Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Använda hissar vid höghusbränder?

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Använda hissar vid höghusbränder?

    Hur ser ni i brandsverige på att ta hissen vid höghusbränder?
    Finns det någon som har ett färdigt tänk för detta?

    Jag fick frågan från Helsingborg där man skriver så här:
    "Jag har intresserat mig för vår insatsmetodik för lägenhetsbrand i höghus. Är det alltid ” förbjudet ” att ta hissen upp? Att ta trapporna till vån 10 eller 15 medför en avsevärd ansträngning för rökdykarna jämfört med att t.ex ta hissen."
    Bifogat finns ett dokument som beskriver ett test dem gjorde med angrepp till tionde våningen. Det visar på både en tidsbesparing och att rökdykarna är betydligt fräschare för att göra en insats.

    Mina egna funderingar är att:
    "Riskerna du nämner med att ta hiss bör kunna balanseras genom att alarmera en extra styrka som har i uppgift att plocka ut brandmän från en fastnande hiss. Borde inte vara konstigare än att alarmera för hög riskmiljö. (Säger jag utan att tänkt mycket på saken, finns kanske saker jag inte förstår än). Fundera på lägenhetsbränder du varit på: Hur många hissmaskinrum har varit brand- och/eller rökpåverkade?
    Dessutom går det kanske att identifiera fall när man absolut inte ska åka hiss och kanske plocka ut de objekten/tillfällena i förväg?
    Jag var brandman ett år i USA i slutet av 80-talet, då åkte vi hiss till två våningar under branden. Men jag vet inte om det var några särskilda konstruktioner för att kunna göra det. Det verkade inte så."
    Har du några tankar så svara gärna här, eller mejla till po@utkiken.net
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

Annonser

Kollapsa

Working...
X