Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Flexskift / dagstyrka

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Flexskift / dagstyrka

    I detta ämne samlas kunskap om användande av dagstyrkor / flexskift inom räddningstjänsten.

    Nyckelord: dagstyrka flexskift

  • #2
    Karlstad, Flexstyrka - 2014

    Bifogat finns filer som beskriver Karlstads flexstyrka. Både historiskt samt hur upplägget är inför uttagningen 2014.
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

    Kommentera


    • #3
      Eskilstuna, Blandschema med processbrandmän - 2013

      Eskilstuna har ett system med processbrandmän som arbetar i blandschema. Så här säger Lars Lagebo om upplägget:
      Vi har provat oss fram i Eskilstuna. Vi har haft en ren dagstyrka (med beredskap) under 5 år (2006-2011).

      Vi har haft kombitjänster under 2012, där man arbetade dagtid i 2 månader och skift i 2 månader, om vartannat. Vid utvärderingen av det här så visade det sig att det var problem att blanda Bilaga E och AB samt att personalen upplevde det otydligt med chefskapet.

      Sedan januari 2013 så har vi provat ett system i blandschema, där vi inrättat 12 tjänster som vi kallar processbrandmän. Alla har tillhörighet till varsitt skiftlag med en styrkeledare som närmsta chef. Kort beskrivet kan man säga att 3 brandmän delar på 2 tjänster i skift och en dagtidstjänst. Varje skiftpass så är en av de tre ledig, för att istället göra den tiden på dagtid vid annat tillfälle. Idén fick vi av Medelpad, som haft ett liknande system i 3-4 år. Skillnaden som vi gjorde var, att istället för att 2 brandmän delade på en tjänst i skift och en på dagtid, så har vi valt att göra det på tre (två skifttjänster och en dagtid). Tack vare den lösningen så har vi fått ett schema som uppfyller Bilaga E, med allt som det innebär (pensionsålder, fast OB mm). Detta förutsätter 12 veckors ren skifttjänst för samtliga processbrandmän under sommarsemestern.
      Brandmännen har till viss del samma arbetsuppgifter vad gäller utbildning och information, men på övrig tid så har de enskilda arbetsområden de arbetar inom.
      Vi har kört i snart 10 månader, och signalen jag fått från personalen är att det fungerar…
      Alla processbrandmän har sökt sina tjänster, ingen har tvingats över på det nya schemat. Till att börja med hade vi en vakans, men sedan juni har vi fyllt alla 12 platserna. De som jobbar i processchema ser fördelarna att vara lediga var tredje nattpass och helgpass, större möjlighet att utveckla sig själv inom olika områden samt givetvis en något högre lön.

      Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

      Kommentera


      • #4
        Flexskift, Dalamitt

        Dalamitt tittade under en period på möjligheten att införa ett flexskift. Bifogat finns en del dokument som kan ge en inblick i vilka frågeställningar man ställdes inför och vilka överväganden som gjordes.

        Så här kommenterar Staffan Willershausen deras arbete:
        "Vi införde ingen dagtidsstyrka-femte skift efter vi hade utrett det hela i projektform. Förslaget från projektgruppen var att det skulle införas. Motförslaget från dåvarande styrkeledarkollektiv var att inte införa styrkan utan att de skulle fortsätta med att avdela personal till de uppgifter som tilldelades. Ett annat motförslag som projektgruppen diskuterade var att med ett femte skiftlag så specialiserar man brandmannen genom att endast vissa jobbar med de breda uppgifterna och det stora flertalet bara jobbar med de operativa uppgifterna. Vi har och hade också, 9 kombiBm som jobbar beredskapspass mån-fre, lediga schemapass fre. kv.-sön kv. vilket omfördelas till dagtidspass. 5 av dessa tjänster är mot olycksförebyggande enheten, stöd till enskild- tillsyn-skolutb. Övriga 4 är mot Räddningsenheten, automatlarm-VMA, andn.skydd, körutb-ledningsstöd. Detta gör att utrymmet för ett femte skift minskar.

        Det som sedan har hänt under det senaste handlingsprogrammet är att vi sparat in 6 operativa tjänster från 73 ned till 67 fördelade på 6 insatsledare (var 8) och 61 Bm/SL (var 65). I dessa ingår alltså kombiBm. Det udda antalet Bm/SL beror på en specialtjänst för en Bm. Våra minimistyrkor är fortfarande 1+5, 8 skiftlag fördelade på stationerna Borlänge och Falun. Konsekvensen av neddragningen av tjänster är att personalplaneringen har ökat och jag har det som huvuduppgift nuförtiden men även ökad hantering för den enskilde SL.
        En utveckling har blivit att vi har en extern personalpool som bildas av de som jobbat som sommarvikarier och erbjuds anställningspass fram till nästa sommarvikarierekrytering. De består dels av egna deltidare vilket är då möjliga att kalla in – enkel hantering, samt av personer som är deltidare i kringliggande rä.tj eller har gått SMO och har andra jobb. De senare får då en visstidsanställning för varje tillfälle – mer hantering. Denna personalpool får bara jobba max 300 dagar för att undvika LAS-företräde. Enda sättet för att bli tillsvidareanställd är att bli utvald i en sådan speciell rekrytering.

        Nuvarande operativa chef – chef Räddningsenheten vill att ”vi” ska se över andra lösningar för personalplaneringen. Det som man kan göra som principval är om personalnumerären ska fördelas ut på grupperna med följd att ev. +-numerär ligger på grupperna eller om det ska planeras +-0 och ”övertalig tid” ska ligga i någon form av tidsbank eller på ett ”femte skiftlag”. Det som varje organisationen måste analysera är om övertaligheten kommer att bli en styrka som kan lösa uppgifter del av eller hela året, eller kommer att användas för att täcka frånvaro på skiftlagen. Vad blir det kvar när man tar hänsyn till sjukfrånvaro, föräldraledigheter och frånvaro för möten o utbildning. Vi-jag inom RDM ser ju att de yngre generationerna av Bm tar betydligt mer ut föräldraledighet i jämförelse med för 10 år sedan."

        Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
        Senast ändrad av PO; 2013-11-06, 07:45.

        Kommentera


        • #5
          Kombischema Dalamitt

          Dalamitt delar med sig av sitt schemaupplägg och avtalsbilaga för sina kombibrandmän. Så här skriver Staffan Willershausen om detta:
          Här kommer lite underlag från RDM som framförallt visar schema över året.
          Vi har totalt 8 st kombibrandmän- 1 per skiftlag varav 5 st jobbar inom Olycksförebyggande enheten (fr. 1/10 Samhällsskyddsavdelningen) och 3 st inom räddningsenheten (fr. 1/10 Räddningsavdelningen). De har dels ledigt alla helgpass från fredag natt t.o.m. söndag natt samt högre grundlön men lägre Ob-ersättning. Kombischema utom under de 12 veckor det är sommarsemesterperiod, då är de Bm 100% på skiftlag. Just nu har vi en kombitjänst inom Olycksförebyggande vakant p.g.a. tjänstledighet för pröva annat jobb och då valt att erbjuda annan brandman att få kombitjänst fram till årsskiftet och med sysslor inom Räddningsenheten, fordonsunderhåll. Vi gjorde liknande 2012 då en kombiBm var föräldraledig, att en annan Bm fick gå på kombischema och då jobba upp funktionen utryckningskörning (kartläggning, utbildningskoncept o.dyl.).

          Några kombitjänster får även på skifttid jobba med sina kombiuppgifter (myndighetsutövning, automatlarm, brandvatten och andningsskyddsverksamheten).
          Det kan vara bra att värdera om kombibefattningarna ska vara fasta och tidsbegränsade blandat. Då kan man på några tjänster och funktionerna få stabilitet och långsiktighet, t.ex. myndighetsutövning. På de tidsbegränsade tjänsterna kan man få möjligheten att jobba upp en funktion som sedan ska implementeras i övriga organisationen och lösas mer av rutinkaraktär. En form av projektledarroll.

          Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

          Kommentera


          • #6
            Värends schemaavtal kombibrandmän - 2014

            Bifogat finns Värends avtal om schema för sina kombibrandmän.
            Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
            Senast ändrad av PO; 2014-10-22, 10:40.

            Kommentera

            Annonser

            Kollapsa

            Working...
            X