Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Kan kårer utbilda själva när 2007:7 träder i kraft?

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Kan kårer utbilda själva när 2007:7 träder i kraft?

    Det diskuteras nu om man efter att AFS2007:7 träder i kraft inte längre behöver utbilda sin personal på skolorna, Revinge, Sandö o.s.v. Inget ackrediterat krav föreligger utan klarar man att utbilda själv inom förbundet, på den enskilda räddningstjänsten enligt det utbildningskrav som följer med nya AFS så är den utbildade klar för att arbeta i en rökdykarinsats. Kan detta verkligen vara möjligt?


    Nyckelord: afs 2007:7 utbildning
    Senast ändrad av SofiaFrindberg; 2010-04-03, 08:49.

  • #2
    Svar från Arbetsmiljöverket

    Arbetsmiljöverket har aldrig angett någon särskild leverantör av utbildningar för räddningstjänsten eller ställt krav på ackreditering av denna tjänst. Syftet med kraven på utbildning, enligt 19 § i AFS 2007:7, är dock att förebygga att rök- och kemdykare skadas i arbetet. Därför har verket utvecklat bilaga 1, som behandlar minimikraven beträffande utbildning och övning, samt flyttat över bilagan från kommentardelen (se AFS 1995:1) till föreskriftens kravdel i de nya reglerna. I sammanhang vill jag uppmärksamma på att även föreskrifterna om systematiskt arbetsmiljöarbete (6-7 §§, AFS 2001:1) bör begrundas.

    Om utbildningarna genomgår någon form av kvalitetssäkring och utbildarna låter sig ackrediteras är detta naturligtvis positivt då en kvalitetssäkring bör borga för att innehållet och utbildningsnivån inte förändras okontrollerat över tid samt att lärarnas kompetens garanteras.

    Eftersom det har aviserats att räddningsverket kan komma att lägga ned några av sina skolor är kvalitetsfrågorna beträffande utbildningen högaktuella, men några formella krav på kvalitetssäkring av t.ex. brandmannautbildning finns inte från Arbetsmiljöverkets sida och kommer sannolikt heller inte att ställas.

    Arbetsgivaren ansvarar för arbetsmiljön. Arbetsmiljöverket utfärdar föreskrifter och utövar tillsyn över att reglerna efterlevs. Efterlevnaden av regelverket kan bli föremål för granskning vid en inspektion och eventuella brister i t.ex. nödvändig utbildning kommer då att tas med i inspektionsmeddelandet med krav på åtgärder. Om det sker en olycka kommer man i utredningen att söka fastställa om det finns brister i bl.a. arbetsmiljön som bidragit till eller orsakat olyckan. Detta kan gälla t.ex. utbildningsrelaterade faktorer. Om så är fallet kan det medföra påföljder för den ansvarige.

    Vänligen

    Tommy Eriksson Wikén
    Senast ändrad av PO; 2007-12-13, 13:05.

    Kommentera

    Annonser

    Kollapsa

    Working...
    X