Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Tolkning av AFS 2007:7 angående fystest

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Tolkning av AFS 2007:7 angående fystest

    Luleå letar efter olika rtjs tolkningar och beslut hur de kommer att angripa de årligen återkommande testerna. Dvs de krav på att faktiskt testa den fysiska förmågan utöver vad som redan med koppling till den tidigare AFS gjordes inom ramen för rullbandstest och läkarundersökning. Dessa krav, som man med lite god vilja, kan hitta i kommentarerna till §14.

    Har ni gjort något i ämnet så mejla po@utkiken.net
    ----------------------------------------------------------------

    14 § Den som rök- eller kemdyker ska vara fullt frisk och ha god fysisk arbetsförmåga
    samt kunna arbeta lugnt och metodiskt i svåra situationer.

    15 § Arbetsgivare ska ordna med medicinsk kontroll, enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter om medicinska kontroller i arbetslivet, för arbetstagare som utför eller kommer att utföra rök- eller kemdykning.
    -----------------------------------------------------------------

    Till 14 § Då rök- och kemdykning innebär särskilt hög fysisk och mental belastning krävs att en person som är uttagen för denna typ av arbete är fullt frisk. Fullt frisk betraktas den som saknar såväl subjektiva (egen uppfattning) som objektiva (genom hälsokontroll) tecken på sjukdom eller andra avvikelser från det normala, som begränsar tjänstbarheten för rök- och kemdykning.
    Det är viktigt att den som rök- och kemdyker behåller en god fysisk arbetsförmåga genom regelbunden och varierad fysisk träning. Genom att genomföra regelbundna standardiserade tester kan den fysiska arbetsförmågan följas över tid, för varje individ, och kompletterande träning sättas in vid behov.

    Kravet på att kunna arbeta lugnt och metodiskt i svåra situationer betyder
    att dessa egenskaper behöver kontrolleras och bedömas, dels genom ett praktiskt test i samband med rekryteringen, dels genom observationer vid övningar och insatser. När en brandman tas ut för tjänstgöring som rök- och kemdykare kan det vara lämpligt att låta vederbörande utföra tester, inom ramen för den medicinska kontrollen, med andningsmask och tryckluftsapparat för att bedöma förmågan att arbeta i skyddsutrustning. Det är dock viktigt att vara extra försiktig om ansiktet är täckt, så att läkaren eller testledaren kan observera eventuella medicinska avvikelser eller symtom på sjukdom som kräver att försöken avbryts.
    I en rapport från Räddningsverket (1997) beskrivs hälsokrav vid rök- och
    kemdykning. Rapporten har sin giltighet även idag och kan vara ett stöd vid den tjänstbarhetsbedömning som läkaren gör i samband med den medicinska kontrollen (se övriga referenser).
    --------------------------------------------------------------------

    "Målet bör därför vara att utveckla tränings- och testmetoder
    som ökar kvalitén på träningen och som är mer relaterade till den faktiska
    fysiska prestationen under olika typer av räddningsinsatser. Sådana projekt har satts igång av Räddningsverket. Intressanta faktorer är bl.a. kondition, muskelstyrka och rörlighet (smidighet). Moment som visat sig ge ett bra mått på fysisk arbetsförmåga är bl.a. tester på roddmaskin, rullband, bänkpress, marklyft, situps, stående längdhopp, benböj och löpning. Därutöver kan man t.ex. genomföra yrkesrelaterade tester på tid som bygger på riktiga eller simulerade arbetsuppgifter (dra slang, bära slangkorgar, arbeta med klippverktyg, docksläpning etc.)."

    --------------------------------------------------------------------

Annonser

Kollapsa

Working...
X