Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Att tolka Arbetstidslagen

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Att tolka Arbetstidslagen

    Att tolka en lagtext är inte alltid det lättaste. Jag är inte heller någon expert utan vänder mig till Arbetsmiljöverket för att få svar på de frågor som Utkikens kunder har.

    Nyckelord: Arbetstidslagen ATL lagtext lag tolka tolkning

  • #2
    2 § Lagen gäller inte: personer i arbetsledande ställning

    ATL, "2 § Lagen gäller inte:
    arbete som utförs av arbetstagare som med hänsyn till arbetsuppgifter och anställningsvillkor har företagsledande eller därmed jämförlig ställning eller av arbetstagare som med hänsyn till sina arbetsuppgifter har förtroendet att själva disponera sin arbetstid,"

    Ragnar Kristensson på Arbetsmiljöverket berättar att denna lagparagraf tolkas med stor restriktivitet. Förvaltningschefer på räddningstjänsten ingår i undantagen. Han vill dock inte sträcka sig längre ner i organisationen. Det finns dock exempel på avdelningschefer vid kommunens fritidskontor som är undantagna.

    Min egen, högst personliga, tanke kring detta undantag för är som följer. Andemeningen i undantaget är att personer som helt styr sin arbetstid kan få fortsätta göra detta. Personal i beredskap eller jour styr dock inte sin arbetstid oavsett vilken nivå inom organisationen man har. Därför bör väl arbetstidslagen gälla för samtliga som ingår i beredskap/jour?!

    / PO

    Kommentera

    Annonser

    Kollapsa

    Working...
    X