Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Lärdomar om rökluckor och dess funktion

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Lärdomar om rökluckor och dess funktion

    I detta ämne samlas lärande om rökluckor och dess funktion som kommit fram efter insatser.

    Nyckelord: rökluckor röklucka

  • #2
    Utdrag ur ett mejl som kom från Sebastian Thuns på Rsyd där vi får lära oss om en felfunktion på en röklucka som tydligen inte är helt ovanlig.

    "Förra veckan hade vi en kraftig lägenhetsbrand i Malmö i markplan i ett 8-våningshus. Dörr mellan lägenhet och trapphus stod öppen vid framkomst. Detta innebar självklart kraftig rökutveckling och höga temperaturer i trapphuset (hela trapphuset rökfyllt). Rökluckan fungerade inte vilket såklart gjorde insatsen mycket komplicerad och mer riskfylld för de boende (rökluckan är A och O i dessa situationer).

    Turligt nog hade detta trapphuset även öppningsbara fönster upp till plan 6 som öppnades eftersom rökluckan inte fungerade. Rökluckan öppnades manuellt inifrån en bit in i insatsen, dock var detta svårt eftersom avståndet upp från stannplanet till rökluckan var stort (stege användes) samtidigt som utrymmet var rökfyllt. Tänk om trapphuset saknat fönster (som de flesta gör) och om rökluckan inte gått öppna manuellt (större avstånd upp etc.) eller varit fläkt istället för lucka som inte startat. Då hade det varit ett ännu tråkigare scenario att hantera och alternativen att få trapphuset rökfritt mycket mycket begränsat!

    Nu till varför rökluckan inte fungerade… Jag har tillsammans med våra olycksutredare varit ute på plats för att undersöka vad som egentligen gick fel med rökluckan. Rökluckan hade testats detta året helt enligt rutiner/SBA. Nedan finner ni vad vi kom fram till.

    Den första hypotesen kring den bakomliggande orsaken var att kabel mellan manöverdon röklucka och röklucka eventuellt hade brunnit av till följd av det kraftiga brandförloppet ut i trapphuset och således varit orsaken till felfunktionen. När jag var på plats kunde vi konstatera att så inte var fallet och om det hade inträffat hade rökluckan öppnat då magneten släpper om det blir strömbortfall (24V) eller kretsen bryts, precis som det ska vara. Detta provade vi även ute på plats vilket fungerade som avsett (magneten släppte alltså när vi kopplade bort strömmen).

    Felet till att rökluckan inte öppnade var istället i manöverdonet på bottenplan (som ska bryta kretsen). Manöverdonet består av en brandkårscylinder (se bild) där brandkårsnyckeln ska slå till en brytare som gör så att magneten släpper och rökluckan öppnar. För att brandkårsnyckeln ska kunna slå till denna brytare finns där en plast-tapp inne i manöverdonet som ”spetsen” på brandkårsnyckeln ska slå till. Denna plast-tapp var knäckt inne i manöverdonet vilket innebar att brandkårsnyckeln bara roterade runt i cylindern utan att brytaren slogs till.

    Dessa brandkårsbrytare kan vara lite känsliga och liknande har hänt på en räddningshiss här i Malmö (brandkårscylindern felfungerar). Aktuell lösning med nyckelbrytare förekommer på många ställen är min uppfattning så det kan vara bra att ha med sig detta i bakhuvudet och på sikt kanske göra dessa mer robusta från tillverkare alternativt fasa ut och köra med knapp/brytare bakom låst lucka. Vidare kan jag informera om att smälblecket på rökluckan inte hade ”aktiverat” vilket tyder på att temperaturen uppe i trapphuset inte var över 72 grader (dock rökfyllt). Denna typ av röklucka kan öppnas inifrån och utifrån manuellt (vilket man också gjorde under insatsen). Bifogar enkla bilder för den intresserade."

    Klicka på bilden för större storlek  Namn:	        röklucka.jpg Visningar:	0 Storlek:	13,7 kB ID:     	64352 Klicka på bilden för större storlek  Namn:	        magnet.jpg Visningar:	0 Storlek:	18,8 kB ID:     	64353 Klicka på bilden för större storlek  Namn:	        nyckelbrytare.jpg Visningar:	0 Storlek:	24,1 kB ID:     	64354 Klicka på bilden för större storlek  Namn:	        plastbit.jpg Visningar:	0 Storlek:	15,5 kB ID:     	64355

    Kommentera


    • #3
      Oväntad felkälla minst sagt.
      Intressant tanke med att ha en brytande ”knapp” i stället.
      Det finns ju samma möjlighet till fel även på en sån.

      Jag har skickat en fråga till Sebastian om vilka slutsatser dom drar operativt ?

      Min första tanke är att vid ett brytande svagströmssystem som det här är, är första felsökningen att testa om det är manöverdonet som felfungerar.

      Med dessa nyckelbrytare och vanliga ”knappar” är det hur lätt som helst att bryta kretsen utanför donet.
      Slit av eller klipp kabeln så är kretsen bruten utanför donet. Då är den felkällan undanröjd.













      Kommentera


      • PO
        PO skriver
        Ändra kommentar
        Kanonbra Mattias,

        Du kan väl återkoppla här i tråden om vad ni kommer fram till.

    • #4
      Svar från Ventisol om felfunktion i nyckelbrytare till rökluckor

      Bifogat finns ett svar från Ventisol, som levererar rökluckor och nyckelbrytare. Svaret innehåller kunskap om hur systemen fungerar, vilka möjligheter det finns att nödköra dem och saker att tänka på då det finns olika typer av öppningsanordningar för rökluckor som har olika styrsystem.
      Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

      Kommentera


      • #5
        Återkommande fel på rökluckor, Räddningstjänsten Syd - 2021

        Rsyd har under 2021 gjort tillsyn på rökluckor och identifierat en typ av återkommande fel som man vill dela med sig kunskap till övriga Sverige om. Så här skrivet Sebastian Thuns:
        Vi har vid ett par tillfällen stött på rökluckor som inte öppnat när vi aktiverat manöverdonet i bottenplan/entré. Rökluckorna har suttit i flerbostadshus som har varit uppförda 2008 och 2017. Gemensamt med rökluckorna är att det har varit samma typ av öppningsmekanism som jag ska försöka förklara närmre här nedan tillsammans med bifogad skiss.

        Rökluckorna öppnas genom elektriskt manöverdon i bottenplan som gör så att en tillhållsmagnet på rökluckan släpper. Tillhållsmagneten är fäst i en fjäderbelastad arm som sedan löper ut till en hake som håller luckan stängd. Haken är fäst i ett stag som består av en bult med en trädd ledad hylsa. Syftet med hylsan är att minska friktionen mot bulten så att haken lossnar och rökluckan trycks upp med sina gascylindrar när tillhållsmagneten släpper. (se bifogad skiss)

        Vid våra tillsyner har vi stött på att denna lucka inte har öppnat som den ska. Tillhållsmagneten har släppt som tänkt men haken som håller luckan i stängd position har inte släppt vilket har resulterat i att luckan inte har öppnat. Anledningen till att haken inte har släppt beror antagligen på att den ledade hylsan har suttit för hårt och haken har därmed inte kunnat ”rulla” ur sitt läge. När detta inträffar är det enda alternativet att öppna luckan manuellt uppe vid själva luckan vilket är tidskrävande och komplicerat.
        Klicka på bilden för större storlek  Namn:	        Skiss.jpg Visningar:	0 Storlek:	216,9 kB ID:     	70475

        Kommentera


        • #6
          Svar om fel på rökluckor, Ventisol - 2022

          Ventisol svarade på Sebastians felrapportering om rökluckorna ovan. Ett intressant svar som dessutom berättar om Estlands regler för rökluckor som innebär att räddningstjänsten ska kunna stänga rökluckorna enkelt om det finns behov för det.
          Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

          Kommentera

          Annonser

          Kollapsa

          Working...
          X