Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Föreläggande - Taksäkerhet vid sotning

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • #16
    Dom: Skylift inte acceptabel ersättare till fast monterad takstege, Förvaltningsrätt - 2018

    En fastighetsägare anser att montering av fast takstege skulle kunna vänta till dess han ändå ska byta tak. Förvaltningsrätten håller med räddningstjänsten om att en skylift eller en byggnadsställning inte är en godtagbar lösning.
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

    Kommentera


    • #17
      Vite utdömt för krav på takskyddsanordningar trots att eldningsanläggning nedmonterad, Gislaved - 2019

      Ett föreläggande om att anordna takskyddsanordningar kopplades till ett vite. Räddningstjänsten genomförde sedan ett platsbesök och konstaterade att det inte fanns några takskyddsanordningar. Vid den tidpunkten var eldningsanläggningen fortfarande kvar. I efterhand har sedan ägaren monterat ner eldningsanläggningen och hävdar att han därför inte ska behöva betala vitet. Förvaltningsrätten anser dock att vitet ändå ska betalas eftersom det vid tidpunkten för platsbesök fortfarande fanns en eldningsanläggning där.

      Bifogat är domen om utdömande av vite samt ett utdrag ur propositionen om vite.
      Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

      Kommentera


      • #18
        Överklagat: Takskyddsanordningar med tydliga exempel, Helsingborg - 2019
        Viktig Kammarrättsdom - 2020


        Ett föreläggande om takskyddsanordningar överklagades till Länsstyrelsen. Länsstyrelsen avslår överklagandet och har i sin text med många tydliga referenser som motiverar kraven. Även Förvaltningsrätten höll med räddningstjänsten.

        Efter dom i Kammarrätten fick dock alla tidigare instanser fel och Kammarrätten dömde till fastighetsägarens fördel. En viktig del i domen är att Kammarrätten slår fast att krav på takskyddsanordningar inte kan krävas enligt LSO.
        Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
        Senast ändrad av PO; 2020-03-02, 09:21.

        Kommentera


        • PO
          PO skriver
          Ändra kommentar
          Kammarrätten har dömt om att krav på takskyddsanordningar i samband med sotning och brandskyddskontroll inte kan krävas enligt LSO.

          Domen är tillagd ovan.

      • #19
        Överklagat: Även egensotning kräver bra takskyddsåtgärder, Härjedalen - 2019

        En fastighetsägare som löst taksäkerheten med en annan säkerhetslösning än normalt fick avslag på sin ansökan om egensotning då takskyddet inte var utfört på det viset som krävdes av skorstensfejarmästaren. I länsstyrelsens beslut finns många intressanta passager om syftet med takskyddsanordningar och juridiken runt det.
        Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

        Kommentera


        • #20
          Nyttjandeförbud för eldstad pga bristande takskyddsanordningar, Helsingborg - 2021

          En fastighetsägare som överklagade räddningstjänstens krav på takskyddsanordningar och fick rätt i kammarrätten och Högsta förvaltningsdomstolen fick nyttjandeförbud för sin eldstad. Anledningen var att sotaren inte kunnat genomföra en brandskyddskontroll då takskyddsanordningarna var bristfälliga. Ägaren överklagade till länsstyrelsen som gav räddningstjänsten rätt.
          Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

          Kommentera


          • #21
            Användningsförbud för eldstad på grund av dålig taksäkerhet, Helsingborg - 2022

            En dom i förvaltningsrätten ger räddningstjänsten rätt när man förelägger en fastighetsägare om ett nyttjandeförbud för en eldstad där man inte kunnat göra brandskyddskontroll på grund av avsaknad av taksäkerhetsanordningar.

            Fastighetsägaren ville att räddningstjänsten skulle nyttja modern teknik som redan används på andra håll i landet istället för att gå upp via stege på taket. Varken länsstyrelsen eller domstolen anser sig kunna ställa krav på räddningstjänsten om vilket metodval man ska använda vid brandskyddskontroll. Däremot anser man att eftersom ingen brandskyddskontroll skett inom föreskriven tid är det befogat med ett användningsförbud.
            Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

            Kommentera

            Annonser

            Kollapsa

            Working...
            X