Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

EU-projektet Ingenious bidrar till sensordata för räddningstjänst

Kollapsa
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

 • EU-projektet Ingenious bidrar till sensordata för räddningstjänst

  Ingenious är ett EU-projekt som ska bidra till innovation inom blåljusområdet. Det är ett delprojekt inom ett större projekt som hette Horizon 2020 och nu har bytt namn till Horizon Europe med en sammanlagd budget på 95,5 miljarder Euro.

  För svensk del är Södertörns brandförsvarsförbund med som "End user" i Ingenious och bidrar med det praktiska perspektivet på utrustningen som utvecklas. Dessutom är man med och arrangerar småskaliga försök där utrustningen testas i verklig miljö. Detta sker just nu på Revinge inom ERIA-projektet. I detta ämnet samlas inlägg om de olika sakerna som testas på Revinge.

  [kc_row use_container="no" _id="601293" cols_gap="{`kc-css`:{`any`:{`group`:{`gap|.kc_column`:`0px`}}}}" force="__empty__" row_style="classic" css_custom="{`kc-css`:{`any`:{`box`:{`padding|`:`0px inherit 0px inherit`}}}}"][kc_column width="12/12" _id="199797"][fw_slider _id="345292" slider_id="925"][/kc_column][/kc_row][kc_row use_container="yes" _id="167029"][kc_column width="33.33%" _id="867313"][crum_info_box layout="standard-hover" title="Why?" media="image" show_link="yes" link="https://ingenious-first-responders.eu/aims-objectives/|Aims & Objectives|" _id="377914" desc="TGVhcm4gdGhlIEFpbXMgJiB0aGUgT2JqZWN0aXZlcyBvZiB0aGUgSU5HRU5JT1VTIHByb2plY3QgYW5kIHRoZSBhZGRlZCB2YWx1ZSB0aGF0IGlzIG9mZmVyaW5nIGluIFNBUiBvcGVyYXRpb25zIQ==" link_button="__empty__" image="2197"][/kc_column][kc_column width="33.33%" _id="279846"][crum_info_box layout="standard-hover" title="How?" media="image" show_link="yes" link="https://ingenious-first-responders.eu/roadmap/|Roadmap|" link_button="__empty__" _id="902082" desc="TGVhcm4gbW9yZSBhYm91dCB0aGUgSU5HRU5JT1VTIHByb2plY3QgYW5kIHRoZSBjb25jcmV0ZSBwbGFuIG9uIGFjaGlldmluZyBvdXIgYW1iaXRpb3VzIHRhcmdldHMhIA==" image="2196"][/kc_column][kc_column width="33.33%" _id="300515"][crum_info_box layout="standard-hover" title="What?" media="image" show_link="yes" link="https://ingenious-first-responders.eu/ingenious-project/|The Project|" link_button="__empty__" _id="462635"


  Det finns en 10-gradig skala för teknikutveckling där 1 är att man precis börjat och 10 innebär att det är en färdig kommersiell produkt. Målet med Ingenious är att hamna på en nivå runt 5 och 6. Det vill säga att tekniken är tillräckligt färdig för att kommersiella aktörer ska kunna ta den till sig och göra färdiga produkter.
  Senast ändrad av PO; 2021-10-14, 09:26.

 • #2
  Sensordata samlas i blackbox på brandmannen, Tekniker, Spanien

  Tekniker, www.tekniker.es/en är det spanska företaget som ansvarar för att kommunikation kan ske mellan sensorerna och ledningssystemet. För att åstadkomma detta har man en blackbox som bärs av varje person med sensorer. Blackboxen kommunicerar med sensorerna med Bluetooth Low Energy vilket medför bra batterilivslängd både på blackboxen och sensorerna.

  I blackboxen finns processorkapacitet som kan bearbeta sensordatan i relation med fysiska data på den individuella brandmannen. Till exempel vikt, fysisk kapacitet eller annat man bedömer som viktigt för att kunna skicka över varningar till centralsystemet.

  Klicka på bilden för större storlek Namn:	    20211014_102249.png Visningar:	0 Storlek:	1,34 MB ID:   	69447

  Kommentera


  • #3
   Sensordata från larmstället, Tekniker

   Tekniker, www.tekniker.es/en är det spanska företaget som också ansvarar för sensordata från larmstället. I detta skede består det av en sak stor som en mindre personsökare. Den innehåller accelerometer, gyroskop, temperatur-, ljus- och ljudsensorer samt en knapp för att bekräfta meddelande och en lysdiod för att meddela bäraren om att det finns varningsmeddelanden att bekräfta.

   I nästa skede planerar man för att komplettera ovanstående sensorer med fysiska data som puls, kroppstemperatur, blodtryck med mera.

   Klicka på bilden för större storlek

Namn:	    Uniform.png
Visningar:	215
Storlek:	278,9 kB
ID:   	69449

   Kommentera


   • #4
    Översättning och tal på olika språk direkt in i ledningssystem, Universitat Pompeu Fabra, Barcelona

    Universitat Pompeau Fabra från Barcelona utvecklar ett system som kan översätta talat språk till ett annat språk och dessutom lyfta in det som text och/eller tal in i ett ledningssystem. I utvecklingsstadiet man är i nu nyttjar man appen Telegram, www.telegram.org, för kommunikationen mellan användarna.

    Hjärnan i systemet är en så kallad "bot", det vill säga en dator som samlar in talet från användarna via Telegram och översätter det och skickar ut det som text eller översatt tal till andra användare. Varje användare bestämmer själv i vilket språk man vill ta emot sina meddelanden.

    Klicka på bilden för större storlek

Namn:	    MOA.jpg
Visningar:	229
Storlek:	90,0 kB
ID:   	69452

    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

    Kommentera


    • #5
     Stövlar med sensorer

     Genom att förse iläggssulor med sensorer kan man få ut data både för det akuta skeendet men även för analys i efterhand. Sulorna som man placerar i brandstövlarna har 8 trycksensorer, gyroskop, accelerometer och temperatursensor. Sammantaget gör det att man kontinuerligt kan veta om någon bär för tungt, om de ligger stilla, hänger i luften eller befinner sig i extremt varma eller kalla miljöer.

     Kommentera


     • #6
      AR-glasögon binder ihop ledningssystem med befäl, CS Group

      Franska CS Group, www.csgroup.eu/en/, har i uppgift att med hjälp av AR, Augmented Reality (förstärkt verklighet), knyta ihop arbete i ledningssystemet med arbetet ute på skadeplatsen. Hårdvarumässigt har man testat både ett par äldre Optinvent OAR-2 samt Microsofts Hololens 2. Den förstnämnda fungerade hjälpligt med att ta emot textmeddelanden och presentera viss grundläggande kartdata medan Hololens 2 ger möjlighet till avancerat utbyte av information.

      I nuvarande fas i projektet kan man från ledningssystemet skicka ut larm-information och textmeddelanden till befälet ute. Man kan lägga ut ikoner som objekt ute på en skadeplats som markerar faror eller andra saker som kan knytas geografiskt och är viktiga att förmedla.

      I den sista fasen, som ska vara klar i februari 2023, ska man dessutom ha implementerat möjligheten med stöd på distans. Det vill säga att man med hjälp av bilden som skickas från Hololens till ledningssystemet kunna visa med pilar och annat hur vissa moment utförs på bästa sätt.

      Nedan är ett exempel på Remote assist från en annan bransch.

      Kommentera

      Annonser

      Kollapsa

      Working...
      X