Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Bränder i flerbostadshus

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Bränder i flerbostadshus

    I detta ämne samlas olycksutredningar och insatsutvärderingar av bränder i flerbostadshus.

    Nyckelord: olycksutredning insatsutvärdering brand i byggnad flerbostadshus lägenhetsbrand
    Senast ändrad av PO; 2023-12-14, 06:38.

  • #2
    Lägenhetsbrand, Kuddbygränd, Rinkeby, RO2010-01

    Haverikommissionens rapport om en lägenhetsbrand på Kuddbygränd i Rinkeby och svaren på de rekommendationer Haverikommissionen gav.

    Bifogat finns också Boverkets svar på Haverikommissionens utredning av branden på Kuddbygränd i Rinkeby. Dessutom finns själva utredningen som Boverket baserar sitt svar på.
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
    Senast ändrad av PO; 2018-11-21, 13:36.

    Kommentera


    • #3
      Brand i Bronx med 17 döda, Lägenhetsbenämningar och imponerande räddningstjänstkommunikation. FDNY - 2022

      I nedanstående video kan man lyssna på radiokommunkationen i samband med lägenhetsbranden i Bronx med 17 omkomna. Om man lyssnar med start 8 minuter in i filmen så hör man hur larmcentralen säger en massa siffror och bokstäver samt något extra. Det är lägenhetsnummer och information om personer som ringt in till larmcentralen och deras belägenhet. Jag blev imponerad av hur mycket information man lyckas överföra på väldigt kort tid och att de faktiskt har ett system för att identifiera lägenheter i New York.

      Det visar sig att det finns en byggnadslag i New York som ställer krav på att det ska finnas uppmärkning av lägenhetsdörrar för att brandkåren ska kunna hitta till lägenheter enkelt. I systemet finns också ett sätt att märka ut huvudingången och om det är en etagelägenhet om den extra våningen finns uppåt eller nedåt. Bifogat finns en pdf med deras regler. På sidan 12 finns exempel på hur uppmärkningen ska göras.

      Det finns mer att imponeras över vad gäller radiokommunikation och ledning av insats om man vill lyssna på hur allt utspelade sig.

      Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

      Kommentera


      • #4
        Dödsbrand med snabb brandspridning i flerbostadshus, Ånge - 2021

        Särskilds olycksutredning genomförd av Medelpads Räddningstjänstförbund med syfte till att klarlägga orsakerna till olyckan, olycksförloppet och hur insatsen genomförts.

        En av de föreslagna åtgärderna var att Boverket borde utreda hur dörrstängare i denna typ av byggnader skulle kunna införas. Boverkets tankar kring detta finns här >>>
        Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
        Senast ändrad av PO; 2023-01-10, 08:13.

        Kommentera


        • #5
          Ovanligt stor rökspridning vid brand i flerbostadshus, Stockholm - 2023

          En utredning efter en lägenhetsbrand på Döbelnsgatan i Stockholm där man fokuserat på orsaken till den omfattande rökspridningen. Byggnaden var byggd på 1970-talet enligt BABS 1967/SBN 67.

          Utredningen innehåller analyser av både brandspridnings- och rökspridningsförloppen i byggnaden.

          Utredningen är avgränsad till att beskriva händelsens förlopp med avseende på den byggnadstekniska utformningen och insatsens inledande genomförande. Utredningen behandlar inte orsaken till branden.

          Branden har spridit sig från lägenheten ut i korridoren och rökfyllt hela korridoren på bottenplanet. Utrymning via bottenplan hindras av branden som pågår i korridoren på bottenplanet vilket också är den utrymningsväg som leder ut till det fria från trapphuset. Trapphuset rökfylls via dörrar mot brandkorridoren och rökspridning sker till korridorer på samtliga våningsplan via trapphus, hisschakt och ventilation. Rökspridning till flertalet lägenheter sker via frånluftsventilationen samt genom otätheter i lägenhetsdörrar, som vetter mot de rökfyllda korridorerna.
          Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

          Kommentera


          • #6
            Lägenhetsbrand med lärdomar, Trollhättan - 2022

            En lägenhetsbrand där utredarna reflekterar över en bra åtgärd med att snabbt få vatten på branden från utsidan samtidigt som rökdykning påbörjas, vikten av att släckenheten placeras så att höjdfordonet kan få plats, vikten av en tidig alarmering av förstärkande resurser, vikten av tillsyn på flerbostadshus samt flera andra saker.​
            Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

            Kommentera

            Annonser

            Kollapsa

            Working...
            X