Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Rening, destruktion av PFAS-förorenat vatten

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Rening, destruktion av PFAS-förorenat vatten

    I detta ämne samlas kunskap om rening av vatten från PFAS, polyfluoroalkylerade ämnen.

    Nyckelord: skum skumvätska b-skum AFFF sanering PFAS PFOS destruktion
    Senast ändrad av PO; 2020-11-24, 13:21.

  • #2
    MSB Revinge tar hand om släckvattnet från övningsfältet - 2011

    Släckvatten på övningsfält innehåller många olika miljöfarliga ämnen. Det är restprodukter från bränder och restprodukter från släckmedel. MSBs skola i Revinge har tagit ett helhetsgrepp för att minska sin miljöpåverkan från sina övningar. Det bifogade dokumentet beskriver systemet i mer detalj. Man ska dock bortse från kostnaderna som omnämns då det skett förändringar i den slutliga lösningen som nu finns på plats.

    Allt använt släckvatten renas i flera steg innan det slutligen används för bevattning av en energiskog. Skogen förbränns vart tredje år i en anläggning som tar hand om de föroreningar som finns i träden.

    Förutom den tekniska beskrivningen som tagits fram av experter på området har jag gjort en kort sammanfattning av systemet med lite bilder av anläggningen.

    Nyckelord: övningsfält reningsanläggning salix energiskog skum PFOS PFAS
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
    Senast ändrad av PO; 2020-11-24, 13:29.

    Kommentera


    • #3
      Amerikanska flygvapnet ska destruera PFOS med ljudvågor - 2016

      Amerikanska flygvapnet håller på att utveckla en metod för att destruera sina förråd med oanvänd skumvätska som innehåller Polyfluorerade kemikalier. Experiment har visat att det går att "skjuta" sönder fluormolekylerna med ljudvågor vilket sönderdelar dem till fluor, sulfater, koldioxid och vatten. Just detta påverkar kanske inte svensk räddningstjänst, men kanske kan man tänka sig att det utvecklas saneringsmetoder baserat på denna teknik.

      Läs mer här: http://www.firerescue1.com/hazards-h...nlid=122267063

      Kommentera


      • #4
        RISE startar en testbädd för att hitta ersättningsmedel för skum med PFAS-innehåll samt att rena från PFAS - 2019

        Testbädd PFAS söker testare för att hitta ersättningsmedel till PFAS-innehållande brandskum och dessutom hitta saneringsmetoder för PFAS-kontaminerad jord och vatten.

        www.ri.se/sv/vad-vi-gor/projekt/testbed-pfas

        Läs mer i den bifogade filen, och om du har tankar om metoder eller släckmedel som kan ersätta PFAS-baserat skum så anmäl detta till testbädden på testbedpfas@ri.se senast den 10 januari 2020.
        Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
        Senast ändrad av PO; 2019-12-11, 12:53.

        Kommentera


        • #5
          Rening av brandövningsdamm, Karholmen, Storgöteborg och MSB Eria - 2020

          Räddningstjänsten Storgöteborg har en damm på övningsfältet Karholmen där det finns föroreningar av bland annat PFOS. I strävan efter att hitta en bra reningsmetod som renar vattnet på ett kostnadseffektivt och miljövänligt sätt har Räddningstjänsten tillsammans med MSBs Eria-projekt och WIN-Water satt upp en testbädd där man testar flera olika system för att rena branddammens vatten. Resultaten från försöken kommer att presenteras senare men redan nu finns det värdefull information att dela som fylls på nedan i detta ämnet.

          Film om Eria
          Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

          Kommentera


          • #6
            Rening av branddamm med salamandrar, Karholmen - 2020

            Storgöteborgs brandvattendamm för övningsfältet på Karholmen är en reservoar för vatten som används på övningsfältet och sen cirkulerar tillbaka till dammen. I dammen finns bland annat PFOS. Dessutom är dammen ett tillhåll för vattensalamandrar som är fridlysta. Fridlysning innebär att det är förbjudet att medvetet skada eller döda salamandrarna. Pumpning för rening är en åtgärd som skulle kunna skada djuren.

            I de bifogade filerna finns en rapport med en inventering av groddjur och förslag på åtgärder för att kunna köra med reningsverk på ett säkert sätt för salamandrarna. Dessutom finns ett samråd med Länsstyrelsen som beskriver problemet.
            Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

            Kommentera


            • #7
              Miljöförvaltningens krav i samband med vattenreningsverksamhet på övningsfält - 2020

              I samband med vattenrening av branddammen på Karholmens övningsfält krävdes en anmälan till Miljöontoret enligt 28 § förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Anmälan bifogas nedan liksom Miljökontorets krav för att genomföra rening av PFOS-förorenat vatten.
              Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

              Kommentera


              • #8
                Reningsverk Karholmen, Summit Green Tech - 2020

                I Storgöteborgs, MSB Eria och WIN Waters testbädd för PFAS-reningsanläggningar på Karholmen står Summit Green Tech för ett av dem. Det är en reningsteknik som bygger på en värmebehandlad torv som vattnet filtreras igenom. Jag har tidigare skrivit om denna typ av rening här http://www.utkiken.net/agenda-2030-o...9105#post49105

                Med denna metod skickas torven, som sugit åt sig föroreningarna, när den är förbrukad till destruktion.
                Senast ändrad av PO; 2020-11-24, 12:19.

                Kommentera


                • #9
                  Reningsverk Karholmen, Aquarden Technologies - 2020

                  I Storgöteborgs, MSB Eria och WIN Waters testbädd för PFAS-reningsanläggningar på Karholmen är en av anläggningarna från danska Aquarden. Deras teknik för att hantera PFAS består av två steg. Det första är att filtrera det förorenade vattnet genom en filtreringsmassa som skiljer ut föroreningarna I andra steget behandlas de utfiltrerade föroreningarna med en metod där det förorenade vattnet värms upp och utsätts för ett stort tryck. Tillsammans gör trycket och temperaturen att vattnet blir i en superkritisk form där en av sakerna som inträffar är att PFOS och PFAS bryts ner i sina beståndsdelar.

                  I det aktuella fallet för Karholmen är det så små mängder PFAS att det inte lönar sig att sätta upp det sista reningssteget på plats utan istället transporterar man den förorenade filtermassan till Danmark där destruktionen av föroreningarna sker.

                  https://stateofgreen.com/en/partners...ter-oxidation/

                  Aquarden offers total solutions for complete and sustainable treatment of wastewater with hardly-degradable organic pollutants.

                  Kommentera


                  • #10
                    Upphandlingar av sanering av övningsfält

                    Det finns ett ämne på Utkiken med upphandlingsunderlag där man handlat upp PFAS/PFOS-rening av övningsfält och övningsanläggningar. De samlas här >>>

                    Kommentera


                    • #11
                      Beskrivning av innovationssamarbetet om testbädd Karholmen - 2020

                      Bifogade presentation beskriver innovationssamarbetet MSB-Eria och Räddningstjänsten Storgöteborg vad gäller att upprätta en testbädd för PFAS-rening på brandövningsfältet Karholmen.
                      Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

                      Kommentera


                      • #12
                        Rening och provtagning av vatten och sediment, MSB Revinge - 2020

                        En rapport som beskriver utförd provtagning av vatten och sediment på MSBs övningsfält på Revinge. Förutom mätdata och analyser redovisas i slutet av rapporten också en undersökning av varför man hade väldigt höga kväve- och fosforhalter i vattnet från en tvätthall.

                        Denna rapport redovisades som en del i kunskapsutbytet via ERIA.
                        Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

                        Kommentera

                        Annonser

                        Kollapsa

                        Working...
                        X