      Följderna av denna brand var en kritisk och viktig period som så småningom ledde till en av de mest betydelsefulla och varaktiga drivkrafterna för arbetsreformer och brandsäkerhetsregler i USA:s historia.

      Denna tragedi var vad som krävdes för att genomföra reformer i New York City. Reformen skedde med införandet av obligatoriska brandövningar, installation av sprinklersystem, reglerade arbetsförhållanden och begränsade arbetstider för kvinnor och barn. I själva verket blev allt som orsakade dödsfallen i Triangle Shirtwaist Company​ olagligt.

      Branden inspirerade till viktiga framsteg inom brandsäkerhet, inklusive skapandet av NFPA 101®, Life Safety Code® och inrättandet av American Society of Safety Engineers (nu American Society of Safety Professionals).


      Artikel: NFPA Journal - Workplace worry


      Senast ändrad av MM; 2023-10-13, 09:25.

      Kommentera


      • #4
        Iroquois Theatre fire, Chicago - 1903

        Branden i Iroquois Theatre är en av de mest relevanta historiska bränderna för USA:s moderna byggregler. Allvaret i denna händelse fick lagstiftare vid den tiden att ompröva behovet av byggregler för att minimera risker och förlust av liv i framtiden. Denna nödsituation uppmuntrade begränsningar av maximal sitt- och ståkapacitet, förbättrade brandutgångar och rutter och väl markerade utgångsskyltar.

        Del 1: Teatern



        Del 2: Branden



        Del 3: Efterdyningarna



        Kort dokumentär - Fascinating horror:

        Kommentera


        • #5
          Fängelsebranden på Ohio state penitentiary, Columbus - 1930

          Den 21 april 1930 dödades 322 fångar i en brand på Ohio State Penitentiary. Fängelset hade byggts för 1 500 men vid tidpunkten för branden rymde det 4 300 intagna. Fängelset hade länge ett rykte om att en fruktansvärd grymhet pågick innanför murarna. När branden startade lämnades män att brinna, inlåsta i sina celler.

          Efterdyningar:
          Lagar om minimipåföljd ändrades, eftersom lagar som kräver straff för mindre brott ansågs vara bidragande faktorer till överbeläggning.
          Lagar som antogs året efter (1931) skapade Ohio Parole Board, inklusive villkorlig frigivning för att släppa 2 346 fångar från anläggningen 1932.​

          Artikel
          Lessons Learned from the Ohio Penitentiary Fire

          Brandrapport
          Ohio Penitentiary Fire Report



          Kommentera


          • #6
            Branden på Seacliff Mental Hospital, Nya Zeeland – 1942

            Branden svepte genom en låst avdelning på Seacliff Mental Hospital och dödade 37 kvinnliga patienter.
            Sjukhuset öppnades 1884 och byggdes huvudsakligen av sten, men avdelning 5, som hyste "svåra" kvinnliga patienter, var ett tvåvånings träbygge. Denna avdelning var alltid låst på natten, och nästan alla fönster stängda och låsta. På grund av personalbrist i krigstid innebar det att personalen bara kontrollerade avdelningen en gång i timmen. När de märkte att elden brutit ut hade byggnaden inom en timme helt brunnit ner till marken. Endast två av patienterna överlevde.

            En undersökningskommission fördömde att man lämnat patienter inlåsta utan tillräcklig övervakning och fann att byggnaden hade utgjort en brandrisk. Dess uråldriga larmsystem, som måste låsas upp för att fungera, hade varit praktiskt taget värdelöst. Utredningen rekommenderade att framtida institutionsbyggnader görs av brandbeständiga material med nödutgångar, automatiskt övervakade brandlarm och sprinklersystem. Det tog många år innan dessa åtgärder infördes på alla institutioner.
            Byggnadsinspektör Sidney Kershaw konstaterade att han hade varnat Seacliff för dess otillräckliga brandlarm, men hans varning hade inte följts.

            En artikel om branden: The story of Seacliff, the most haunted place in New Zealand

            Kommentera

            Annonser

            Kollapsa

            Working...
            X