Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Brandavskiljning av sammanbyggda byggnader upp till 2 våningar

Kollapsa
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

 • Brandavskiljning av sammanbyggda byggnader upp till 2 våningar

  I detta ämne samlas frågor till, och svar från, Boverket som handlar om brandavskiljning mellan sammanbyggda byggnader upp till två våningar.

  Nyckelord: brandavskiljning brandsektionering sammanbyggda byggnader

 • #2
  Brandavskiljning enligt BBR 5:61 om sammanbyggda byggnader

  Boverket besvarar nedanstående fråga om sammanbyggda byggnader:
  Vad gäller för krav mellan sammanbyggda byggnader (upp till 2 våningsplan) där varje enskild byggnad utgör en brandsektion enligt BBR tabell 5:561?

  Enligt BBR 5:243 så definieras begreppet brandsektion som ”en avskild del av en byggnad inom vilken en brand kan utvecklas utan att sprida sig till andra delar av byggnaden eller andra byggnader. Brandsektionen ska vara avskild från byggnaden i övrigt med brandväggar och bjälklag eller motsvarande så att brandspridningen inom och mellan byggnader begränsas.”

  Enligt BBR 5:61 allmänt råd står det att ”Tillfredställande skydd erhålls om brandspridning mellan byggnader begränsas med skydd som motsvarar det högsta kravet för brandceller eller brandväggar i respektive byggnad.”

  Det som jag har svårt att tolka är om jag har två sammanbyggda byggnader (upp till 2 våningsplan) utan brandväggar inom respektive byggnad, men där varje byggnad utgör en brandsektion, vilken sorts gräns krävs då mellan byggnaderna?

  Vissa i branschen tolkar situationen som att det räcker med brandcellsgräns EI 30, eftersom ingen av byggnaderna har någon brandvägg. Enligt BBR 5:61 så uppfylls därmed högsta kravet för brandceller eller brandväggar i respektive byggnad. Andra i branschen tolkar situationen som att det krävs brandvägg mellan aktuella sammanbyggda byggnader, därför syftet är att begränsa brandspridning både inom byggnaden och mellan byggnader enligt BBR 5:243 då respektive byggnad utgör en brandsektion.

  Vilken tolkning är rätt enligt förenklad dimensionering?

  Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

  Kommentera

  Annonser

  Kollapsa

  Working...
  X