Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

TBOS (flygfoto)

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • TBOS (flygfoto)

    FFK eller Frivilla Flygkåren www.ffk.se har sedan 2005 jobbat med att ta fram ett system där man med enkla medel kan fotografera från ett flygplan och skicka bilder till en server på marken. Avsikten är att ge t.ex. en räddningsledare en bra överblick av en situation eller händelse nästintill i realtid. Även myndigheter skall kunna få hjälp vid extraordinära händelser

    Man kallar systemet TBOS och det står för Tag Bild Och Sänd

    Piloten använder en iPad och en systemkamera för att från luften ta och sända bilder till en server där räddningsledare/myndigheter kan logga in sig för att se bilderna och bilda sig en uppfattning över hur situationen på platser är och på det sättet skicka rätt resurs till området. Överföring av bilder från kameran till iPad sker trådlöst. Från iPad och till server skickas bilderna på 3G-nätet eller Net1 (450 Mhz, gamla NMT450)

    Med hjälp av GPS:er i både iPad och kamera loggas flygplanets position löpande, och alla bilder som tas ges en sk. GEO-tag som visar var bilden tagits. När man loggar in på TBOS-servern kan man enkelt se var bilderna är tagna och med kartans hjälp leda ex. vis ett fordon till platsen.

    Ledningspersonal kan se var planet befinner sig då TBOS-systemet löpande kan skicka en position till servern. Detta ger möjligheten att även ge instruktioner till planet medan det fortfarande är i luften.


    Vill du veta mer, kontakta Hans Jörnén Stf flygchef på FFK hans@ffk.se 0155-20 90 97

    FFK har tillstånd av Luftfartsstyrelsen att utföra många olika uppdrag i samhällets tjänst. Att nyttja FFK är billigt för kommuner, brandförsvar, räddningstjänst, militär, polis etc. etc. Ersättningen till FFK för utförda uppdrag är en bråkdel av vad det kostar att nyttja flygplan och helikoptrar hos Polisen eller Försvarsmakten. FFK:s piloter och observatörer ställer upp utan ersättning. FFK utför endast uppdrag för myndigheter och motsvarande organisationer. FFK konkurrerar inte med kommersiella bolag, utan är endast ett komplement när dessa resurser inte räcker till.
    Klicka på bilden för större storlek

Namn:	        TBOS iPad.jpg
Visningar:	1
Storlek:	9,8 kB
ID:     	37999 Klicka på bilden för större storlek

Namn:	        TBOS wifi.jpg
Visningar:	1
Storlek:	1,5 kB
ID:     	38001Klicka på bilden för större storlek

Namn:	        TBOS kamera.jpg
Visningar:	1
Storlek:	20,2 kB
ID:     	37998

    Bilden nedan visar hur det kan se ut när du har loggat in på TBOS och valt din insats där piloten laddat upp bilder. Man får på karta var bilden är tagen och du kan sedan även öppna bilden för detaljerad visning
    Klicka på bilden för större storlek

Namn:	        TBOS kartbild.jpg
Visningar:	1
Storlek:	21,6 kB
ID:     	38002

    Bilden nedan visar rutten som planet har flugit
    Klicka på bilden för större storlek

Namn:	        TBOS ruttbild.jpg
Visningar:	1
Storlek:	22,3 kB
ID:     	38003
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

Annonser

Kollapsa

Working...
X