Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Fördelning av operativa arbetsmiljöuppgifter

Kollapsa
Detta är ett fastnålat ämne.
X
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Fördelning av operativa arbetsmiljöuppgifter

    Utkiken har tagit fram en modell för fördelning av arbetsmiljöuppgifter operativt. Modellen kan användas i all fördelning av arbetsmiljöuppgifter men i detta Excelarket är samtliga AFS:er inventerade med avseende på operativ räddningstjänst och nerbrutna på uppgiftsnivå med totalt mer än trehundra arbetsmiljöuppgifter.

    Arbetsmiljöuppgifter ska fördelas skriftligt i organisationer med fler än 10 anställda.

    Även om man väljer att inte använda just denna modellen för att fördela arbetsmiljöuppgifter kan listan med fördel användas som checklista för att kontrollera om man missat några arbetsmiljöuppgifter i sin egen fördelning. Den bifogade listan är väldigt detaljerad. Varje arbetsgivare kan bedöma hur detaljerad fördelning man behöver göra baserat på vilken risk som finns för personskada och mottagarens kompetens. Vissa av uppgifterna i listan passar ibland bättre i en instruktion än i en uppgiftsfördelning. Det måste bedömas i det systematiska arbetsmiljöarbetet.

    I listan saknas alla arbetsmiljöuppgifter som ska komma ut ur riskbedömningsarbetet under det systematiska arbetsmiljöarbetet.

    Det som är speciellt med operativ räddningstjänst är att det finns två typer av organisationer som verkar parallellt. Dagtidsorganisationen och den operativa organisationen. Dessutom kan med gränslös räddningstjänst personal från flera olika arbetsgivare samarbeta på olika nivåer i en gemensam skadeplatsorganisation. Det innebär att man som arbetsgivare måste vara extra tydlig i sin fördelning av arbetsmiljöuppgifter.

    Arbetsmiljöuppgifter kan fördelas utanför den egna organisationen.

    Bifogad är den första versionen som släpps i ett större sammanhang och jag tar tacksamt emot synpunkter både på modellen och innehållet.

    mejla po@utkiken.net
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
    Senast ändrad av PO; 2011-03-16, 14:22.

  • #2
    Vad är en arbetsmiljöuppgift som ska fördelas?

    Under mitt arbete med att ta fram utbildningsunderlaget om operativa arbetsmiljöuppgifter hade jag en mejldiskussion med en jurist på Arbetsmiljöverket. Den handlar om vad som ska ingå i den skriftliga fördelningen av arbetsmiljöuppgifter enligt AFS 2001:1 om systematiskt arbetsmiljöarbete.
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

    Kommentera

    Annonser

    Kollapsa

    Working...
    X