Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Någon som vet något tillbud med kolsyresläckare som gav en stöt?

Kollapsa
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

 • Någon som vet något tillbud med kolsyresläckare som gav en stöt?

  Jag har fått en fråga om någon har koll på något tillbud där en CO2-släckare saknade metallkedjan och den som använde släckaren fick en stöt av statisk elektricitet?

  Svara här eller mejla po@utkiken.net

 • #2
  Vid flera tillfällen har kolsyresläckare gett stötar på grund av statisk elektricitet då färgen varit avskavd på handtaget. Detta enligt en brandutbildare.

  Kommentera


  • #3
   Koldioxid släckares statiska elektricitet har medfört dödsfall, EIGA

   Europeiska gasorganisationen, EIGA, har tagit fram en skrift om riskerna med CO2-system och CO2-släckare kopplat till att det kan bildas statisk elektricitet. Det som inträffat vid händelserna som beskrivs i dokumentet är att den statiska elektriciteten antänt brandfarliga ångor.
   Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

   Kommentera


   • #4
    Statisk elektricitet från handbrandsläckare med CO2

    Ett brandredskapsföretag sammanfattar kunskapen de har om handbrandsläckare med CO2 och statisk elektricitet. I korta drag handlar det om att elektriciteten som bildas inte är farlig för människor och att det är osannolikt att de ska ge antändning av brännbara vätskor eftersom det troligtvis redan brinner när släckaren utlöses. Dessutom har de lite tips för att minska den statiska elektriciteten.
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

    Kommentera


    • #5
     Mer kunskap om brandsläckare som kan ge elstötar

     Emil Egeltoft på www.brandtec.se kunde ge tips på mer kunskap om brandsläckare som ger elektriska stötar. Förutom ovanstående två dokument tipsade han om:

     Vetenskaplig rapport om fenomenet CO2-släckare och statisk elektricitet: https://www.sciencedirect.com/scienc...04388681900759

     Pulversläckare gav elstöt vid släckning
     Vid släckning av en mindre brand i en elmotor får den som släcker branden en rejäl stöt. En omfattande undersökning av förutsättningarna redovisas här: https://cr4.globalspec.com/thread/62...e-Extinguisher

     CO2-släckare gav stöt
     En tillbudsrapport som tittar mer på den elektriska laddningen som kan uppstå: https://opexshare.doe.gov/lesson.cfm...Electric-Shock

     Kommentera


     • #6
      kontrolleras det om det finns en fläta för avledning av statisk elektricitet I diffusorn (munstycket) på koldioxidsläckare? Det har funnits som standard I långa tider!... med flätan är risken att få en stöt ynka liten.

      Kommentera

      Working...
      X