Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Föreläggande - Formalia - Utredningsskyldighet

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Föreläggande - Formalia - Utredningsskyldighet

    I detta ämne samlas exempel på överklagade förelägganden som handlar om utredningskyldighet enligt 23 § i förvaltningslagen.

    Nyckelord: tillsyn föreläggande utredningsskyldighet förvaltningslagen

  • #2
    Formalia: Det är räddningstjänstens skyldighet att utreda olika alternativa lösningar i samband med ett föreläggande, Göteborg - 2018

    Fastighetsägaren överklagade ett föreläggande om att bygga en utvändig trappa för att klara den andra utrymningsvägen på ett bostadshus. Ägaren ansåg att det fanns andra alternativ som var billigare och bättre men ändå uppfyllde målet om att få till en andra utrymningsväg. Räddningstjänsten anser att det finns lösningar som kan vara billigare och uppfylla kravet men att de måste få ett underlag som visar hur bristen ska åtgärdas.

    Ägaren får rätt i detta fallet och överklagandet bifalles. Anledningen är att det inte är ägaren som ska visa på en fungerande lösning utan räddningstjänsten har skyldighet att samla in tillräckligt material för att kunna utreda ett ärende ordentligt.
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
    Senast ändrad av PO; 2023-02-20, 10:10.

    Kommentera


    • #3
      Formalia: Avsaknad av ritningar med mera innebär otillräcklig utredning, Kiruna - 2022

      Ett ärende där det saknades en andra utrymningsväg från en personalmatsal på andra våningen överklagades till länsstyrelsen. Eftersom inte länsstyrelsen fick ta del av ritningar, bygglovshandlingar eller liknande anser man sig inte kunna besluta i ärendet på ett sätt som uppfyller § 23 och § 32 i förvaltningslagen. Det vill säga kraven på utredningsskyldighet och motivationsskyldighet.
      Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

      Kommentera


      • #4
        Formalia: Nekat platsbesök innebär otillräcklig utredning, Stockholm - 2021

        I samband med en tillståndsansökan brandfarlig vara sker omfattande kontakter mellan den sökande, brandförsvaret och MSB, där både brandförsvaret, MSB och länsstyrelsen anser att det saknas delar i bolagets ansökan. Dock har bolaget frågat efter ett platsbesök från räddningstjänsten för att gå igenom yttrande och riskutredning för att undanröja oklarheter. Brandförsvaret nekade bolaget detta platsbesök och länsstyrelsen anser därmed att det är tveksamt om denna handläggning är förenlig med 23§ förvaltningslagen.

        Avslagsbeslutet upphävs och ärendet återförvisas till brandförsvaret för fortsatt handläggning.
        Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

        Kommentera

        Annonser

        Kollapsa

        Working...
        X