Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Nytt om brandvarnare

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Nytt om brandvarnare

    I detta ämne samlas nyheter som har med brandvarnare att göra.

    Nyckelord: brandvarnare rökdetektor torrkokning

  • #2
    FOI, Totalförsvarets Forskningsinstitut, har påbörjat ett forskningsprojekt som ska öka säkerheten för äldre i sina bostäder. Detta kan bland annat leda till en helt ny typ av brandvarnare.

    "– Det finns många mindre farliga situationer i ett hem som kan utvecklas till en katastrof. Vårt mål är att utveckla ett proaktivt system som larmar innan situationen blivit livsfarlig, säger forskningschefen Steven Savage.

    Han tar ett ljus som brinner i ett rum där ingen rört sig på länge, en spis som stått på i en timme utan att någon människa är i köket eller en person som legat stilla länge på golvet som exempel på händelser som ett proaktivt system byggt på sensorteknik och bildbehandlingsutrustning skulle kunna reagera på med ett larm."
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

    Kommentera


    • #3
      Tänk en brandvarnare som man alltid har med sig och där man är säker på att batteriet fungerar. Som dessutom byts ut med några års intervall. Det låter som en bra tanke. Apple fick i tisdags patent på en brandvarnare att byggas in i mobiltelefoner.

      Läs mer här: Apple patents smart smoke detection system for iPhone

      Kommentera


      • #4
        En brandvarnare speciellt utvecklad för områden där brandskyddet inte är reglerat i övrigt och där matlagnings- och uppvärmningsmetoder varierar. Den heter Lumkani och har en massa finesser som gör den särskilt lämplig.
        - Den arbetar trådlöst sammankopplad med närliggande brandvarnare så att människor i närområdet blir uppmärksammade. Olika signaler för den alarmerande detektorn och de som bara vidaresänder gör det enkelt att hitta där det brinner.
        - Den detekterar "rate of rise" vilket betyder temperaturökning per tid. Fördelen är att eldning för matlagning och uppvärmning inte detekteras. En rökdetektor skulle inte fungera i dessa miljöerna.
        - De arbetar i så kallade mesh-nätverk och kan skicka koordinater och textmeddelanden till boende i området. I framtiden ska de också kunna alarmera räddningstjänsten med automatik.

        Deras sajt: LUMKANI

        Video om hur det fungerar


        Detta är så smart! För övrigt tycker jag denna teknik borde vara användbar även i vanlig hemmiljö där det finns grannar som kan hjälpas åt.

        Kommentera


        • #5
          12-åring har uppfunnit lösning för torrkokningar och bränder på grund av bortglömd spis, USA - 2023

          I ett vetenskapsprojekt på skolan har den 12-åriga tjejen utvecklat en minidator med en värmekamera som känner av om spisen är igång och om det är en person i närheten. Om man glömmer bort spisen får man en påminnelse till telefonen så man kan slippa få den där torrkokningen eller branden.

          2023 Thermo Fisher Junior Innovators Challenge Finalist Shanya Gill: Prevention of Casualties and Property Damage Using Thermal Imaging and Software Based Oc...

          Kommentera

          Annonser

          Kollapsa

          Working...
          X