Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Utrymningsväg - gångavstånd

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Utrymningsväg - gångavstånd

    I detta ämne samlas dokument och rapporter som handlar om gångavståndet vid utrymning.

    Nyckelord: gångavstånd utrymning gånghastighet räddningstjänstens insatsmöjligheter
    Senast ändrad av MM; 2023-11-20, 14:05.

  • #2
    Gånghastighet hos en population med ökande Body Mass Index - 2009

    Sämre matvanor i kombination med mindre motion gör att människan idag blir allt fetare. Övervikten leder till följdsjukdomar och sämre rörelseförmåga. Detta arbete inriktar sig på att se om gånghastigheten har förändrats, om det finns en skillnad i gånghastighet mellan normalviktiga och överviktiga personer. Gånghastigheten är en viktig parameter när det gäller utrymning, personer som befinner sig i en brandutsatt byggnad måste kunna ta sig ut. Oavsett om förenklad eller analytisk dimensionering används, är det samma värden på gånghastigheter som används. Dessa hastigheter kommer från försök som genomfördes på 60- och 70 talet. Är dessa fortfarande aktuella eller har människan blivit så överviktig att deras rörelseförmåga hindras?

    Försök görs där man låter normalviktiga och överviktiga personer gå på horisontellt underlag samt nedför trappor för att kunna undersöka skillnader i gånghastighet.

    Rapporten är ett examensarbete skrivet av Emma Bäckman och Elin Theander vid LTH.
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
    Senast ändrad av MM; 2023-11-20, 14:05.

    Kommentera


    • #3
      Ändrat gångavstånd till en utrymningsväg - 2015
      - En analys av vilka faktorer som bör tas i beaktande vid dimensionering

      Kraven gällande maximalt tillåtna gångavstånd till en utrymningsväg saknar förmodligen en direkt vetenskaplig grund. De är dock resultatet av många års byggande där historien visat vad som fungerat. Det finns inga bevis för att några specifika faktorer tagits i beaktande då maximalt tillåtna gångavstånd valts. Vad som är uppenbart är att avstånden inneburit en god säkerhet med hänsyn till att väldigt få personer omkommit under åren. Således fanns det skäl att anta att gångavstånden indirekt reglerar andra faktorer än enbart sträckan som de utrymmande behöver förflytta sig.

      Denna rapport har med hjälp av litteraturstudier, intervjuer med personer i branschen, kvalitativa resonemang och kvantitativa metoder belyst fem faktorer som i olika utsträckning påverkar risken att utsättas för kritiska förhållanden i samband med en utrymning till följd av en brand.

      Rapporten är ett examensarbete skrivet av Jack Rohrstock vid LTH.
      Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
      Senast ändrad av MM; 2023-11-20, 14:06.

      Kommentera

      Annonser

      Kollapsa

      Working...
      X