Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Kostnad nytta för olika beredskapsnivåer och snabbhet på larm

Kollapsa
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

 • Kostnad nytta för olika beredskapsnivåer och snabbhet på larm

  I detta ämne samlas kunskap som handlar om kostnad kontra nytta för olika nivåer på beredskap och hur fort man kan komma till en brand- eller olycksplats och påbörja ett skadeavhjälpande arbete.

  Nyckelord: förlarm heltid deltid brandvärn förstainsatsperson anspänningstid fip

 • #2
  Att beställa och utforma räddningsinsatser, Räddningsverket - 2003

  Räddningsverket, tillsammans med räddningstjänsterna i Jönköping och Vaggeryd, arbetade 2003 fram en rapport om att beställa och utforma räddningsinsatser. I den rapporten konstaterar man i slutet (s. 68) att det behövs en modell för att kunna påvisa kostnad kontra nytta för den operativa verksamheten.
  Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

  Kommentera


  • #3
   Tidsfaktorns betydelse vid räddningstjänstens insatser, Räddningsverket - 20XX

   Räddningsverket har gett ut en publikation som bland annat tittar på vad kostnaden/sparandet blir beroende på om man kommer fortare eller långsammare till en räddningsinsats. Siffrorna här kan ligga till grund för kostnads/nytta-analyser vid förändring av den operativa organisationen.

   Tyvärr finns inte publikationen som en pdf (än?) men den går att beställa kostnadsfritt från MSBs publikationsservice >>>

   Kommentera


   • #4
    Exempel på beräkning, införande av förlarm, deltidsstation i Jönköping

    I den bifogade filen visar Jönköping hur man kan jämföra kostnad och nytta med olika beredskapsnivåer och och införande av förlarm. Beräkningen man gjort för en deltidsstation med ca 170 larm per år påvisar en nytta motsvarande 926 000 kr årligen genom att införa förlarm som ger en 45 sekunders tidsbesparing per larm.

    Det finns inga formler i Excelarket utan enbart en redovisning av siffrorna man kom fram till.
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

    Kommentera


    • #5
     Förkortade insatstider, Dalamitt - 2015

     Isabella Gärds har gjort ett elevarbete på SMO som tittar på olika organisationsformer och funktioner som kan medföra minskade insatstider. Ett intressant arbete som bland annat redogör för hur olika organisationer i Sverige arbetat med att korta insatstiderna och vilken betydelse det kan ha både avseende att minska skadan men också ökade möjligheter att rekrytera personal.
     Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

     Kommentera


     • #6
      Uppdaterade siffror om kostnad/nytta och räddningstjänst 2017

      Det finns en rapport som uppdaterat siffror i flera av de äldre kostnadnyttautredningar som finns. Den finns här: https://www.utkiken.net/forum/dokume...1139#post51139

      Kommentera

      Working...
      X