Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Avskiljning mellan byggnader enligt BBR 5:61

Kollapsa
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

 • #31
  Placering av friggebod, Boverket - 2022

  Boverket besvarar en fråga gällande vilket avstånd friggebod skall placeras från bostadshus.
  Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

  Kommentera


  • #32
   Avskiljning mellan småhus i tre plan, Boverket - 2021

   Boverket besvarar en fråga gällande avskiljning mellan småhus i tre plan:

   Enligt 5:22 Byggnadsklasser, framgår det att småhus kan förekomma i tre plan och ändå räknas som en BR2-byggnad. När man senare ska se över avskiljningskrav mellan småhus säger 5:611 Småhus m.m. följande:
   ”Allmänt råd Avståndet mellan småhus, mellan komplementbyggnader eller mellan komplementbyggnader och småhus kan vara mindre än 8 meter om de uppförs enligt tabell 5:611...”

   Senare i samma allmänt råd nämns det att småhus med ett våningsplan samt vindsplan eller småhus med två våningsplan bör delas in i grupper om högst 800 m2 sammanlagd byggnadsarea och skiljas av i REI 60-M eller med ett avstånd mellan grupperna på minst 8 meter.

   Som ni märker saknas det ett alternativ för småhus med tre våningsplan. Det vill säga att det rent teoretiskt är lägre krav på småhus i tre plan än för småhus i 1-2 plan, eftersom det inte ställs krav på grupper.

   Jag finner detta mycket otroligt och undrar om ni egentligen menar att småhus i tre plan ej ska använda sig av tabell 5:611 eller att småhus med tre våningsplan också skiljas av i grupper?
   Hur är det tänkt att småhus i tre våningsplan ska skiljas av från varandra?​
   Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

   Kommentera


   • #33
    Förtydligande gällande skydd mot brandspridning mellan byggnader, Boverket - 2022

    Boverket besvarar en fråga om ett förtydligande gällande tabellen på Boverkets hemsida avseende den förenklade modellen ”skydd mot brandspridning mellan byggnader” i detta fall gällande avstånd 2-5 meter:

    Frågan lyder, om komplementbyggnaden uppfyller EI30 i vägg och tak (saknar fönster och dörr mot huvudbyggnad kan då huvudbyggnaden innehålla mer glas än 1 kvm och kan en ytterdörr vara oklassad?
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

    Kommentera


    • #34
     Skärmtak/altantak, Boverket - 2021

     Boverket besvarar en fråga gällande hur reglerna för brandspridning tillämpas mellan två fastigheter där ett nytt skärmtak/altantak ska byggas:

     ...Ska det tolkas som att skärmtaket räknas som det bostadshus det är fäst i och därmed ska tabell 5:611 användas? (Småhus mot småhus). Eller räknas skärmtaket med tre öppna väggar som komplementbyggnad, som i fallet av en carport? Ska brandskyddet då läggas bara på ena byggnaden? ”Eftersom en öppen sida i en carport inte kan utföras med brandteknisk klass behöver brandskyddet därför läggas i den andra byggnaden”. Hade det rört sig om öppna balkonger så tolkar jag de som att det räknas som småhus mot småhus och mäts från balkongplatta mot balkongplatta?
     Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

     Kommentera

     Annonser

     Kollapsa

     Working...
     X